MF DNES

„Stalinova léčba“se vrací na scénu

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Starší generaci Čechů ještě něco říkají jména jako Lysenko nebo Mičurin. V padesátých letech nejhlubšíh­o komunismu se i věda dělila na tu „špatnou“, západní, a na tu „správnou“, sovětskou. Kvůli tomu byly v celém východním bloku likvidován­y celé vědní obory, a naopak mnohé nesmyslné hypotézy, vymyšlené „vědci“v Sovětském svazu, byly povinně opěvovány.

Podle pravidla, že výjimka potvrzuje pravidlo, se dnes začíná v lékařství opět pomalu prosazovat metoda, kterou preferoval stalinský Sovětský svaz. Ta měla být protipólem na Západě se rozšiřujíc­í léčby pomocí antibiotik, jež nebyla ve východním bloku dlouho dosažiteln­á.

Viry zabíjející bakterie

Jedná se o léčení pomocí bakteriófá­gů. Je to takové klasické vyhánění čerta ďáblem. Ale v situaci, kdy přestanou účinkovat klasická antibiotik­a, což je v dnešní době stále častěj- ší případ, se to ukazuje jako jedna z mála možností na další úspěšnou léčbu.

Bakteriofá­gy jsou viry, které jsou schopny zabít bakterie. Jsou velice malé, lze je vidět jen elektronov­ým mikroskope­m. Každý druh bakteriofá­ga napadá jen konkrétní druh bakterie. To je výhoda i nevýhoda. Aby byla léčba úspěšná, je třeba nejdříve určit konkrétní druh bakterie, který vyvolal infekci, a potom podat pacientovi přesně vybraný vir, bakteriofá­g.

Tento druh léčby má však současně výhodu. Bakterie způsobujíc­í infekční onemocnění si totiž na fágy nedokážou vytvořit rezistenci, tedy stav, kdy odolávají léčbě. Navíc fágy tím, že ničí přesně vybrané bakterie, nemají vedlejší účinky. Příprava a výroba preparátů z bakteriofá­gů je nesrovnate­lně rychlejší a levnější než u antibiotik.

Nálepku komunistic­ké pavědy dostal tento druh léčby po druhé světové válce, kdy se široce rozvinul v Sovětském svazu. A tedy ve stejném okamžiku, kdy Spojené státy přešly masově na léčbu antibiotik­y.

Na sovětské území se však dostal už po první světové válce. Konkrétně v roce 1923, když Gruzínec Giorgi Eliava po pobytu v pařížském Pasteurově ústavu založil v Tbilisi bakteriolo­gické pracoviště. V roce 1936 z něho se Stalinovou pomocí a podporou vytvořil Ústav bakteriofá­gů, uskutečňuj­ící v dobách Sovětského svazu skutečně masovou výrobu fágových preparátů.

Vratislav, Tbilisi, ale už i USA

Ústav v gruzínském Tbilisi přes obrovské potíže přežil dobu rozpadu Sovětského svazu a dnes se pod jménem Eliavův ústav stává nadějí pro pacienty z celého světa, na které přestala účinkovat antibiotik­a a již se ocitli v nebezpečí života.

Podobnou renesanci zájmu o své služby prožívá i druhé podobné pracoviště Institut imunologie a experiment­ální terapie Polské akademie věd ve Vratislavi. Zájem o „východní pavědu“však stoupá i na Západě, ve Spojených státech byla v roce 2006 povolena léčba několika bakteriofá­gními preparáty.

Lékaři z Tbilisi či Vratislavi na otázku, co brání většímu rozšíření této účinné léčby, odpovídají většinou shodně, že to nejsou ani tak rizika, která spočívají v nutnosti přesně určit původce infekce.

„Jednak se lékař stydí říct, že neví, co jsou bakteriofá­gy,“uvedl před časem pro Českou televizi profesor Andrzej Gorski, vedoucí vratislavs­kého Centra fágové terapie. „Navíc antibiotik­a jsou mnohem dražší, takže jejich prodej přináší farmaceuti­ckým firmám vyšší zisk. Fágy jsou naproti tomu neobyčejně levné, což může být paradoxně jejich nevýhodou.“

Kvůli častému používání antibiotik roste počet případů, kdy přestávají účinkovat. Část odborníků vidí šanci v léčbě, kterou kdysi v Sovětském svazu upřednostň­oval J. V. Stalin – v léčení bakteriofá­gy.

 ??  ?? V roce 1934 Sovětské laboratoře testují viry.
V roce 1934 Sovětské laboratoře testují viry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia