MF DNES

Nejlepší jsou vinyly, shodnou se Krajčo i Vytisková

-

Tím, kdo si nejčastěji stěžuje na nízké prodeje a pirátské chování posluchačů, bývají sami muzikanti. Proto jsme se zeptali některých známých hudebníků domácí scény, jsestli si ještě kupují cédéčka a jak se sami k nové hudbě dostávají. Z jejich odpovědí kupodivu vyplývá obliba starých vinylových desek, které navzdory době internetu prožívají velký comeback.

Richard Krajčo (Kryštof)

Konečně jsem si zařídil dobrý poslech a hudbu si kupuju na cédéčkách a vinylech a kombinuju to s moderním způsobem – konkrétně s iTunes a Deezerem. Když mě něco zaujme, doplním si sbírku vinylů. Naposledy jsem si takhle koupil Snowpatrol, Daft Punk a desky od DVA. Možná je to jenom psychické, ale mám pocit, že když si pustím vinyl, tak se mu musím vě- novat a prostě to zní nějak líp. Zase jsem díky tomu začal hudbu opravdu poslouchat a ne jen konzumovat. Jako když mi bylo patnáct nebo šestnáct a byl jsem nadšený z každého nového alba.

Debbi

Cédéčka si kupuju, ale moc často ne. Naposledy jsem si před měsícem pořídila dvě cédéčka, jedno byli Foo Fighters, druhé Elton John. Občas si něco koupím na iTunes, ale opravdu jen zřídka, spíš v případě, když tu desku nelze koupit na cédéčku.

Petr Fiala (Mňága a Žďorp)

Kupuju si pořád cédéčka, ale nárazově, vyjde to tak na dvě tři týdně. Přijdu třeba do bazaru v Krakovské a nakoupím za čtyři tisíce a beru to páté přes deváté. A přiznám se, že když někde hrajeme a v tom městě jsou ještě obchody s cédéčky, tak tam jdu a pídím se po akcích a slevách, kde bývají nejlepší věci. V počítači hudbu neposlouch­ám, já si ji potřebuju ohmatávat. Maximálně si pustím desku on-line na You- Tube. Třeba dneska Fireball od Deep Purle.

Pepa Bolan (Mandrage)

Jsem staromilec, takže CD si kupuju průběžně a permanentn­ě pořád. Neustále si doplňuji diskografi­e svých oblíbenců, baví mě mrtví muzikanti, takže jsem si koncem minulého roku pořídil celý set box všech CD Velvet Undergroun­d. Ale na objevování nové muziky je pro mě ideální internet. Momentálně jedu na Spotify. Ta aplikace mě fakt zaujala.

Klára Vytisková (Toxique)

Cédéčko jsem si upřímně dlouho nekoupila, protože muziku jedu hlavně na iTunes. Na těch ostatních serverech mě štve, že člověk musí být pořád on-line. Přiznám se, že si kupuju hlavně písničky, ne celé desky. Naposledy mě zaujaly Haim. Ale nechali jsme si s manže- lem opravit gramofon a jedeme ve vinylech. Pravidelně si nějaký přivezeme, když jedeme někam na výlet. Z poslední cesty, do Berlína, jsme si přivezli Jimmyho Hendrixe.

Matěj Ruppert

Přiznám se, že na cédéčkách už si hudbu kupuju hodně málo, většinou si nové desky pořizuju elektronic­ky. Anebo na vinylech. Naposledy jsem si takhle pořídil Parov Stellar.

Boris Carloff

Poslední CD jsem si koupil asi před půl rokem. Byla to Schola Gregeriana Pragensis, protože mám doma sbírku cédéček klasické hudby. Ale jinak si většinu hudby kupuji přes internet, protože ji obvykle poslouchám přes iPod nebo z iTunes v počítači.

Honza Vedral

 ?? Foto: ČTK ?? Klára Vytisková si nechala opravit gramofon.
Foto: ČTK Klára Vytisková si nechala opravit gramofon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia