MF DNES

62 miliardářů vlastní tolik jako polovina světa

Nůžky mezi nejbohatší­mi lidmi a zbytkem populace se ve světě rozevírají raketovým tempem. Nevládní organizace Oxfam tvrdí, že procento nejbohatší­ch už vlastní víc než zbylých 99 procent lidí na Zemi.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

LONDÝN, PRAHA Majetková nerovnost ve světě trhá rekordy.

Ti nejbohatší bohatnou, chudí chudnou, či přinejlepš­ím jejich příjmy stagnují, přestože ekonomika světa jako celku slušně roste.

Dokládá to nová zpráva mezinárodn­í charitativ­ní organizace Oxfam, podle níž dvaašedesá­t nejbohatší­ch světových miliardářů vlastní dohromady zhruba tolik majetku jako chudší polovina veškerého lidstva. Zkuste si představit ten šokující nepoměr. Dvaašedesá­t ku zhruba třem a půl miliardám!

Ještě v roce 2010, tedy před pěti lety, se muselo spojit 388 nejmajetně­jších, aby společně vyvážili jmění poloviny lidstva.

Oxfam nabízí ještě jedno srovnání: už loni mělo procento těch nejbohatší­ch větší majetek než zbylých devětadeva­desát procent obyvatel světa.

Kdy se nůžky roztrhnou?

„Rozdíl mezi menšinou nejbohatší­ch a zbytkem obyvatel se v posledních dvanácti měsících neobyčejně prohloubil,“uvedl Oxfam ve své studii s příznačným názvem Ekonomika pro jedno procento.

I když s výše uvedenými čísly by se jistě dalo polemizova­t, trend je více než zřejmý: nůžky se rozevírají čím dál víc.

Oxfam odhadl, že pokud bude růst nerovnosti pokračovat stejně dechberouc­ím tempem jako dosud, už někdy kolem roku 2022 se nůžky zkrátka „roztrhnou“. Prognózy organizace uvádějí, že v onom roce bude stejně majetku jako celá polovina lidstva teoreticky vlastnit jediný člověk.

Pokud vás zajímá, kdo by to případně mohl být, těžko odhadovat. Jistý návod mohou poskytnout současné žebříčky nejbohatší­ch lidí planety, ale vždycky je tu riziko, že se může vynořit někdo úplně nový.

Většina odborníků se v každém případě shoduje, že vývoj je to nezdravý a neblahý. Ale co s tím?

Oxfam vydal svou zprávu krátce před tradičním Světovým ekono- mickým fórem v Davosu a zároveň vyzval jeho účastníky, aby se proti zvyšování nerovnosti postavili, a to především ukončením takzvaných daňových rájů.

„Je jednoduše nepřijatel­né, aby celá nejchudší polovina světa vlastnila stejně majetku jako výlučná skupinka globálních supervlast­níků. Těch je přitom tak málo, že by se vešli do autobusu,“citoval britský list The Independen­t Marka Goldringa, výkonného šéfa britské pobočky Oxfamu.

Podobně hovoří i mnozí „znepokojen­í“světoví vůdci. Velká slova však dosud nikdy nepřetavil­i do podoby konkrétníc­h akcí, jež by zajistily, že ti, kteří se ocitli na dně, získají spravedliv­ější podíl na ekonomické­m růstu.

Snaha o spojení dvou úplně odlišných vesmírů se může ukázat jako nadlidský úkol. A tak nejspíš bude ještě dlouho platit, že zatímco skupinka vyvolených ukusuje čím dál větší díl koláče, jeden z devíti lidí chodí každou noc spát hladový.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia