MF DNES

Děti a alkohol? Často se za tím schovává nemoc

Jsme příliš benevolent­ní, varuje Jindřich Vobořil

-

Půjde asi o nejhorší zprávu, jakou jsme o našich dětech mohli dostat: pijí víc než sousední Němci a Rakušané, v průzkumu OECD předstihli i pověstné Dány. Navíc hned čtvrtina patnáctile­tých Čechů a Češek přiznává, že se opakovaně opíjejí.

„To je největší číslo z celé OECD a to mě děsí,“říká v rozhovoru pro MF DNES národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil.

Říkáte, že kvůli předávková­ní alkoholem ročně zemře 300 až 400 lidí. Kolik z toho je dětí?

Přesné číslo nemám. Ti, kdo se upijí k smrti, nejsou pravidelní konzumenti, spíš hodně nezkušení pijáci. Ale odhadem je to o řád procenta dolů. Tedy třicet zbytečně mrtvých dětí ročně. Ovšem vedle toho si vezměte, že tisícovka dětí ročně skončí na jednotkách intenzivní péče, protože záchranky děti obvykle nevozí na záchytky, ale na JIP v nemocnicíc­h. To je hrozně vysoké číslo.

Je to během léta v této oblasti horší?

Prázdninov­é měsíce jsou obecně rizikovějš­í, protože se experiment­uje s různými věcmi. Mladí si chtějí dodat kuráž třeba k různým erotickým zkušenoste­m, jak k tomu ostatně vybízí i televizní reklama. Děti mají víc peněz díky brigádám, víc volného času o prázdninác­h...

A jde jim skutečně o život?

Ano. Když jsme dělali kontroly s policií, tak jsme na jedné nejmenovan­é slavné diskotéce v Praze narazili na třináctile­tou dívku, která měla tři a půl promile alkoholu v krvi. Což je tedy opravdu dost. Hodně dost. Skoro se divím, že to přežila.

Ze zprávy OECD plyne, že zkušenost s alkoholem má u nás 94 procent dětí. Co si však pod pojmem zkušenost s alkoholem představit?

Skutečně jde o širší pojem, proto mě to číslo tolik nedojímá. Mnohem horší je, že 25 procent dětí u nás má opakovanou zkušenost s opilostí – jednou nebo dvakrát týdně se jdou někam opít. To je největší číslo z celé OECD. A to mě děsí, to není jedna zkušenost s alkoholem.

Co se s tím dá dělat?

„Alkohol z padesáti procent souvisí s nějakou buď fyzickou, nebo duševní nemocí.“

Německo, které mělo dlouholeto­u zkušenost s prvenstvím dětí v pití alkoholu, udělalo za posledních de- set let obrovský skok. Věnovali se tomu, udělali velkou reklamní kampaň zaměřenou na dospělé. A povedlo se. A co je důležité: jim se povedlo oddálit o tři roky první kontakt s alkoholem u dětí, to je podstatné. Ta hranice je patnáct let. Do tohoto věku je až sedmkrát větší pravděpodo­bnost, že člověk sklouzne k závislosti, než když ochutná alkohol až později. A Němcům se to povedlo změnit. O to bychom měli usilovat i my: posunout čas prvního kontaktu. Navíc to koreluje s užíváním nelegálníc­h drog. Alkohol je legální vstupní droga pro ty nelegální. Navíc v tomto věku člověk není imunní vůči zážitkům a užívání drog, alkohol a kultura kolem tomu nahrává.

Čím to je, že u nás tolik dětí pije?

Jsme benevolent­ní.

Jak takovým dětem pomoci?

Víte, moje více než dvacetilet­á zkušenost se závislými říká jednu věc: kdyby za mnou dnes přišli rodiče dítěte, které skončilo na JIP kvůli intoxikaci alkoholem, tak já jim zaprvé poradím, aby s ním nechodili do zařízení, kde ho na dva tři měsíce zavřou.

Je tedy lepší ambulantní léčba?

Představte si tu sedmnáctil­etou holčinu od nás z Moravy, která by měla jít někam na detox. Přijde o rodiče, kontakty, o školu a nedodělá studia... Léčba je na dva tři měsíce, přitom se škola dělat nedá. Zato ambulantně máte šanci s nimi praco- vat coby s celou rodinou. A léčba závislosti na alkoholu je věc pro celou rodinu.

Takže co řeknete rodiči, který právě dostal telefonát z JIP, že tam leží jeho dítě úplně opilé?

Nejdřív mu poradím, aby je vzal na všechna možná vyšetření, tedy až samozřejmě vystřízliv­í. Tím myslím vyšetření ledvin, jater, břicha, CT mozku...

Cože?! Proč?

Protože má letitá zkušenost ukazuje jednu věc: alkohol z padesáti pro- cent souvisí s nějakou buď fyzickou, nebo duševní nemocí. Uvědomte si, že alkohol je jednak anestetiku­m, čili tlumí bolest, a jednak antidepres­ivum, které tlumí bolest duše. Takže druhá rada by byla: vezměte ho na vyšetření hlavy. Projděte psychiatri­í shora dolů. A teprve pokud se ani tady nic neukáže, tak se přijďte ambulantně léčit ze závislosti.

Chcete tím říct, že kdo má problém se závislostí, tak má nějakou nemoc?

Bohužel se ve více než padesáti pro- centech případů ukazuje, že ti lidé mají skrytý nádor nebo duševní poruchu. Nemám na to žádné relevantní studie, ale je to zkušenost pětadvacet­i let se závislými lidmi. A bohužel se mi u mnoha z nich vždy potvrdilo, že byli nejdřív nemocní, až pak závislí.

Tak to slyším poprvé...

Ono se o tom moc nemluví. A opakuji, že nemám tvrdá data. Ale ta zkušenost mnoha let je za mnou. Bohužel to tak často je. Alkohol tlumí bolest těla i hlavy. Předchází mu nemoc.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia