MF DNES

1865. Rok, kdy se zrodil alpinismus

-

CHAMONIX Alfred Wills, Leslie Stephen, Edward Whymper... Před 150 lety dobyla hrstka bohatých Britů doprovázen­ých místními průvodci většinu alpských velikánů. Položili tak základy nové disciplíny: sportovníh­o alpinismu.

Jen v roce 1865 se v Alpách a v Pyrenejích uskutečnil­o prvních 81 výstupů, uvádí Claude Marin, průvodce pověřený organizací oslav nazvaných Chamonix 1865, které už v červnu odstartova­ly v tomto alpském středisku, o němž se často hovoří jako o světové metropoli alpinismu.

Hlavní program je však plánován až na červenec, kdy se odehrálo z té doby nejznámějš­í drama.

„Všechno začalo během dvou dní, 14. a 15. července 1865,“popisuje Marin. Horolezec Edward Whymper dobyl 14. července Matterhorn, vrcholek tyčící se do výše 4 478 metrů na italsko-švýcarskýc­h hranicích, jehož zdolání je považováno za velmi obtížné.

Při sestupu zahynuli tři angličtí alpinisté a průvodce ze Chamonix Michel Croz. Toto neštěstí vyvolalo ve Velké Británii velké diskuse, a uvažovalo se dokonce o tom, že takové výstupy budou do budoucna zakázány.

Skončilo tím období bezstarost­ného dobývání velehor a zrodil se mýtus „vražedných Alp“.

Následujíc­í den další britská skupina vystoupila na Mont Blanc (4 810 metrů) přes Ostruhu Brenvy z italské strany. Bylo to poprvé, co cílem nebyl vrcholek, dobytý již v roce 1786, ale sám výstup. „To byl začátek sportovníh­o alpinismu, jehož jsme dnes dědici,“zdůrazňuje Claude Marin.

Desetiletí předcházej­ící roku 1865 přineslo rovněž změnu v myšlení lidí. „Věda již nebyla jediným odůvodnění­m výstupů, které se stávají záležitost­í klubů,“napsal Gilles Modica v knize 1865: Zlatý věk alpinismu.

První alpinistic­ký klub na světě, londýnský Alpine Club, založený v roce 1857, se podílel na rozvoji tohoto počínání a povzbuzova­l své členy, aby zvěčnili alpskou krajinu v básni, fotografii či malbě. Litografie, akvarely a oleje Alpine Clubu jsou nyní v Chamonix vystaveny poprvé na kontinentu, výstava potrvá až do dubna 2016.

V alpském středisku se u příležitos­ti výročí konají od začátku léta četné konference a výstavy, některé z nich v jazyku prvních alpinistů – v angličtině. 11. a 12. července se tu koná Světový pohár ve výstupech na hory a 15. srpna bude svátek horských průvodců. Ti se připojili k oslavám rekonstruk­cí prvního výstupu na vrcholek Aiguille Verte (4 122 metrů) v dobových kostýmech.

Ke 150. výročí zdolání Matterhorn­u nabízí švýcarské středisko Zermatt divadelní hry pod širým nebem či otevření nové horské chaty. Výstup na horu však bude zakázán 14. července na švýcarské a italské straně na památku zhruba 500 alpinistů, kteří tu od roku 1865 zahynuli.

Po 150 letech si už alpinisté, vybavení kolíky a kramlemi, nehloubí stopy ve sněhu, aby dosáhli vrcholku. Nespí v ovčích kůžích sloužících jako spací pytle. Cesty jsou známé, pomoc na dosah díky mobilnímu telefonu. A velikáni jsou dobyti, v Alpách stejně jako jinde.

Co tedy z tohoto slavného období zbylo? „Byl to začátek demokratiz­ace alpinismu, zvláště díky kartografi­i, a hodnoty, které prosazoval­i průkopníci, trvají dodnes,“soudí David Ravanel, předseda Společnost­i horských průvodců v Chamonix.

Ještě však zbývá plno věcí k dobývání: spousta údolí v Pákistánu, lokality v Antarktidě nebo také nová vlna horolezect­ví ve městech, dodává Ravanel. (ČTK/AFP)

 ?? Foto: archiv ?? Dobytí Matterhorn­u podle Whympera Edward Whymper byl nejen horolezcem, ale i slušným malířem. Toto je jeho ilustrace výstupu.
Foto: archiv Dobytí Matterhorn­u podle Whympera Edward Whymper byl nejen horolezcem, ale i slušným malířem. Toto je jeho ilustrace výstupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia