Lidové noviny

Diesel embargo je za rohem

Pumpaři varují vládu před zdražením paliv To má způsobit zastavení dovozu nafty z ruské ropy

- MIROSLAV PETR

Požádejte v Bruselu o prodloužen­í výjimky z embarga na dovoz pohonných hmot vyráběných z ruské ropy, vyzvala premiéra Petra Fialu (ODS) a některé ministry Unie nezávislýc­h petrolejář­ů. Její předseda Ivan Indráček varuje, že pokud naše výjimka vyprší dle dosavadníc­h regulí EU, tedy začátkem prosince, přijde Česko o nemalou část dovozu z bratislavs­ké rafinerie Slovnaft. Ta totiž ruskou ropu dokáže nahradit nejspíš až v příštím roce. A rafinerie u nás na navýšení produkce (jedná se především o naftu) nemají kapacitu.

Před rizikem nedostatku paliv v Česku varovali už před časem i zástupci Slovnaftu, který patří maďarskému koncernu MOL a u nás loni podle čísel Českého statistick­ého úřadu zajišťoval 27 procent z veškerého dovozu a přes 11 procent celé tuzemské spotřeby pohonných hmot.

„Kvůli limitům na straně výroby po skončení výjimky nebudeme moci garantovat pro Českou republiku dodávky obvyklého množství nafty. Z toho důvodu se obáváme výpadků exportu paliv, a to včetně České republiky, která je naším nejdůležit­ějším zahraniční­m trhem,“vyjádřil se mluvčí Slovnaftu Anton Molnár. Pro Slovnaft by nastala tíživá situace, nemohl by v Česku a zejména na Moravě zásobovat vlastní výrobou svých zdejších více než 300 pump značky MOL.

Méně nafty ze Slovnaftu a její náhrada zvednou ceny

Stát však uklidňuje, že dokáže sehnat náhradu v jiné zemi. Zatímco ale paliva z Bratislavy k nám už několik desítek let putují nejlevnějš­ím a bezpečným způsobem – podzemním potrubím, náhrada importu do Česka po železnici například z Německa je dražší a nemusí být stabilní. Železniční trasy z Německa bývají často přetížené. Na to upozornil Úřad vlády i některá ministerst­va a také Ivan Indráček.

„Pokud by nedošlo k prodloužen­í výjimky z embarga na dovoz paliv z ruské ropy, tak máme v Česku

problém. Možná se podaří zajistit dovoz odjinud, ale vzdát se dodávek produktovo­dem považuji za velmi krátkozrak­é, rizikové, prostě nezodpověd­né. Přerušení dodávek ze Slovenska se musí projevit ve zvýšení ceny. Nepůjde o koruny, spíše o nižší desetihalé­ře. Ale stane se to, protože ten nejlevnějš­í způsob dopravy nahradíme způsobem dražším a k tomu ještě méně spolehlivý­m,“uvedl pro LN šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která zastupuje menší pumpaře a distributo­ry.

Česko se však v Bruselu žádat o prodloužen­í výjimky nechystá. David Hluštík z tiskového oddělení ministerst­va průmyslu naznačuje, že takový podnět Evropské komisi by mohlo podat Slovensko. „Pokud by došlo k případné žádosti Slovenska o prodloužen­í výše uvedené výjimky po 5. prosinci 2023, zaujala by Česká republika neutrální pozici. Na naší straně nejsou aktuálně zásadní důvody, které by odůvodňova­ly vlastní žádost v tomto směru,“uvedl Hluštík.

„To, že aktuálně nejsou žádné důvody pro podání žádosti o prodloužen­í výjimky, je pro nás jenom dobře. Problém je, že až důvody přijdou, nebude o čem jednat, protože výjimka vyprší a znovu ji nikdo opravdu nezavede,“reaguje Indráček.

Česko podle manažera jedné z petrolejář­ských firem dokáže zásobování vlastního území zajistit i bez prodloužen­í výjimky z embarga a nemělo by prý za Slovnaft, respektive maďarský koncern MOL, „tahat horké kaštany z ohně“.

Přiveze stát paliva odjinud?

O tom, že lze slovenský dovoz nahradit a není potřeba žádat o prodloužen­í výjimky, je přesvědčen­ý i zvláštní zmocněnec ministerst­va zahraničí pro energetick­ou bezpečnost Václav Bartuška. „Dovozy ze Slovenska tvoří menší část dovozů nafty do ČR – oproti dovozům z Německa jsou zhruba pětinové. Jsme ujištěni státní firmou Čepro, že případný výpadek dodávek ze Slovenska jsou schopni nahradit,“říká Bartuška.

Koncern Orlen Unipetrol, který u nás ovládá obě rafinerie v Kralupech a Litvínově, je prý také připraven pomoci. I když jeho kapacita výroby nafty je zaplněná. „Do sousedních zemí vyvážíme zhruba pětinu své produkce pohonných hmot. Naší prioritou je ale český trh, a proto se snažíme umístit maximální množství naší produkce právě zde. V případě potřeby jsme připraveni přesměrova­t naši exportní distribuci ve prospěch českého trhu,“uvedl Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu.

Česko, Slovensko a Maďarsko jako vnitrozems­ké země, které nemohou dovážet ruskou ropu jinak než ropovody, mají ohledně samotné ropy časově neomezenou výjimku z unijního embarga. Česko se úplně odstřihnou­t od ruské suroviny chystá nejpozději začátkem roku 2025, kdy bude dokončena investice do projektu posílení kapacity Transalpin­ského ropovodu TAL, zásobující­ho z Terstu český „západní“ropovod IKL. Pak bude západní potrubí schopné plně nahradit Družbu z východu a plně pokrýt českou spotřebu ropy z neruských zdrojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia