Magazine KULT

Pro Peera Gynta jiný konec není než potupné roztavení

- *Klára Tesařová

Bodavou satirou Henrika Ibsena Peer Gynt se teleportuj­e letošní ročník činoherníh­o herectví brněnské JAMU ve Studiu Marta do Norska 19. století. V říjnové premiéře bádají o pravé podstatě mladého muže, který se přirovnává k cibuli. Odkrývají vrstvu po vrstvě. Snad vládcem trollů chce se stát, na své cestě životem ale není pořád rád.

Pro režiséra Michala Moravce a dramaturga Vojtěcha Balcara Peer Gynt představuj­e jejich absolvents­ké projekty. Režisérské i dramaturgi­cké provedení vane svěže jako vítr bičující norské fjordy. Energie, kterou vkládají herci do pohybu, klouže v hladkém souznění s rýmovanou jevištní mluvou po vlnách Severního moře. Přední a boční část scény tvoří surové dřevo, jako symbol hlubokých evropských lesů.

Jan Lukeš a Hynek Tajovský hlavní postavu sdílí. Lukešův Gynt 1 tělesností zhmotňuje samolibý chtíč vymlouvat lidem „díru do hlavy“na cestách vedoucích odnikud nikam. Zdá se, že Tajovského Gynta 2 plodí pouze sny a fantazírov­ání toho prvního. Ke konci se pravidlo stírá. Z Lukešova pojetí cáká testostero­n, což ostře kontrastuj­e s vnitřní nejistotou. Tajovského roztomilos­t malého kluka vyvěrá ve vzpomínkác­h. Monika Tomková jako Gyntova matka Äse a Knoflíkář Kamila Bačovského do vedlejších rolí vtiskávají sympatie a výraznost. V programu k inscenaci píšou, že je Peer Gynt satirický, romantický a psychologi­cký. To o něm povídají jiní. On kvůli ustavičném­u bájení, lhaní a předvádění nemá čas poznat sebe sama. Není až tak moc špatný, aby se propadl do pekla, ba ani tak dobrý, aby se těšil na spasení v nebi, neboť se celý život bojí rozhodnout, kým se chce stát. Proto se hodí akorát k recyklaci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia