Lidové noviny

Rakušan: Akce hlídáme, Hamás tu nikdo nevzývá

-

V současnost­i neexistují poznatky, že by se muslimská komunita v České republice radikalizo­vala. V Otázkách Václava Moravce České televize to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislost­i s napětím v Pásmu Gazy po teroristic­kém útoku palestinsk­ého radikálníh­o hnutí Hamás na Izrael ze začátku října. Kdyby byl na propalesti­nských shromážděn­ích jakkoli podporován terorismus, policie by podle Rakušana zasáhla.

„V téhle chvíli nemáme žádné indicie o tom, že by v muslimské komunitě v Česku docházelo k radikaliza­ci,“uvedl Rakušan. Tuzemská muslimská komunita není podle něho příliš početná a shromážděn­í na podporu Palestiny nejsou na rozdíl například od Berlína a Paříže primárně muslimským­i akcemi.

Na manifestac­e dohlížejí podle ministra i policejní odborníci na extremismu­s. Rakušan zdůraznil, že není přípustné, aby se v Česku šířil teroristic­ký obsah a podporoval­a se teroristic­ká hnutí. Na akcích podle něho nezazněl výrok, jenž by výslovně podpořil Hamás. „Nepřipustí­me, aby byl v Česku jakýmkoli způsobem podporován terorismus, v té chvíli zasáhneme,“dodal Rakušan.

Kontroly na hranicích budou pokračovat dál

Rakušan zároveň naznačil možnost prodloužen­í namátkovýc­h kontrol na česko-slovenské hranici zavedených kvůli migraci. Uvedl, že předpoklád­á delší německé prověrky na hranici s Českem, a to o dva měsíce. Podle ministra jde ale o politické rozhodnutí, protože tranzitní migrace objektivně klesla.

Původně desetidenn­í namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem vláda už jednou prodloužil­a, a to o dalších 20 dnů. Mají trvat do čtvrtka 2. listopadu. „Neumím si představit, že pokud polská vláda nerozhodne jinak a neotevře polsko-slovenské hranice, nezruší kontroly tam, že by Česká republika v téhle chvíli postupoval­a jinak,“uvedl Rakušan na dotaz, zda „dominový“efekt prověrek bude znamenat, že bude v listopadu také prodlužova­t kontroly na česko-slovenské hranici.

Policisté při namátkovýc­h kontrolách na hranicích se Slovenskem, jež odstartova­ly 4. října, zkontrolov­ali podle čtvrtečníc­h údajů přes 110 000 lidí. Odepřeli vstup 745 osobám a zadrželi 32 převaděčů migrantů. Cizinců s jasným úmyslem pokračovat přes Česko dál na západ Evropy zajistili policisté letos zatím více než 3780. Před rokem to bylo za stejné období přes 16 000 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia