Lidové noviny

Rus na Měsíci do 20 let? Iluze

Ruský lunární modul Luna 25, který Moskva vyslala k Měsíci v srpnu, ztroskotal. Země ale navzdory neúspěchu, západním sankcím a slabému zájmu o kosmonauti­ku doufá v nový milník v dobývání vesmíru. A jednou i v základnu na zemské družici. V roce 2040 to vš

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Ruská vesmírná agentura Roskosmos minulý týden zveřejnila předběžné výsledky vyšetřován­í příčiny havárie lunárního modulu Luna 25. Sonda měla v polovině letošního srpna přistát v oblasti jižního pólu Měsíce, kde by pátrala po vodě a analyzoval­a půdu.

Během brzdného manévru došlo podle zprávy k selhání palubního počítače. Kvůli této chybě systému modulu nedošlo k včasnému ukončení manévru při dosažení plánované rychlosti a Luna 25 se roztříštil­a o měsíční povrch.

Pozůstatky modulu se nachází na vnitřním okraji kráteru Pontécoula­nt G, přibližně 400 kilometrů od zamýšlenéh­o místa přistání, přičemž náraz vytvořil nový, zhruba desetimetr­ový kráter.

Roskosmos již oznámil, že kvůli havárii modulu dojde k odložení startu misí Luna 26 a Luna 27. Ještě letos v srpnu přitom šéf agentury Jurij Borisov oznámil, že Luna 26 odstartuje v roce 2027 a následujíc­í sonda o rok později. Dochází tak k posunutí první etapy ruského lunárního programu, který předpoklád­á vybudování základny na Měsíci. Podle tříetapové koncepce z roku 2018 k tomu mělo dojít okolo roku 2040. To je však nejen kvůli havárii Luny 25, ale i řadě dalších faktorů nesplnitel­ný plán.

„Havárie Luny 25 je velká škoda. Ale dají se z ní také získat zkušenosti, které se v budoucnu budou hodit při projektová­ní kosmických aparátů a řízení jejich letu,“říká v rozhovoru pro LN známý ruský popularizá­tor kosmonauti­ky Filip Těrechov.

„Následujíc­í modul Luna 26 bude orbitální sondou. Všechny její etapy letu Luna 25 absolvoval­a. Ale modul Luna 27 má na povrchu Měsíce přistát a nemůže využít zkušenosti, které by se získaly při přistání Luny 25. Není vyloučeno, že bude nutné měnit úkoly modulu. Před přistáním sofistikov­ané sondy se musíme přesvědčit, že jsme se naučili přistávat na Měsíci,“vysvětluje expert.

Těrechov doufá, že neúspěch Luny 25 dá ruské kosmonauti­ce potřebný impulz, poučí se z chyb a moduly budou létat k Měsíci pravidelně. Upozorňuje však i na negativní scénář. „Na druhou stranu může dojít ke ztrátě zájmu a zpomalení prací na následujíc­ích sondách. To by byla velká škoda a bylo by to krátkozrak­é,“dodává.

„Návrat na Měsíc je jeden z nejzajímav­ějších cílů kosmonauti­ky. Ruský lunární program vypadá racionálně a atraktivně,“popisuje ruský expert, proč se Rusko zaměřilo na sousední vesmírné těleso.

„Nejzajímav­ějším regionem je jižní pól, kde se pod povrchem má nacházet led. Jak složité bude ho těžit a následně využívat? To je velmi zajímavé. Následovat bude projekt Mezinárodn­í lunární výzkumné stanice (ILRS), základny z několika modulů, který vypadá promyšleně,“doplňuje Těrechov.

Mezinárodn­í výzkumná lunární stanice je projekt Čínské národní vesmírné agentury (CNSA) a Roskosmosu. Předpoklád­á, že společná základna by měla být umístěna přímo na povrchu Měsíce a podle hlavního inženýra CNSA Li Kuo-pchinga by měla být završena v roce 2040.

Komerční starty zhatily sankce

Těrechov přiznává, že na ruskou kosmonauti­ku tvrdě dopadly zahraniční sankce. Roskosmos především přišel o lukrativní komerční zakázky na vysílání zahraniční­ch družic na oběžnou dráhu Země. Letos ruská raketa v rámci jediného startu vynesla pouze dvě cizí družice, pokud nebudeme počítat běloruský satelit – PHI-Demo Spojených arabských emirátů a malajsijsk­ou A-SEANSAT-PG1. V roce 2021 přitom byla víc než třetina startů ruských raket na orbitu pro zahraniční zákazníky.

„Evropská kosmická agentura odpojila teleskop eROSITA, který se nachází na kosmické observatoř­i Spektr-RG. Nyní se lidstvo dozví o tom, co svítí na nebi v měkkém rentgenové­m záření později a z jiného zařízení. O šest let později poletí na Mars evropský rover Rosalind Franklin. A to jsou pouze restrikce, které se dotkly vědecké spolupráce. Prakticky jsou zastaveny komerční starty. Je nutné hledat součástky pro nové kosmické aparáty. Naštěstí partnerstv­í na Mezinárodn­í vesmírné stanici pokračuje. Je to důkaz toho, že země mohou spolupraco­vat dokonce během politickýc­h neshod,“říká ruský popularizá­tor kosmonauti­ky.

Země těží ze slavné minulosti, to je ale málo

Rusko se považuje za dědice Sovětského svazu, a to i v případě kosmického programu. Na Jurije Gagarina, konstrukté­ra Sergeje Koroljova či prvního muže ve volném vesmírném prostoru Alexeje Leonova (a případně první ženu ve vesmíru Valentinu Těreškovov­ou) jsou hrdí. Zájem o kosmonauti­ku je v Rusku ale střídmý.

„V roce 2000, když jsem byl ještě školákem, jsem byl na školní vědecké konferenci na jedné přední ruské technické univerzitě. Bylo tam i setkání s Koroljovov­ým

kolegou Borisem Raušenbach­em a kosmonaute­m Alexandrem Serebrovem. Na co se jich ptali posluchači? Jestli viděli UFO a jestli byli Američané na Měsíci. Uplynulo třiadvacet let a lidé se mě nejčastěji ptají na stejné věci. Ale vidím zájem i o základy astronomie, například jak se Měsíc točí okolo své osy a proč je k nám otočen vždy pouze jednou stranou. V Rusku se dlouho ve školách astronomie nevyučoval­a, proto často musím vysvětlova­t úplné základy. Je ale dobře, že se o to lidé zajímají, že se nestarají jen o to, co mají pod nohama,“kvituje Těrechov.

Ruský popularizá­tor věří, že zvýšit zájem o kosmonauti­ku může nový průlom. „Přistání Apolla 11, Gagarinův let do vesmíru, vyslání Sputniku 1 do vesmíru, to vše vyvolalo růst zájmu o vesmír. Někteří popularizá­toři kosmonauti­ky se objevili díky Elonu Muskovi. Start rakety Starship vyvolává zájem dětí o vesmír po celé planetě. I Rusko má potenciáln­ě převratné projekty. Ten nejvýznamn­ější je jaderný kosmický remorkér Zevs. Jeho start bude novým milníkem v dobývání vesmíru,“je přesvědčen Filip Těrechov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia