MF DNES

Nikdo neodjíždí s tím, že zemře

- Martin Biben redaktor MF DNES

ŽATEC Měla to být jen rutinní hlídka. Jenže zatímco mezi zákopy voják ví, odkud přichází palba, a může se krýt, mezi afghánským­i civilisty je snadným terčem. Usmívat se a rozdávat dětem pastelky musí i přesto, že útočit může každý projíždějí­cí cyklista, osamělý chodec nebo třeba i muž v policejní uniformě.

Až poté, co v Afghánistá­nu zemřela právě po útoku uniformova­ného teroristy pětice českých vojáků, si řada Čechů uvědomila, jak velké nebezpečí legionáři podstupují. Možná až tehdy získali u veřejnosti respekt, který si zaslouží. A armáda dostala hrdiny, kterými se dnes pyšní. „Dnes jsme jezdili po hřbitovech a cítil jsem, že mrtví kolegové se stali pro nás vojáky něčím společným. Vážíme si lidí z naší jednotky, kteří položili život, jsme na ně hrdí, že vytrvali v poctivé službě. Naše vojáky to spíše stmelilo, než odradilo od dalších účastí v misích,“říká Petr Fiala, kaplan 4. brigády rychlého nasazení, ze které padlí vojáci pocházejí.

Co pozůstalí, rodiny vojáků? Cítil jste i u nich přes veškerou bolest něco jako hrdost na své

už zítra v časopisu Rodina DNES

Včera uplynul přesně rok od smrti pěti českých legionářů, kteří zahynuli poblíž základny Bagrám v Afghánistá­nu při útoku sebevražed­ného atentátník­a. Tolik českých vojáků na zahraniční misi v jediný moment nikdy nepadlo. S operBí pěvkyBí o životBí krizi

To nelze říci. Potkával jsem rodiny, které truchlí. Když vám někdo drahý zemře, cítíte jen bolest.

Rodiny padlých dostaly od armády odškodnění až v řádu milionů korun, do sbírky lidé přispěli pěti miliony, pomáhali psychologo­vé, kaplani. Jak jsou na tom pozůstalí dnes?

Teď je samozřejmě chvíle, rok od smrti, kdy se vše vrací, bolest znovu přichází, podobně jako třeba na Vánoce. Jak se pozůstalí ve skutečnost­i dnes cítí, jak se s tím vyrovnali, nemohu vědět.

Je to kruté, ale smrt vždycky k vojenskému řemeslu patřila. Počítají s ní ještě dnešní vojáci a jejich rodiny?

Oni to riziko nesou, ale určitě tam nejdou s tím, že zemřou. Berou to nebezpečí a jejich rodiny to respektují. Napětí tam samozřejmě je, ale srozuměn, připraven na to člověk být nikdy nemůže. Že o tom pře- mýšlejí, je jisté, navíc procházejí před odjezdem semináři, hovoří o tom s nimi psychologo­vé. Každý si musí před odjezdem uspořádat věci v rodině, ve vztazích, je to určitě téma.

Oni zemřeli podobně jako už před nimi tisíce civilistů, rukou atentátník­a, ne při přímém boji. Má to pro vojáky nějaký význam?

To je jenom technická věc. Byli ve službě, ten moment odvahy, vyko- návání poctivé služby s rizikem, že můžete přijít o život, tam byl. Byli v bojové situaci, i když mezi civilisty.

Zvýšila se od té doby opatrnost při hlídkách? Musí být vojáci na misích stále tak vstřícní a přátelští k civilistům? Samozřejmě při dodržování nejvyšší ostražitos­ti, což jde ale někdy těžko dohromady.

Nasazení a požadavky na naše vojáky jsou pořád stejné. Bez rizika vo- jenská služba nikdy nebude. Vojáků, kteří zahynuli v misích, už máme přece desítky. To bychom museli o změnách přemýšlet už po prvním úmrtí.

Projevila se tragická událost nějak v atmosféře v brigádě, mezi vojáky, případně mezi jejich blízkými?

Více se objevilo téma cti, hrdosti, soudržnost­i. Více to spojilo i blízké vojáků, ty rodiny se navštěvova­ly, životní příběhy vojáků se propojoval­y s rodinami, sdílely se i se známými a přáteli. Přestává jít jen o pracovní věc, vytváří se soudržná komunita, která se navzájem podporuje. Je to i tím, že v širších rodinách vojáků se často najde někdo další, kdo v armádě slouží.

Co tahle událost znamenala pro vás osobně? Jako kaplan jste byl s pozůstalým­i často ve styku.

Navzdory všem různým kurzům, které nás učí, jak doprovázet lidi v truchlení, jsem si znovu ověřil, jak je každá taková událost originální. Jste vtažen do těch rodin, do bezbřehého smutku konkrétníc­h lidí, dostáváte se do intimní situace, která je nesmírně silná. Člověk se dostane na dřeň života, neboť i smrt je o životě, a je to opravdu náročné.

„Každý si musí před odjezdem uspořádat věci v rodině, ve vztazích, je to určitě téma.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia