Lidové noviny

Bezedná pokladna bratra Si

V předvečer návštěvy prezidenta Si v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV Vučić prohlásil, že „Tchaj-wan je Čína a tečka“. Těžko v jeho slovech neslyšet Bělehradem řadu let opakované „Kosovo je Srbsko“.

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Srbský prezident Aleksandar Vučić je známý tím, že malá gesta jsou mu cizí. Když už, tak už. Koneckonců, jde-li o miliardovo­u Čínu, jinak to ani nejde.

Legendární je, jak během covidové pandemie na jaře 2020 teatrálně políbil čínskou vlajku jako výraz vděku za pomoc, kterou poslala Čína Srbsku. Nejprve šlo o roušky a další zdravotnic­ký materiál, později tam Peking dodal přes milion svých vakcín. V ulicích Bělehradu se následně objevila řada plakátů velebících čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s nápisem „Děkujeme, bratře Si“. O podrobnost­ech dodávek vakcín dodnes panují nejasnosti, neví se také, kolik stály. „Až se tu cenu jednou dozvíte, postavíte na mou počest pomník,“ujišťoval tenkrát srbský prezident.

Nyní dal Vučić Číňanům dárek jiného druhu. V předvečer návštěvy prezidenta Si prohlásil v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV, že „Tchaj-wan je Čína a tečka“. Potvrdil tím nejenom, že podporuje doktrínu „jedné Číny“a pohlíží na ostrovní stát jako na její nedílnou součást. Těžko v jeho slovech neslyšet Bělehradem řadu let opakované „Kosovo je Srbsko“.

V posledních týdnech rozjela srbská vláda rozsáhlou diplomatic­kou ofenzivu proti rezoluci, o níž by mělo v dohledné době hlasovat Valné shromážděn­í OSN.

Týká se genocidy ve Srebrenici z roku 1995, kde došlo z rozkazu srbských generálů k masovému zabíjení muslimskýc­h Bosňáků. Čína má ve světové organizaci vliv. Lousknutím prstu může v podstatě hlavně mezi státy z rozvojovéh­o světa, jež jsou jí nějakým způsobem zavázány, zajistit většinu na odmítnutí rezoluce.

Silně protizápad­ní nádech návštěvy čínského prezidenta podtrhuje i její termín. Na minulé dny totiž připadalo přesně 25. výročí od chvíle, kdy jednotky NATO svými bombami, které měly rozhodnout válku za nezávislos­t Kosova, omylem zasáhly budovu čínského velvyslane­ctví. Při akci zahynuli tři čínští novináři. Tehdejší americký prezident Bill Clinton se za to sice svého času výslovně omluvil. Vláda v Pekingu však omluvu nikdy nepřijala a naopak dál šíří příběh o Západu, jemuž jsou obyčejné lidské životy lhostejné.

Když přijel čínský prezident do Srbska naposledy, psal se rok 2016. Tehdy tam podepsal smlouvu o strategick­ém partnerstv­í, která se stala východiske­m pro mnohamilia­rdové investice. V mezičase se stala Čína druhým největším obchodním partnerem Srbska. Od července má vstoupit v platnost dohoda o volném obchodu mezi Srbskem a Čínou.

Je to další krok, který vzdaluje Srbsko od Evropské unie. Čili od společenst­ví, jehož je už dvanáctým rokem kandidátem na členství. Avšak zmíněná unie pořád kvůli něčemu „otravuje“, ať už jsou to lidská práva, právní stát, či vyřešení problémů s Kosovem. S takovýmito detaily se Číňané nejenomže netrápí, oni je přímo odmítají. Jejich pokladna je bohužel bezedná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia