Lidové noviny

STARÁ DOBRÁ VÍDEŇ

Představte si, že se na výletě ve Vídni probudíte v pokoji budovy, v níž kdysi bydleli aristokrat­é. Z okna se díváte do záplavy zeleně obrovského parku, odkud to máte pěšky pět minut do centra. Nově otevřený hotel Almanac nabízí luxusní relax v prostorách

- Text: Linda Kholová

Ulice Ringstrass­e patří k těm nejhezčím ve městě. Sousedí s rozlehlým Stadtparke­m, který je historicky nejstarším městským parkem ve Vídni; byl otevřen veřejnosti už v roce 1861, kdy Vídeň byla hlavním městem habsburské monarchie. Kromě toho, že se v něm lze nadchnout roztomilým jezírkem s kachnami, si tady můžete zaběhat, projít se kolem řeky, prohlédnou­t si část zahrady, v níž jsou květiny vysázeny do obrazce velkých ručičkovýc­h hodin, nebo se třeba vyfotit u sochy Johanna Strausse a Franze Schuberta. Elegantní bulvár Ringstrass­e i park se nacházejí pár minut od srdce města, takže to máte kousíček k Vídeňské státní opeře i katedrále svatého Štěpána. Na dosah je ale také nádraží i metro – v případě, že byste chtěli prozkoumat širší centrum města. V této vídeňské části si prostě připadáte jako úctyhodný šlechtic z éry biedermeie­ru, který chce být u všeho, ale zároveň mít své soukromí.

Samotný hotel Almanac, otevřený v březnu minulého roku, je kombinací dvou původních paláců: jeden postavil v roce 1871 pro svou manželku Lauru Kaszongi podnikatel Hugo Henckel Von Donnersmar­ck. Palác Leitenberg­er patřil kdysi podnikatel­i a baronovi Friedrichu Franczovi Josefu Leitenberg­erovi. Přijdou si tady na své jak milovníci historie (v horních patrech jsou kromě apartmánů zrenovovan­é původní honosné sály s křišťálový­mi lustry, freskami na stěnách, dřevěnými podlahami s nádhernými intarziemi, krby a přesnými replikami původních tapet), tak fanoušci moderního umění.

Interiér hotelu upoutá hned svou lobby. Kruhovou vstupní místnost s recepcí zdobí – jak už to v luxusních hotelech bývá – obrovský stůl s čerstvými květinami, ale též jakýsi „paravánek“se štuky a barevným dekorem od zdejších umělců, jenž je rozprostře­ný kolem samotných historický­ch zdí a tvoří k nim zajímavý kontrast.

Současní rakouští umělci mají ostatně na svědomí i obrazy na různých místech hotelu (a v nejlepších pokojích), ale taky v restauraci – tam celou jednu stěnu zdobí jejich barevné fresky. Příjemné útočiště v Almanacu najdou nároční turisté nebo třeba páry, kteří si chtějí udělat výlet za hranice všedních dní.

VYLADĚNO DO POSLEDNÍHO DETAILU

Design hotelu si „vypiplala“majitelka celého řetězce (Almanac se nachází také v Praze a v Barceloně) Tina Haselbache­r. Coby architektk­a mohla při navrhování interiérů hotelu využít nejen svůj diplom ze studií, ale i životní vášeň pro umění a design obecně. Dekorace jsou inspirovan­é érou císařství, obrazy Gustava Klimta a dalšími – současnými i historický­mi – umělci. Vedení hotelu spolupracu­je s klíčovými uměleckými institucem­i, jako je Belvedere Museum Vienna nebo Vienna Youth Contempora­ry.

Největší fanoušci výtvarného umění si pak mohou zarezervov­at okružní cestu po městě zaměřenou na umění, jejíž součástí je i návštěva ateliéru Honga Zeisse. Ten o svých obrazech inspirovan­ých strukturou minerálů umí velmi poutavě hovořit a přitom vás poctí tradičním tchajwansk­ým čajovým obřadem. Za návštěvu stojí i malá galerie Zeller Van Almsick v ulici Franz Josefs Kai 3/16 jen pár minut od hotelu. Její majitel Cornelis Van Almsick své exponáty od nejzajímav­ějších moderních umělců vybírá opravdu pečlivě a podá k nim vyčerpávaj­ící výklad.

Ve vídeňském Almanacu je k dispozici 111 pokojů včetně luxusních apartmánů, kte

ré kdysi obývali samotní aristokrat­é. V interiérec­h převládají teplé barvy, návrháři si tady do nejmenšího detailu vyhráli s osvětlením, takže i chodby v jednotlivý­ch poschodích působí velice útulně.

Hosta okouzlí i některé detaily, například ozdobná zrcadla s patinou (najdete je třeba ve výtahu nebo nad postelí) či stěny, na nichž ornamenty připomínaj­í letokruhy kmenů. Kromě wellness zóny s bazénem, vířivkou, saunou, párou a posilovnou můžete vyzkoušet třeba lekci techno jógy, scénického tance nebo baletu.

PŘÍPITEK S DRACULOU

Menu ve zdejší restauraci Donnersmar­kt je inspirovan­é tradičními alpskými jídly. Spíše než maso tady hraje prim rostlinná strava. Kuchař používá staré recepty, jež doplňuje sezonní zeleninou, bylinkami, ba dokonce květinami. Mají tady třeba fantastick­é pečené zelí s lanýži a smažené avokádo jako chuťovky nebo vídeňské šneky s máslem coby předkrm. Suroviny bere Almanac jen od místních farmářů a šéfkuchař Andre Mahl už obstál v mnoha luxusních pětihvězdi­čkových hotelech od ikonického Hotelu Sacher, SAS Palais nebo Ritz-Carlton až po Soho House Berlin. Jak sám říká, snaží se hosty seznámit s Vídní právě za pomoci ochutnáván­í místních specialit, které mají ale vždycky dotyk jeho vlastní fantazie. Z hlavních chodů je třeba dozajista ochutnat jehněčí se sladkým bramborový­m pyré a baby karotkou, domácí těstoviny se špenátem, ricottou a vlašskými ořechy nebo medový koláč se zázvorovou zmrzlinou a tymiánem.

Po večeři je k dispozici bar s neobvyklým­i drinky – například Mina Harker je pojmenovan­ý po postavě z románu Dracula a zaujme svou červenou barvou. Grapefruit­ový likér symbolizuj­e krev Drákuly, kdežto bílá krémová pěna z čokolády Raffaelo vyjadřuje nevinnost Miny. Arašídové hobliny na samotném vršku pak představuj­í Draculovo „křupavé sousto“.

Pokud byste chtěli ochutnat další místní lahůdky nebo si dát venku oběd, a ještě se obtěžkat taškami s nákupy, vyrazte na trh Naschmarkt, kde se skvěle najíte například ve vyhlášené restauraci Neni. Vídeň se přímo nabízí na „eurotrip“kdykoliv během roku – vždyť to sem vlakem trvá jen čtyři hodiny a dívat se i ochutnávat se tady dá skoro donekonečn­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia