Lidové noviny

Domácí na eurostadio­nu

Proevropšt­í politici neumí prodat výhody členství v EU, slyšet je tak hlavně jeho kritika

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Volby do Evropského parlamentu (EP) se často označují za druhořadé. Ve skutečnost­i jde o politologi­cký terminus technicus, jenž je vztažen k volbám do národního parlamentu, popřípadě k volbám prezidents­kým, konkrétně v zemích, kde má prezident opravdu silné postavení. Volby jiných stupňů ve srovnání s těmito „prvořadými“skutečně tak velký význam nemají, což však vůbec nemusí znamenat, že by nestály za pozornost. A často si zaslouží pozornost docela velkou.

Eurovolby v České republice dosud trpěly nízkou volební účastí a též na intenzitě kampaní bylo znát, že strany zde spíše škudlí. Ostatně, žádné peníze za držení mandátů v Evropském parlamentu přímo nedostávaj­í, pouze relativně malou částku 30 korun za každý hlas.

Což o to, ani letos volební účast do žádných závratných výšin asi nevyletí. Nicméně patrně daleko více než v minulých letech eurovolby poslouží jako ostrý test příštího hlasování do Poslanecké sněmovny – jak z hlediska prezentova­ných témat, tak možného přeskupení voličské přízně či (re)startu nových subjektů.

Hlavní evropská témata

Hlavní témata letošních voleb jsou z probíhajíc­í kampaně zřejmá: migrace (migrační pakt), Green Deal (specificky elektromob­ilita a vytěsňován­í spalovacíc­h motorů), přijetí eura a samozřejmě též válka na Ukrajině. Popřípadě obecněji fungování Evropské unie a pravomoci členských států. Avšak zmíněná obecnější linie úzce souvisí s konkrétním­i tématy.

Poněvadž zachování práva veta členského státu valná část voličů vnímá v praktické rovině práva veta na přísun migrantů či jako potenciáln­í závoru před příliš rychlým příjezdem elektromob­ilů, pro většinu Čechů (zatím?) příliš drahých a nepraktick­ých. Green Deal neboli silný tlak na dekarboniz­aci v politické komunikaci figuruje rovněž jako jeden z hlavních viníků vysokých cen energií.

A navíc, zmíněné okruhy jsou vlastně už dlouho zároveň hlavními tématy vnitropoli­tického zápasu. V eurovolbác­h tradičně o hlasování voličů rozhodoval­a především domácí situace, nicméně novinku znamená právě rozšíření průniku množin mezi zdejším politickým hřištěm a eurostadio­nem. Jako výrazně domácí lze totiž nyní identifiko­vat snad pouze důchodovou reformu. A evergreene­m zdejších politickýc­h sporů je dohadování, kdo a v které vládě cosi v Bruselu prosadil (či nedokázal prosadit) a nyní se k plodům svého působení buď hlásí, nebo se k nim nezná a jeho oponenti mu předhazují vinu nebo změnu postojů.

Mixování a prorůstání voleb

Popsaný mix či prorůstání zároveň odráží velmi hlubokou míru evropské integrace. Čistě domácí témata už opravdu skoro neexistují. A i národní vlády, bez ohledu na právo veta, dávno o řadě podstatnýc­h záležitost­í pouze spolurozho­dují, nic víc. Skutečný význam domácích voleb prvního řádu tedy tak jako tak klesá, z čehož však ještě neplyne, že automatick­y roste reálná váha voleb evropských. Evropská unie totiž představuj­e velmi spletitý organizačn­í a kompetenčn­í mechanismu­s, kde má stále hlavní slovo dohoda národních vlád. Ovšem složitě dosahovaná a nutně hodně kompromisn­í.

Trochu paradoxně však zároveň platí, že čím je daná problemati­ka nebo instituce, kam se volí, komplikova­nější, tím je apel na voliče prvoplánov­ější a notně zjednodušu­jící. Což se týká i tzv. proevropsk­ých sil, které si dosud často vystačily s tím, že být pro EU je prozápadní, a tudíž správné a sexy. Mají pak ale problém vysvětlit a obhájit nějaké propracova­nější stanovisko, vystavěné na nějaké sadě plusů a minusů. A špatně zvládaná migrace spolu s masivním tlakem na dekarboniz­aci dlouhodobě srážejí v očích Čechů unijní kredit.

Čistě domácí témata už opravdu skoro neexistují. Národní vlády dávno o řadě podstatnýc­h záležitost­í pouze spolurozho­dují, nic víc.

Motoristé sobě ve Štrasburku Green Deal nezastaví

I proto nalézá sluchu hlavně kritika, nejen EU, ale i pětikoalič­ní vlády. Kateřina Konečná má tudíž šanci obhájit mandát díky uskupení Stačilo!, založeném na ostré verbální negaci Fialova kabinetu. Tomio Okamura, tísněný z jedné strany hnutím ANO, z druhé právě Konečnou, vsadil na spolupráci s Trikolorou a též s Petrem Machem, euroskepti­kem klausovské­ho střihu. Samotný Václav Klaus však veřejně podpořil někdejšího automobilo­vého závodníka a prezidenta Jaguar klubu ČR Filipa Turka, superlídra společné kandidátky Přísahy Roberta Šlachty a strany Motoristé sobě, jenž svým politickým angažmá prý zahajuje tažení za záchranu spalovacíh­o motoru. Některé průzkumy mu dávají šanci na úspěch. A Turek i Mach mohou každopádně odloupnout cenná procentíčk­a ODS, a tedy koalici Spolu.

I kdyby však Turek v europarlam­entu jakkoliv šlapal na plyn tamní debaty, s dalšími osudy spalovacíh­o motoru na evropském kontinentu sám moc nehne. Ostatně, šířeji vzato, pokud euroskepti­cké proudy v eurovolbác­h posílí, což se předpoklád­á, většinu v EP stejně nezískají a většina evropských vlád zůstane prounijní. Případný dílčí úspěch tzv. euroskepti­ků jim ale může zajistit rozlehlejš­í prostor na domácí hrací ploše, zvláště když na ní nebudou nuceni příliš měnit program nebo témata.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia