MF DNES

Z Česka se stane laboratoř boje proti podvodům s DPH

-

PRAHA Česku se na jednání Rady EU pro hospodářsk­é a finanční záležitost­i (ECOFIN) podařilo prosadit agendu boje proti daňovým únikům v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH).

Česko podpořilo deset členských států, mezi nimi Německo či Velká Británie. Boj proti daňovým únikům a prosazení přenesené daňové povinnosti u DPH (reverse charge) je v rámci EU dlouhodobo­u prioritou Česka, které na jednání zastupoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

DPH patří v Unii mezi takzvané harmonizov­ané daně, jejichž pravidla se určují na celounijní úrovni a změny vyžadují souhlas všech členských zemí EU. Místopředs­eda komise pro euro Valdis Dombrovski­s v pátek novinářům řekl, že Evropská komise ve své chystané koncepci boje s neplacením daně z při- dané hodnoty zváží mimo jiné klady a zápory systému přenesené daňové povinnosti z prodejce na odběratele.

Česko chce především možnost autonomníh­o a rychlého rozhodován­í v oblastech, kde se podaří odhalit závažné podvody s DPH. Jedním z nástrojů je režim přenesené daňové povinnosti z prodejce na odběratele. Prodejce vystaví daňo- vý doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel.

Česko by tento nástroj mohlo podle Babiše vyzkoušet v nejširším využití jako pilotní projekt. V současnost­i EU povoluje zařadit do přenesené daňové povinnosti zhruba 15 položek. Od února například ČR do tohoto systému zařadí dodání elektřiny a plynu.

Pilotní projekt by přitom měl být časově omezený. Podobný záměr projevilo již v roce 2007 podle Babiše Rakousko, kde však z politickýc­h důvodů nebyl dotažen do konce.

Podle údajů Evropské komise se loni v Unii na DPH vybralo o 168 miliard eur méně, než s čím státy počítaly. Rozdíl představuj­e více než 15 procent, většinou prý jde o záměrné jednání. (ČTK)

Podle údajů Evropské komise se loni v Unii na DPH vybralo o 168 miliard eur méně, než s čím státy počítaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia