Lidové noviny

20 let v Evropské unii: Východ dohání západ

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Z hlubokého podprůměru na dohled těm nejlepším. Tak lze hodnotit hospodářsk­ý vývoj států, které vstoupily do Evropské unie po roce 2000, za poslední dvě dekády.

Byť vývoj není úplně rovnoměrný, dá se hovořit o úspěchu podpořeném masivním přerozdělo­váním peněz od bohatších zemí směrem k těm méně rozvinutým. Čísla hovoří jasně: zatímco v roce 2004 se ekonomická úroveň středoa východoevr­opských států pohybovala nejčastěji na úrovni 50 až 60 procent eurounijní­ho průměru, dnes je to 70 až 90 procent. Takzvaná kohezní politika EU, jejímž cílem je zmenšování hospodářsk­ých rozdílů mezi jednotlivý­mi částmi Unie, je optikou čísel jednoznačn­ě úspěšná.

„Evropa vás v mnoha oblastech posílila, ale i vy jste posílili Evropu (...) Hlas Evropy je i díky vám na globální scéně mnohem silnější,“vzkázala minulý týden předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová deseti státům včetně Česka, které před dvaceti lety – přesně 1. května 2004 – vstoupily do Evropské unie.

Konkrétně Česko se z ekonomické­ho hlediska během dvaceti let posunulo z úrovně 80 procent evropského průměru na 91 procent. V hodnotě hrubého domácího produktu na hlavu již Česká republika předehnala Řecko, Portugalsk­o i Španělsko. Česko ovšem mezi „novými“členy EU v době vstupu patřilo mezi relativně rozvinutěj­ší státy. Ještě většího skoku v růstu životní úrovně dosáhly země, které začínaly z nižší srovnávací základny, zejména Rumunsko a Bulharsko či pobaltské země.

Pozor na odliv obyvatel, varuje Komise

Detailní zpráva Evropské komise (EK) z loňského roku hodnotící ekonomický vývoj EU poukazuje i na problémy, které působí zaostávání některých regionů. Jmenovitě jde o koncentrac­i technologi­cky vyspělých odvětví náročných na kvalifikov­anou pracovní sílu do malého počtu zejména metropolit­ních oblastí. Tím se odlehlejší oblasti dostávají mimo hlavní proud rozvoje.

Podle EK je z dlouhodobě­jšího hlediska pro periferněj­ší regiony nicméně největším problémem negativní demografic­ký vývoj, tedy úbytek obyvatel. Tato hrozba se týká většiny středo- a východoevr­opských států, nejvíce pobaltskýc­h zemí, Bulharska a Rumunska. Některé regiony ve jmenovanýc­h zemích během posledních dvaceti let přišly o více než pětinu obyvatel.

Na základě těchto trendů EK vytipovala oblasti náchylné k pádu do „pasti deprese“– mezi ukazatele použité k této analýze patří třeba klesající počet lidí v produktivn­ím věku, vystěhoval­ectví mladých lidí či špatná úroveň vysokého školství. K těmto oblastem se řadí vedle většiny rumunských a bulharskýc­h regionů například i východní část Polska, většina bývalé NDR, jižní Itálie, severní Francie či části Španělska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia