MF DNES

Vláda chce odnaučit Čechy kouřit, pít a hrát

- — Zdeňka Trachtová

PRAHA Do roku 2018 by se v České republice měla snížit spotřeba alkoholu a tabáku. Vláda se k tomu zavázala v Akčních plánech pro oblasti tabáku, alkoholu a hazardu.

Plán pro kontrolu tabáku si klade za cíl snížit současné užívání tabákových výrobků do roku 2018 minimálně o osm procent a do roku 2020 o deset procent. Kromě toho má pomocí protikuřác­kého zákona snížit vystavení lidí cigaretové­mu kouři ve vnitřních prostorách veřejných míst.

V současnost­i denně kouří 23,5 procenta Čechů starších patnácti let a přes dvanáct procent lidí denně pije alkohol. Alarmující je situace mezi dětmi. Šestnáct procent patnáctile­tých pravidelně kouří cigarety a téměř dvacet procent pravidelně pije alkohol.

Cílem akčního plánu pro oblast alkoholu je snížit spotřebu alkoholick­ých nápojů mezi dospělými o 3,5 procenta spotřeby čistého lihu na osobu do roku 2018 a o pět procent do roku 2020. „Základem je změna vysoce tolerantní­ho postoje České republiky k užívání alkoholu,“uvedla náměstkyně ministra zdravotnic­tví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Pomoci má strop na prohry

S hazardním hraním má zkušenosti třetina dospělé populace, v riziku problémové­ho hráčství je 400 tisíc lidí, ve vysokém riziku 150 tisíc a patologick­ých hráčů je mezi Čechy sto tisíc. Zkušenosti s hraním má až třicet procent mladistvýc­h mezi 15 a 17 lety. Nejčastěji jde o on-line hraní, loterie a kurzové sázky. První zkušenosti získávají už desetileté děti.

„Prevence v oblasti hazardu doposud neexistuje. V naší zemi je sto tisíc patologick­ých hráčů a další stovky tisíc se závažným problémem rizikového hraní. Přitom do léčby se jich ročně dostane pouze čtrnáct set,“řekl národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil.

Mezi opatření pro prevenci patří například omezení počtu provozoven hazardu, stanovení limitu maximální prohry či omezení přístupu do heren u rizikových hráčů. Podle Vobořila v prevenci často rozhodují i minimální zásahy. „Mohou se upravit parametry přístrojů a snížit maximální výše sázky. Je možné také omezit rychlost hry, zavést vyskakovac­í okna na monitorech nebo omezit možnost sezení u přístroje,“popisuje.

Část aktivit akčního plánu bude zajištěna v rámci státního rozpočtu. Další část vyžaduje navýšení státního rozpočtu v roce 2016 o 103 milionů korun, příští rok o 106,5 milionu a v roce 2018 o 118,5 milionu korun.

„V zemi je sto tisíc patologick­ých hráčů a další stovky tisíc se závažným problémem rizikového hraní.“ Jindřich Vobořil národní protidrogo­vý koordináto­r

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia