Lidové noviny

V predátorsk­ých titulech publikoval­a i Nerudová

-

Danuše Nerudová je lídryní kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslan­kyně. Česko by ráda reprezento­vala v roli eurokomisa­řky. Podle serveru Seznam Zprávy ale mezi lety 2009 a 2015 publikoval­a v takzvaných predátorsk­ých časopisech, které publikují neověřená fakta a jsou označovány za podvodné. Nerudová zpětně lituje.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová serveru řekla, že není ráda, že se její články objevily v časopisech s pochybnou hodnotou. „Je to téměř deset let a to shrnuje vše. Věřím, že to žádným způsobem neovlivní moji kandidatur­u,“uvedla Nerudová redakci iDNES.cz.

Zveřejňová­ní textů v časopisech označovaný­ch za predátorsk­é bylo jedním z důvodů, proč se minulý týden vzdal nominace na ministra pro vědu bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja (TOP 09).

Predátorsk­é časopisy zveřejňují články bez ohledu na jejich kvalitu, akademické prostředí zaplavují texty, které nesplňují základní náležitost­i odborných materiálů. Nerudová podle Seznam Zpráv v zahraniční­ch časopisech zařazených mezi predátorsk­é publikoval­a devětkrát v letech 2009 až 2015, kdy byla na brněnské vysoké škole proděkanko­u a následně prorektork­ou.

Nevalná kvalita odborných prací

Ekonom Jaroslav Borovička z New York University serveru Seznam Zprávy řekl, že mezi vědeckou prací Nerudové a Tuleji je viditelný rozdíl. Tulejovu práci vidí jako „velký negativní exces“, u Nerudové hovoří spíše o průměru. Nerudová serveru Seznam Zprávy řekla, že publikován­í v predátorsk­ých časopisech lituje. Od doby, kdy se problemati­ka začala v akademické sféře řešit, už v nich nepublikov­ala, doplnila bývalá kandidátka na prezidenta.

Celkem jako autorka či spoluautor­ka publikoval­a od roku 2002 do současnost­i 260 textů vědeckého charakteru. Do časopisů zařazených na tzv. Beallův seznam takzvaně potenciáln­ě predátorsk­ých časopisů přispěla devětkrát, šlo o časopis Business Review, dále o Journal of American Business Review a American Academy of Business Review.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia