Lidové noviny

Audemars Piguet očima sběratele

-

Podnikatel Jiří Hečko patří k největším sběratelům Audemars Piguet. Sbírání hodinek se věnuje systematic­ky už 15 let. „Na značce Audemars Piguet miluji její historii, vlastní strojky, design, ale mám velmi rád i lidi, kteří za značkou stojí a kteří pracují s vášní. Jsou milí, otevření a uctiví,“říká sběratel, který loni jako vůbec první na světě získal unikátní model Code 11.59 Universell­e RD#4 s kalibrem 1000. Hodinky mu předával v manufaktuř­e v Le Locle sám Giulio Papi, jenž kalibry pro AP vyvíjí. „Giulio Papi kalibr 1000 vymýšlel dvacet let, hodinky prototypov­al tým AP sedm let. Myslím si, že pan Papi je největším žijícím hodinářem na světě, který si zaslouží obdiv a respekt lidí ze všech oborů,“říká Jiří Hečko, „a přitom je to úžasný člověk.“

Jiří Hečko se stal členem „AP Family“v roce 2016. Tehdy navštívil světový golfový šampionát Dubai Dessert Classic a povedlo se mu vydražit hodinky švédského špičkového golfisty a tehdejšího ambasadora značky Henrika Stensona za 85 000 švýcarskýc­h franků. Šlo o Royal Oak Offshore Chronograp­h Dream Team s 44mm pouzdrem z bílé keramiky, modrým číselníkem a modrým kaučukovým páskem. Jeho peníze nezískala značka, ale Stensonova charita pomáhající znevýhodně­ným dětem. „Byla to jedna z nejlepších věcí, kterou jsem kdy udělal. Získal jsem respekt a poznal spoustu nových přátel,“pochvaluje si Jiří Hečko, milovník hodinek s tourbillon­em, který však začínal budovat svou sbírku s chronograf­y Royal Oak Offshore.

A jak se mu líbí novinky značky, představen­é letos v Miláně? Samozřejmě jej zaujal Royal Oak Perpetual Calendar ze spolupráce s Johnem Mayerem, stejně jako sedm novinek v modelové řadě Code 11.59. Nicméně v manufaktuř­e požádá o jiný model, a to o Royal Oak Selfwindin­g Flying Tourbillon Openworked Sand Gold. „Opravdu jsem se do těchto hodinek zbláznil, rád mám něco jako první a tato reference jsou první hodinky ve zlatě sand gold,“říká muž, jemuž je značka AP blízká také tím, že dokázala zpřístupni­t vysokou hodinařinu i lidem, kteří si zrovna nelibují v oblecích.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia