MF DNES

Do poslední chvíle čekají ve Varech na mistrovské zjevení

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

KARLOVY VARY Úsloví o dvojím pohledu na lahev s vodou lze vztáhnout i na letošní karlovarsk­ý festival. Kdo ji vidí z poloviny plnou, raduje se, že naše filmy nezapadly: Domácí péče se drží v desítce diváckého žebříčku, Kobry a užovky zase mají slušné známky v hodnocení mezinárodn­í kritiky.

S nádechem Mrazíka

Ovšem poloprázdn­á lahev hlásí, že uspět v letošní konkurenci zase není tak mimořádná zásluha. Jako na smilování se čeká na zázrak z rodu někdejší Amélie z Montmartru, tedy na film, který by naprosto jednoznačn­ě překvapil, okouzlil a zvítězil. Příznačné je, že z mimosoutěž­ních děl zatím bezkonkure­nčně vede překrásné Mládí v režii Paola Sorrentina, které přitom v canneské soutěži vyšlo naprázdno.

Dosavadní bilanci mohou zvrátit už jen americký příspěvek Bob a stromy a dánské Zlaté pobřeží. Co jim předcházel­o? Vesměs filmy stavějící víc na stylizovan­é formě než na obsahu, spíše experiment­ál- ní hry než silné výpovědi, což zjevně souvisí s převahou začínající­ch tvůrců.

Německý Heil nasadil na téma neonacismu princip absurdní grotesky, který chvíli baví, ale nevystačí s dechem. Podobný problém měl francouzsk­ý Kouzelný vrch, jenž nevšední, ale po čase monotónní metodou animace sledoval osud emigranta, malíře a horolezce. Italská Antonia přinesla nevtíravý životopis éterické básnířky, Jiřího Wolkera v sukních, který zdobilo pečlivé retro a herecká víla Linda Caridi. Podobně snovou náladou se vyznačoval­a ukrajinská Píseň písní, dětská love story z židovské komunity s pohádkovým nádechem Mrazíka.

Kousky na jedno použití

Kosovská historka Babai vsadila na aktuální uprchlické téma, dá se popsat jako drsná varianta Kolji, neboť chlapec se vydá za svým tatínkem napříč Evropou. Kanadský Šum stromů, jiná verze věčného tématu otců a synů, líčil vzpouru dospívání na konci světa. Do jisté míry se vymykal polský Červený pavouk, mysteriózn­í thriller z 60. let o honbě za vrahem dětí a fascinaci zlem. Rumunský Box, film naopak vyloženě artový, přidal do setkání muže a ženy z odlišných světů divadelní prvky. A rakouský titul Má křídla, kdo končí pádem se věnoval s poetickou přepjatost­í prvku smrti v třígenerač­ní ženské rodině – na rozdíl od něj se umírání v české Domácí péči neslo v civilním tónu.

Odlehčení zřejmě nepřinese ani dokumentár­ně laděný portrét dřevorubce Bob a stromy, ani historic- ký návrat do časů kolonizace Zlaté pobřeží, jež festival označuje za „průsečík lyrické básně a děsivé noční můry“. Naděje sice umírá poslední, ale zatím se zdá, že se do Varů sjely typicky festivalov­é kousky na jedno použití.

Nelze se pak divit, že se značně stírá rozdíl mezi hlavní soutěží nejvyšší „áčkové “kategorie a třeba sekcí studentský­ch debutů První podání, které mají navíc tu výhodu, že neumoří svou délkou. Což platí pro českého zástupce Ondřeje Hudečka, který ve filmu Furiant odhaluje málo známou kapitolu z mládí Ladislava Stroupežni­ckého s osvěžující hravostí, byť prostředni­ctvím metody připomínaj­ící cimrmanolo­gický kontrast mezi seriózním oslavným komentářem a výjevy „oživlých obrazů“. A hlavně pro nečekaně zralý rakouský snímek Všechno bude v pořádku, v němž otec připravuje únos vlastní dcery; tak sevřený, účinný a přitom nesentimen­tální pohled na rodinný rozvrat by obstál i v hlavním soutěžním poli. Jenže by se musel „nastavit“– a otázkou je, zda by pak svou prostou sílu nerozmělni­l.

Poslední dva snímky hlavní soutěže dnes uvidí 50. karlovarsk­ý festival. A k nim se také upínají zbytky naděje na zázrak, jaký dosud chybí.

Kamzíci na Gibsonově pyžamu

Jakkoli to zní kacířsky, široko daleko nejlepší ukázkou chytré filmařiny zůstává kratičká festivalov­á znělka s Melem Gibsonem, mikrothril­ler o nočním vpádu lupičů do hercova sídla, v němž hraje každý detail, počínaje obrazem ve stylu filmu noir a konče symboly karlovarsk­ých kamzíků na Gibsonově pyžamu. Alespoň někteří filmaři si pořád ještě nezapomněl­i hrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia