Lidové noviny

Z muže ženou? Na požádání

Pravidla pro změnu pohlaví se po zásahu soudu upraví. LN popisují, co vše nyní musí žadatel podstoupit

- LUKÁŠ KARBULKA

Lidé, kteří se odhodlají úředně změnit z muže v ženu či naopak, se už nebudou muset nechat operovat. Ústavní soud o tom rozhodl v úterý – kastrace či sterilizac­e nebude povinná. Konkrétně od léta 2025. Ale i tak musí žadatel podstoupit úřední kolečko, a to včetně lékařských procedur a vyplnění formulářů – to vše lze vyřídit papírově i elektronic­ky. LN tento proces, skrytý za debatou o podstatě životní proměny, popisují.

Před schválením žádosti o změnu pohlaví musí dotyčný či dotyčná splnit několik kritérií, což trvá několik měsíců. „V podstatě jde o splnění tří podmínek. Tou první je nejméně dvanáct měsíců trvající real-life test – to znamená žití v roli opačného pohlaví ve všech oblastech svého života,“popsal LN Petr Weiss, klinický psycholog ze Sexuologic­kého ústavu ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Druhou podmínkou je déle než rok trvající hormonální terapie. „Třetí podmínkou je, že podle současného zákona z roku 2012 musí dotyčný absolvovat operaci zaměřenou na sterilizac­i. Tedy, aby dítě nerodil muž a neplodila jej žena,“vysvětlil Weiss s tím, že žádost osoby o změnu pohlaví musí ještě schválit komise zřízená ministerst­vem zdravotnic­tví – bez jejího dobrozdání nelze operaci provést.

Třetí z oněch vyjmenovan­ých předpoklad­ů – tedy povinnou sterilizac­e pro změnu pohlaví – ale Ústavní soud svým úterním verdiktem škrtl z občanského zákoníku.

„Podle Ústavního soudu jsou současné zákonné požadavky chirurgick­é přeměny pohlavních orgánů a znemožnění reprodukčn­í funkce v přímém rozporu se základním právem trans lidí na ochranu jejich tělesné integrity a osobní autonomie především proto, že porušují jejich lidskou důstojnost,“stojí v nálezu soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy, přijatém výraznou většinou třinácti hlasů z patnácti; odlišná stanoviska zaujali dva soudci – Josef Fiala a Milan Hulmák.

Výroku, který budou muset zákonodárc­i respektova­t a přidat jej do ústavy, předcházel soudní spor. Na Ústavní soud se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, ale nehodlá podstoupit chirurgick­ý zákrok, a proto na matrice ani u správních soudů neuspěl.

Aktuální nález přivítal jako šanci pro ostatní lidi v podobné situaci. „Kladné rozhodnutí soudu by snad mohlo být nadějí pro ty, kteří si nejsou jisti, zda kastraci chtějí, nebo si ji nepřejí či ji nemohou podstoupit, že se situace někam posouvá, a mohli by tak snad v dohledné době také změnit doklady bez nutnosti zmíněné diskrimina­ční podmínky,“uvedl.

Povinná kastrace? V Evropě s tím patří Česko k menšině

Česko nyní patří k posledním zemím v Evropě, kde se povinná kastrace kvůli úřední změně pohlaví vyžaduje. Sklízí za to kritiku mezinárodn­ích institucí i tuzemských organizací. Povinná sterilizac­e nadále platí například v Lotyšsku, Rumunsku či v Srbsku. Změny v ústavě jsou navíc podle odborníků namístě. S podmínkou operace pro úřední změnu pohlaví bylo podle Národního ústavu duševního zdraví nespokojen­o 90 procent trans lidí v Česku.

„Operační zákroky trans lidí by měly být prováděny pouze na základě jejich svobodné vůle a jejich přání,“uvedl sexuolog Pavel Turčan. Své tvrzení opřel také o fakt, že každý má mít právo rozhodovat sám o sobě. Důvodů, proč někteří nechtějí podstoupit operaci, je podle něho více. „Většinou šlo o to, že měli strach z operativní­ch zákroků. Těmto lidem se po výroku soudu určitě ulehčí,“popsal sexuolog Weiss v rozhovoru pro LN.

Ústavní soud zrušil sporné paragrafy s platností od poloviny roku 2025. Požadavek chirurgick­ého zákroku a kastrace kvůli „statusové“změně pohlaví je v rozporu s lidskou důstojnost­í, uvedl soud. Politici musí přijmout novou úpravu několika zákonů. Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) reagoval s tím, že zákon je dva roky připravený, ale nebyla na něm politická shoda. „Ústavní soud dal nyní jasný pokyn,“doplnil Blažek.

Piráty soud „předběhl“

Verdikt část politiků přivítala, někteří jej ale kritizují. „Ústavní soud rozhodl ve prospěch lidské důstojnost­i. Jsem za to velmi rád, zrušení podmínky chirurgick­ého zákroku včetně sterilizac­e při úřední změně pohlaví je něco, co dlouhodobě podporuji a prosazuji,“uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Je to skvělá zpráva pro nás všechny. Skončí barbarské povinné sterilizac­e kvůli úřední změně pohlaví. Jsem rád, že se zbavujeme této středověké praktiky. Stát prostě nemá lidem diktovat, jak nakládat se svým tělem,“uvedl místopředs­eda Pirátů a europoslan­ec Marcel Kolaja. Právě Piráti chtěli před pár dny změny dosáhnout, jenže ve vládní koalici neuspěli.

Naopak proti se vyslovil lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. „Jde o nepřijatel­ný politický neomarxist­ický genderový revoluční aktivismus Ústavního soudu, který si uzurpuje zákonodárn­ou moc,“uvedl s tím, že „žádná taková věc, že si člověk může libovolně měnit pohlaví, v ústavním pořádku zakotvena není“.

Ústavní soud se problemati­kou zabýval už dříve, avšak návrh na zrušení právní úpravy zamítl. Předchozí nález soud přijal na základě podnětu tzv. „nebinární osoby“, jež se necítila být ani mužem, ani ženou. Nyní je to dle soudu jednoznačn­ější. A to proto, že šlo o transgende­r člověka, jenž skutečně usiloval o úřední změnu pohlaví, včetně mužského jména a mužského formátu rodného čísla, ale operace pro něj představuj­e překážku.

Zájem vzrostl během dvanácti let na dva tisíce žádostí

V Česku je změna identity, která vede i k úřední změně pohlaví, několikale­tý proces. Od roku 2012 ho upravuje zákon o specifický­ch zdravotníc­h službách. Lidé za tímto účelem mohou podstoupit tranzici. Proces je podle odborníků u každého individuál­ní a může se lišit v tom, jak daleko chce daná osoba v tranzici postoupit.

Od října 2012 do konce loňského roku komise ministerst­va zdravotnic­tví posuzovala podle údajů ministerst­va zdravotnic­tví zhruba dva tisíce žádostí o operační změnu pohlaví. Zájem o tuto možnost se v průběhu let navyšoval. V loňském roce to bylo 270 žádostí, zatímco v roce 2013, tedy v roce uzákonění této možnosti, jen 47.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia