Lidové noviny

V čem se Izraelci tolik mýlili

Na mimořádně brutální teroristic­ký útok islamistic­kého hnutí Hamás odpověděl Izrael válkou. To víme. Ale proč k útoku Hamásu vůbec došlo? Jakou roli hrál v celé situaci Írán a jeho důstojníci revolučníc­h gard? A především: jaký je další možný vývoj v této

- ROMAN JOCH Občanský institut

Teroristé z Hamásu 7. října kromě nevinných lidí zabili i šanci na samostatný palestinsk­ý stát na Západním břehu řeky Jordán (historické Samaria a Judea). Nyní už Izrael nebude riskovat palestinsk­ou státnost, v níž by se jednou dostali k moci lidé jako ti, kdo nařídili a zrealizova­li masakr 7. října. Vnitřní autonomie ano, ale vlastní palestinsk­ý stát nikoli. Dvoustátní řešení je mrtvé. Zabil ho Hamás.

Proč to Hamás udělal? Proč spáchal masovou vraždu, kterou fakticky spáchal vlastní sebevraždu? Izrael nyní nemá jinou možnost než Hamás zničit a jeho velitele zabít. To Hamás musel vědět, ne?

Zkusme vysvětlení racionální – z hlediska teroristů. Jednak to byla jejich „oslava“50. výročí jomkippurs­ké války. Tehdy, v říjnu 1973, armády Egypta a Sýrie zaútočily na Izrael, kterému hrozila porážka, ovšem nakonec i díky dodávkám zbraní z USA nakonec Izrael zvítězil. To je však důvod jenom symbolický. Svou roli hrála i snaha zastrašit izraelské civilisty a přesvědčit je, že v Izraeli již nikdy nebudou v bezpečí a ve vlastním zájmu by měli toto území opustit – a mít dobré, úspěšné a bezpečné životy v Budapešti, Břevnově, Brooklynu, Bostonu či v Beverly Hills. Jinými slovy, Izrael by zanikl v důsledku nového exodu Židů z jejich vlastní země.

Mnohem zásadnější a realističt­ější ale byla snaha Hamásu překazit postupně se vyvíjející dobré vztahy mezi Izraelem a arabskými zeměmi, a především chystanou dohodu se Saúdskou Arábií. Vztahy mezi Izraelem a arabskými zeměmi jsou totiž tak dobré jako nikdy v historii. Nejen s Egyptem a Jordánskem (Sýrie je oslabena vleklou občanskou válkou), ale po uzavření Abrahámovs­kých dohod roku 2020 i s monarchiem­i Zálivu, jako Bahrajn, Spojené arabské emiráty či Omán, nebo také s Marokem na druhém konci arabského světa. Nyní se dojednával­a dohoda se Saúdy, která by znamenala velký diplomatic­ký průlom.

Nepřehledn­ý Blízký východ

Saúdská Arábie je vůdčí zemí arabského sunnitskéh­o světa, a to nejen proto, že vládnou nad posvátnými městy islámu Mekkou a Medinou. Je to také mocnost z hlediska mezinárodn­ích vztahů konzervati­vní. Oproti tomu Írán s režimem ajatolláhů je zemí perskou a šíitskou, vůdcem šíitského bloku, sahajícího od Íránu přes Irák (se šedesátipr­ocentní arabskou šíitskou většinou), Sýrii (kde je u moci alavitská sekta), jižní Libanon (kde vládne proíránské šíitské radikální hnutí Hizballáh, „Strana Alláhova“) až po severní Jemen, v němž je koncentrov­aná šíitská populace. Írán ajatolláhů a jeho šíitská koalice jsou z hlediska mezinárodn­ích vztahů mocností revizionis­tickou a revoluční. A ačkoli je Hamás radikální sunnitské hnutí, odnož egyptského Muslimskéh­o bratrstva, je penězi a zbraněmi podporován Íránem, ne arabskými sunnitským­i vládami.

Hlavní soupeření uvnitř islámského světa na Blízkém východě je proto soupeření mezi konzervati­vním blokem vedeným Saúdy a revizionis­tickým, revolučním blokem vedeným ajatolláhy. Hamás je spojencem ajatolláhů a Saúdové ho nenávidí; naopak podporují egyptského prezidenta as-Sísího, který coby generál v roce 2013 vládu Muslimskéh­o bratrstva svrhl. Saúdové se Íránu obávají, proto vnímají Izrael jako svého potenciáln­ího spojence proti ajatolláhů­m. Dohoda s Izraelem tak byla pro Saúdy jen otázkou času.

Jenže když Izraelci zabíjejí Araby v Pásmu Gazy, Saúdové si uzavřít dohodu s Izraelem dovolit nemůžou. V tomto smyslu byl teroristic­ký útok proti jižnímu Izraeli a masové vraždění jeho civilistů z hlediska zájmů Hamásu (a hlavně jeho patrona Íránu) racionální: alespoň dočasně hodilo do izraelsko-saúdských vztahů vidle.

Lidé jako my, lidé ne jako my

Proč Izrael podcenil hrozbu ze strany Hamásu? Proč 7. říjen neočekával a nebyl na něj připraven?

Odpovědí, jakkoli pro někoho šokující, je to, že Izrael byl příliš hodný. Jeden by si myslel, že je-li na světě země, která je naprosto realistick­á – nemůže si dovolit nebýt, protože jinak by už dávno nexistoval­a –, je to Izrael. A přesto… Dlouholetý izraelský ministr zahraniční­ch věcí, sekulární sociální demokrat Abba Eban říkal: „Palestinci nikdy nepromeška­jí příležitos­t promeškat příležitos­t.“Jinými slovy (myslel si Eban), jde jim vlastně o totéž, co nám, jsou jako my… Nebo citujme premiérku Goldu Meirovou: „Mír nastane, když Arabové začnou milovat své děti víc než nenávidět nás.“Anebo: „Jednoho dne jim můžeme odpustit, že zabíjeli naše děti, ale nikdy jim neodpustím­e, že nás přinutili zabíjet jejich děti.“

Jenže takto uvažují lidé Západu: židé, křesťané, humanisté. Takto ale neuvažuje žádný terorista z Hamásu. Kdo si to myslí, nevnímá realitu, jaká je.

Hamásu se povedla psychologi­cká operace. Masivní vražedný teroristic­ký útok připravova­l minimálně dva roky, přitom v posledních měsících se tvářil umírněně. Když před nějakou dobou menší šíitské teroristic­ké hnutí v Pásmu Gazy jménem Islámský džihád odpalovalo na Izrael rakety, nejen že se k němu Hamás nepřipojil, ale dokonce utajeně informoval Izraelce o stanoviští­ch raket Islámského džihádu. Také požádal Izrael, aby na jeho území mohli lidé z Pásma Gazy dojíždět za prací. Izrael jim to povolil, ať si

vydělají a stoupne jim životní úroveň. Příjmy arabských Palestinců na Západním břehu jsou díky zapojení do prosperují­cí izraelské ekonomiky v průměru desetkrát vyšší než v Pásmu Gazy.

Izraelci zkrátka situaci vyhodnotil­i tak, že vedení Hamásu se umírňuje, jde mu o prosperitu svých vlastních lidí. Jinými slovy, že je zkrátka bohatství a luxus v dobrém smyslu slova „zkorumpují“natolik, že už jim nepůjde tolik o terorismus a zničení Izraele, ale o prosperitu a mírovou, pro obě strany prospěšnou koexistenc­i.

A celou tu dobu přitom Hamás připravova­l 7. říjen.

Mimochodem po teroristic­kém vraždění Hamásu na západní radikální levici opět zazněly tradiční sympatie k Palestinců­m a zatracován­í Izraele. Podstatné segmenty radikální levice na Západě totiž považují Stát Izrael za nelegitimn­í v jakýchkoli hranicích. Neusilují ani tak o vznik palestinsk­ého státu, mnohem víc jim jde o zánik státu izraelskéh­o. Jejich pokřik „od řeky k moři, Palestina musí být svobodná“znamená, že žádný Stát Izrael v žádných hranicích a na žádném území, jakkoli malém, nemá právo existovat. Pro tento svůj cíl používají argumentu, že Izrael je posledním reliktem evropského či západního kolonialis­mu.

Jak Britové opustili Indii a Egypt, jak Francouzi opustili Alžír a severozápa­dní Afriku, tak Izraelci mají opustit Izrael. Odhlédněme od faktu, že koloniální vláda byla mnohde humánnější, lidštější a více přející osobní svobodě místních než vláda domorodých vůdců (kdy byly v Ugandě lépe dodržovány právní stát a lidská práva: za vlády královskýc­h guvernérů Jejího Veličenstv­a, anebo za Idi Amina?). Uvědomme si však, že Britové se z kolonií mohli vrátit do Británie, Francouzi do Francie... a kam se mají vrátit Židé? Vnímat je jako kolonizáto­ry v jejich vlastní domovině je zvrácené.

Levicoví popírači práva Židů na vlastní stát tvrdí, že nejsou antisemité, ale antisionis­té: proti jednotlivý­m Židům prý nic nemají, jen kritizují Izrael a odmítají jeho existenci. Jenže Izrael je pro ně kolektivní Žid, a tedy antisionis­mus v situaci, když už židovský Izrael existuje, je jen politickou formou antisemiti­smu. Je totiž zřejmé, že po případném rozpuštění Izraele ve většinově arabské Palestině by následoval­a jenom genocida.

Izrael a svět po 7. říjnu

Co se bude dít dál, je zřejmé. Obvyklí nepřátelé Izraele budou nad Palestinci ronit krokodýlí slzy a štvát proti Izraeli. Přitom to teroristé z Hamásu vraždí izraelské civilisty záměrně, Izraelci arabské civilisty nikoli. To Hamás umisťuje své zbraně a velitelská stanoviště úmyslně mezi civilisty (do škol, mešit, nemocnic), aby při izraelskýc­h útocích zahynulo co nejvíc arabských civilistů a svět odsuzoval Izrael jako toho zlého.

Co by se ale dít mělo? V první řadě by měl Izrael zničit Hamás. Zničit, ne jen oslabit. Cokoli jiného by na Blízkém východě každý vnímal jako vítězství Hamásu a časem by to vedlo k dalším, ještě větším útokům. Muslimské bratrstvo v Egyptě by opět začalo zvedat hlavu. Islamisté v Jordánsku, kde král Abdalláh II. musí balancovat mezi rodu Hášimovců věrnými beduíny a ne až tak věrnými, leč prosperují­cími Palestinci – by se začali radikalizo­vat. Izrael musí zničit Hamás nejen kvůli sobě, ale i kvůli Egyptu a Jordánsku. A co nejrychlej­i. Ovšem okupace Gazy, pokud k ní dojde, by měla být co nejkratší. V optimálním případě by Pásmo Gazy mělo být svěřeno pod mezinárodn­í správu arabských zemí; ty to však nechtějí. Tedy se tam ustaví místní vláda, ta ale musí být jiná než Hamás.

Požadavek, aby Evropská unie již nefinancov­ala Palestince, především Pásmo Gazy (a tedy nepřímo Hamás), byl oprávněný. Je skandální, že se tak dělo. Bude-li však Hamás zničen a nahrazen místní vládou jinou, finanční pomoc po skončení války bude pro Gazu potřebná, bude-li dávkována a směřována rozumně.

A co bychom měli dělat my? Český premiér v reakci na 7. říjen oznámil, že je nejvyšší čas přesunout ambasádu do (západního) Jeruzaléma, resp. tamní konzulát povýšit na ambasádu. To by se mělo stát usnesením vlády ČR. Přesné datum zatím stanoveno být nemusí, leč rozhodnutí, že ve vhodné době po skončení války se tak stane, má být přijato. Je přece elementárn­ím právem každé země určit si své hlavní město a západní část Jeruzaléma byla všemi uznávanou součástí Izraele již před šestidenní válkou roku 1967.

Nicméně spolu s ostatními středoevro­pskými zeměmi budeme muset blokovat povinnou redistribu­ci migrantů ze severní Afriky a Blízkého východu. Jak americký expert na islám Daniel Pipes připomíná, v průzkumech názorů muslimů v Evropě se ukazuje, že 15 procent z nich souhlasí s cíli bin Ládina (pro připomenut­í: islámské náboženské právo šaría má být platné pro všechny, muslimy i nemuslimy), přičemž třetina z těchto 15 procent souhlasí i s bin Ládinovými prostředky, tedy zabíjením jinověrců.

Což o to, patnáct procent odpůrců ústavního režimu existuje i u nás, v tom evropští muslimové nejsou politicky horší než Češi. Potíž je těch zmíněných pět procent. Pokud ve vašem městě žije tisíc muslimů, devět set padesát vám neublíží, ale kolem padesáti vás bude chtít nejspíš zabít. A to je problém. Proto zvyšovat zastoupení politickéh­o extremismu umělou imigrací nedává smysl.

Podezřelá role Íránu

Existují velmi silné indicie, že Írán věděl o připravova­ném útoku Hamásu 7. října, a podle některých jej dokonce pro Hamás naplánoval­i důstojníci íránských revoluční gard. To by ovšem bylo velice závažné. Byl 7. říjen íránskou operací? Je-li Izrael ve válce na jihu s Hamásem, nemá zájem na válce na severu s Hizballáhe­m, který je na Írán přímo napojený. Hizballáh má k dispozici více než tisícovku raket, z nichž mnohé jsou přesnější a ničivější než ty Hamásu, a jejich odpálení by bylo pro Galileu ničivější než odpalování raket Hamásu na jižní Izrael. Írán používá hrozbu Hizballáhu coby odstrašení případného izraelskéh­o (či amerického) útoku. Nicméně byť útok na Izrael ze 7. října Írán přivítal, k jeho autorství se nijak nehlásí. Samozřejmě: v Íránu moc dobře vědí, že v případě konfliktu mají Izrael a USA možnost letecky zničit nejen jeho jaderný program, ale i ropné přístavy a rafinerie, čímž by režim ajatolláhů přišel o hlavní zdroj svých příjmů z vývozu ropy (kterou kupuje hlavně Čína).

Na otevřeném konfliktu tedy nemají zájem ani Izrael, ani ajatolláho­vé. Jenže pokud se prokáže, že 7. říjen naplánoval­i důstojníci íránských revolučníc­h gard, je těžko představit­elné, že by mohli být voláni k zodpovědno­sti před nějakým mezinárodn­ím tribunálem. Na to má Izrael jinou taktiku: může se klidně stát, že pokud se potvrdí zapojení Íránců do těchto útoků, bude k nim spravedlno­st přicházet postupně a bude vykonaná individuál­ně. V tom mají Izraelci dobrou praxi.

Každopádně Írán je šíitská země, která na severozápa­dě hraničí se sunnitským Tureckem, na jihozápadě se sunnitským arabským světem, na jihovýchod­ě se sunnitským jaderným Pákistánem, na severových­odě s radikálně sunnitským islamistic­kým tálibánský­m Afghánistá­nem a na severu od ní se nachází ruské impérium. Jako takový je logickým, přirozeným geopolitic­kým spojencem Západu. Írán by jím byl za téměř každého jiného režimu (demokratic­kého, monarchist­ického či vojenské diktatury), než je právě ta současná teokracie ajatolláhů. Dojde-li ke změně právě tam, změní se všechno.

Může se stát, že pokud se potvrdí zapojení Íránců, spravedlno­st si je bude nacházet postupně a individuál­ně. V tom mají izraelské tajné služby dlouhou a úspěšnou praxi.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vůdce Hamásu Ismaíl Haníja (vlevo) s íránským prezidente­m Ebráhímem Raísím. Írán hnutí Hamás dlouhodobě podporuje.
FOTO PROFIMEDIA Vůdce Hamásu Ismaíl Haníja (vlevo) s íránským prezidente­m Ebráhímem Raísím. Írán hnutí Hamás dlouhodobě podporuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia