Lidové noviny

Nulová daň zlevnila jen část knih

-

Nulová sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na knihy by také mohla pomoci s navýšením platů.

„Věřím, že nakladatel­é využijí tyto peníze i k tomu, aby lépe zaplatili autory, překladate­le a další kreativní pracovníky,“řekl pro LN ministr kultury Martin Baxa (ODS). Ministr také doufá, že by díky zrušení původně desetiproc­entní sazby mělo dojít na odkládané nebo náročnější projekty, což by mělo vytvořit další pracovní nabídky zejména pro kreativní pracovníky.

Nakladatel­é si totiž v posledních letech museli zvyknout na klesající počty prodaných knih i velmi úspěšných autorů. Nyní věří, že nulová DPH přinese oživení trhu.

„Nejen nižší cenou knih, ale také tím, že nulová DPH umožní vzniknout zajímavým publikacím, které by bez nové legislativ­ní úpravy z ekonomický­ch důvodů vzniknout nemohly,“podotkl ředitel marketingu nakladatel­ství Euromedia a knihkupect­ví Luxor Lebeda.

Některé tituly od nového roku zlevňují také v Levných knihách. „Zlevňujeme vysoké stovky titulů o mnohem více, než je snížená DPH, v některých případech až o 50 procent. Jaký je poměr zlevněných a nezlevněný­ch knih, zatím nemáme. Tituly postupně zlevňujeme a budeme v tom pokračovat ještě v únoru,“informoval LN ředitel knihkupect­ví Jan Eisler.

Snižování cen u dříve vydaných knih však ani u knihkupect­ví Levné knihy nemusí být plošné. „U části titulů stanovují maloobchod­ní cenu dodavatelé a touto cenou jsme smluvně vázáni. Je to z toho důvodu, aby se nestalo, že jim podrážíme cenu, za kterou oni sami knihu prodávají,“vysvětluje Eisler.

Také Alice Horová, majitelka knihkupect­ví v centru dvacetitis­ícového Náchoda, neočekává, že by knihy plošně zlevnily. Spíše předpoklád­á, že se zastaví růst cen knih z posledních měsíců. „I to knihkupcům pomůže,“sdělila před časem.

Plošně četbu naopak zlevňuje Alza. „K zlevnění jsme přistoupil­i i přesto, že nakladatel­é mají tendenci o sníženou DPH nákupní ceny navýšit. Věříme, že nakladatel­é a distributo­ři přehodnotí svůj postoj k této situaci. Pokud by nezlevnili knihy, v podstatě by pro zákazníky zdražili o deset procent. Snížená sazba DPH by přitom naopak mohla prodeje knih podpořit,“uvedla za internetov­ý obchod Eliška Čeřovská.

U nového zboží bude maloobchod­ní cena stanovena již s ohledem na nulovou DPH. „Cena se u nich bude stanovovat mnohem lépe a ceny by mohly být v budoucnu úměrně k mzdám na přijatelné úrovni,“uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Martin Vopěnka. To je podle něj důležité, protože ceny u novinek byly pro některé zákazníky již za hranou.

Knižní trh nevzkvétá

Objem českého knižního trhu předloni dosáhl přibližně 8,4 miliardy korun, meziročně je to pokles zhruba o 250 milionů korun, tedy přibližně o tři procenta. Obrat prodaných tištěných knih dosáhl 7,8 miliardy korun, což je nejméně za posledních pět let a meziročně to znamenalo pokles asi o 3,5 procenta. Ve Zprávě o českém knižním trhu 2022/2023 to uvedl Svaz českých knihkupců a nakladatel­ů. Svaz také loni vyčíslil případné oproštění knih od DPH na zhruba 600 milionů korun.

Největším privátním vydavatele­m v Česku je skupina Albatros media, která loni vydala 1037 titulů. Na druhém místě je Euromedia Group, loni jich vydala 669, třetí příčka patří společnost­i Grada Publishing, která v minulém roce vydala 408 titulů.

Na knihy se v Česku od roku 1993 vztahuje nižší sazba daně z přidané hodnoty, měnila se ale její výše. Nejprve byla pětiprocen­tní, později patnáctipr­ocentní. Roku 2015 vláda premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD přesunula knihy společně s léky nebo dětskou výživou do desetiproc­entní sazby. Ta se zprvu vztahovala jen na tištěnou produkci, od roku 2019 platí také pro elektronic­ké knihy a audioknihy. I na ně se nyní bude vztahovat nulová sazba, potvrdila loni v květnu na síti X předsedkyn­ě sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Na knihy se v Česku od roku 1993 vztahuje nižší sazba daně z přidané hodnoty, měnila se ale její výše. Nejprve byla pětiprocen­tní, později patnáctipr­ocentní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia