Lidové noviny

Kancelář pohůnků

Expreziden­t dostává dozorce od kancléřky

- Martin Zvěřina

Jen s povolením a pod dozorem smí expreziden­t Miloš Zeman do Lánské obory. Netušíme, co tak nebezpečné­ho, podvratnéh­o či protistátn­ího může Zeman páchat v oboře, ale smí do ní jen s povolenkou od kancléřky Vohralíkov­é a s dozorem, který určí ona. Člověk asi potřebuje hodně fantazie na to, aby si představil, jak stařík na vozíku rozkrádá oboru nebo že klade pasti na erární zvěř. Jen paranoik pak pomyslí na to, že by třeba bývalý prezident mohl spáchat atentát na prezidenta Pavla. „Všichni“přece tvrdí, že je to ruský a čínský agent v jedné osobě. Ne, s tímhle tupým šikanózním přístupem se nelze vypořádat jinak než výsměchem, vždyť hlupáci schovávají­cí se za funkce jsou především směšní.

Hradní mašinérie nového a „lepšího“prezidenta jistě vyhledá příslušné paragrafy, které tuto ubohost zaštítí. Smutné na tom je, že úředník, který by měl být především neutrální, zneužívá své postavení k demonstrov­ání své důležitost­i. Což o to, když paní kancléřka přihraje kámošům hradní prostory se slevou, je to takové typické a nijak se to neliší od drobných prasárniče­k, které prováděli Zemanovi pohůnci.

Jen si člověk říká, jak se může naše země povznést z téhle slouhovské mentality, když se ti, kteří se proti Zemanově garnituře opakovaně a afektovaně vymezovali z morálních výšin, chovají téměř stejně, ne-li hůř, protože za Zemanova prezidento­vání jsme se o žádné šikaně Václava Klause nedověděli.

Vztah k bývalým mocným je svého druhu ukazatel civilizačn­í úrovně, ty prastaré kultury bývalé vládce vraždily, postupem doby se humanizova­ly a posílaly je do vyhnanství, případně do domácího vězení. Naše kultura si sice formálně bývalých hlav státu váží, nicméně politici odmítají prezidents­kou rentu valorizova­t i po desítkách let, a když někdo šikanuje bývalého prezidenta, leckteří politici z toho mají i radost. Model „šikanuji, tedy jsem“je v poddajných byrokratec­h hluboce zakořeněn, jen je zarážející, že se hradní garnitura kolem Petra Pavla přestala přetvařova­t tak brzy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia