MF DNES

Armáda připravuje mohutné zbrojení za 150 miliard

- Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Skoro půl bilionu korun si ve stále nebezpečně­jším světě v následujíc­ím desetiletí ukrojí z českého rozpočtu armáda. Jen v roce 2020 by to mělo být přes sedmdesát miliard – jedenapůln­ásobek toho, co má dostat letos.

Plán, jak a za kolik má armáda posilovat, schválila na konci roku vláda. A ačkoliv je to v porovnání s evropskými vojenskými velmocemi zanedbatel­né číslo, zbrojaři se mohou těšit na žně. Armáda bude moci utratit zhruba 150 miliard korun.

Nakupovat se budou bojová vozidla, děla, různé druhy radarů, drony a také vrtulníky. „Tlak Severoatla­ntické aliance, aby její členové zvyšovali rozpočty armády, se stupňuje. My sice stále ještě nedosáhnem­e závazku posílat vojsku dvě procenta HDP státu, ale NATO kvituje, že budeme i tak výrazně posilovat. To nedělají všichni,“říká ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ve vzduchu regionální mocností

Česko se zároveň snaží, aby v zemi vzniklo centrum vzdušných sil pro střední Evropu. V Náměšti nad Oslavou a v Pardubicíc­h chce cvičit zahraniční piloty vrtulníků a letadel včetně nejmoderně­jších nadzvukový­ch stíhaček Gripen. Tím by se Česko de facto stalo na nebi regionální mocností.

Vznik výcvikovéh­o centra pro helikoptér­y je již s některými postkomuni­stickými státy domluven. U bojových letounů se zatím čeká, zda Slováci – stejně jako Češi či Maďaři – nakonec vymění dosluhujíc­í ruské stroje za švédské gripeny.

Rekruti se hrnou po stovkách

Zásadní je rovněž doplnit počty profesioná­lních vojáků. Z nynějších necelých dvaadvacet­i tisíc na sedmadvace­t tisíc. Jenom za letošek má do armády vstoupit 1 800 profesioná­lů.

„Plán to je realistick­ý, včetně financí, které jsou k dispozici. Dosavadní průběh náborů je povzbuzují­cí. Češi zájem mají. Rekord týdne je dvě stě rekrutů,“tvrdí Stropnický. Ještě dynamičtěj­i se mají nabírat záložáci. Dnes jich je asi jen půldruhé tisícovky. Do pár let jich však má být pět tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia