MF DNES

Za migranty míří jejich ženy a děti

- VÁclAv JAnouš reportér MF DNES

PRAHA Nejdřív přes Česko do Německa proudili mužští uprchlíci v malých skupinách, nyní je následuje „druhá vlna“. Jsou to ženy a děti, které jdou za svými muži. Policisté odhadují, že počty utečenců nadále porostou. Snaží se do Evropy dostat dříve, než na maďarsko-srbské hranici vznikne plot.

„V první vlně přicestova­li muži a spolu se zbytkem rodin za nimi nyní přijíždějí jejich ženy a děti. Muži už mohli získat v některé ze zemí EU určité zázemí,“vysvětluje nový trend Vladimír Takáč, vedoucí skupiny analýzy rizik Ředitelstv­í služby cizinecké policie.

„Ženy, které nyní cestují, mohou být i vdovy,“dokresluje Ludmila Bobysudová z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Organizace pro pomoc uprchlíkům odhaduje, že do Evropy brzy zamíří i další běženci, kteří jsou nyní například v uprchlický­ch táborech v Jordánsku a Turecku.

Jen od pátku do pondělního rána zadrželi policisté v Česku 152 běženců, celkově už jich je 1 519. Za týden tak průměrně zadrží okolo tří set běženců a denní průměr se zvýšil na 44 lidí. Místo malých skupin už dnes přes Česko utíká i padesát lidí najednou. „S ženami často jdou i další příbuzní, strýci nebo bratranci,“popisuje jeden z cizineckýc­h policistů.

Vysvětluje si to tím, že mají od příbuzných zprávy, že se dá napříč Evropou projít i ve větším počtu lidí. „Do Německa se chtějí stůj co stůj dostat, jsou víc odhodlaní než ti, kteří šli dříve. Vymýšlejí i nové způsoby, jak se přes hranice dostat, dnes jdou třeba i pěšky přes lesy, jsou schopni se schovávat v příhraničí v opuštěných domech,“dodává cizinecký policista.

Německo už nyní zvyšuje své odhady, kolik lidí v zemi požádá o azyl. Dosud tamní vláda počítala se 450 tisíci běženců, což je dvojnásobe­k oproti loňsku. Nyní se objevují hlasy, že to bude až tři čtvrtě milionu lidí. A sílí zde i akce proti uprchlíkům, policie vyšetřuje i několik žhářských útoků. Odborníci na extremismu­s se shodují, že protiimigr­ační nálady se zvětšují i v Česku.

„Atmosféra ve společnost­i je citli- vá, a pokud útoky nastanou, tak budou vyvolané kvůli debatě, která se neinformov­aně vede. Je kolem toho příliš mýtů a strachů, které rozdmýcháv­ají pravicoví extremisté,“říká ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. Neziskové organizace přitom začínají sbírat kontakty lidí, kteří by byli ochotni nabídnout uprchlíkům azyl: jak dočasné, tak i trvalejší bydlení. Organizaci pro pomoc uprchlíkům se denně hlásí jeden dobrovolní­k, který by legálně pobývající migranty na území Česka ubytoval.

 ?? Foto: AP ?? Větší skupiny V posledních dnech míří přes Evropu do Německa i padesátičl­enné skupiny utečenců.
Foto: AP Větší skupiny V posledních dnech míří přes Evropu do Německa i padesátičl­enné skupiny utečenců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia