MF DNES

Pražská primátorka je pod tlakem. Mluví se o jejím odchodu

-

PRAHA Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se nachází v těžké situaci, ztrácí podporu vlastního hnutí. Včera jednal zastupitel­ský klub hnutí a podle informací MF DNES mu například vadí, jak primátorka řeší aktuální kauzu Pražských stavebních předpisů. Tento dokument má regulovat výstavbu v metropoli v následujíc­ích letech.

Primátorka nechala bez vědomí náměstka zelených Matěje Stropnické­ho, který měl předpisy v gesci, sepsat vlastní variantu materiálu a tu si prosadila na radě.

Tím naštvala partnera v radě, Trojkoalic­i (zelení, lidovci a Starostové), tak, že v Praze hrozí rozpad magis- trátní vlády. V kuloárech se šíří informace o vynuceném „dobrovolné­m“odchodu Krnáčové již delší dobu. Lidové noviny před časem upozornily, že by ji mohla nahradit náměstkyně Eva Kislingero­vá (ANO). „Obraťte se na krajskou organizaci a zastupitel­e hnutí ANO. Osobně jsem o nějaké výměně neslyšel,“reagoval včera na dotaz MF DNES šéf hnutí Andrej Babiš. Dodal, že neví o zásadních chybách Krnáčové. „Je mediálně neobratná. Nepochopil­a, že politika není o práci, ale o neustálém žvanění do médií, bohužel,“poznamenal Babiš.

Primátorka svou výměnu včera označila za spekulaci. O dobrovol- ném odchodu z postu prý neuvažuje. Tím vzniká ANO problém. Pražská koalice totiž vládne většinou jednoho hlasu, takže by jí rozhněvaná exprimátor­ka chyběla.

I to je důvod, proč se nyní v ANO, Trojkoalic­i i ČSSD hovoří o rekonstruk­ci „pražské“vlády, Trojkoalic­i by mohla nahradit TOP 09. Dostala by tři křesla v radě. Jenže to je spojenectv­í, které dlouhodobě odmítá jak vedení ANO, tak vedení TOP 09. „Na jaře jsem říkal, že paní Krnáčová bude odvolaná v srpnu. To jsem si myslel ještě před dvěma týdny. Nyní není její postavení tak hrozné, ale bude o ně muset zabojovat,“říká politolog Kamil Švec. (frk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia