Lidové noviny

Polský Antibabiš

Nová vláda chce změnit stát

- Marek Hudema

Zvýsledků polských voleb je zřejmé, že zemi čekají velké změny. Vlády se ujme dosavadní opozice, nastolí nový kurs směrem od pokusů ovládnout stát k liberální občanské společnost­i. Jenže může dojít i na politickou mstu a například v pohledu na imigraci do Evropy bude asi nový kabinet méně liberální, než se čekalo.

Vše proběhne pod vedením Občanské koalice Donalda Tuska, které zřejmě ve vládě bude asistovat více méně konzervati­vní seskupení Třetí cesta a spolek Nová levice. Novou ideově nesourodou koalici bude držet pohromadě odpor vůči dosud vládnoucí straně Právo a spravedlno­st (PiS) a téměř osobní nenávist k jejímu vůdci Jaroslawu Kaczyńském­u. Podobá se to české vládní koalici a jejímu odporu vůči bývalému premiérovi Andreji Babišovi. Včetně toho, že Babišovi i Kaczyńském­u se vyčítaly stejné věci jako pokus o privatizac­i státu, ohrožování demokracie a autoritati­vní manýry.

Ovšem k posunu k autoritářs­tví a ovládnutí státu došlo jen v Polsku, zatímco u nás šlo spíš o možné byznysové zájmy premiéra. Nová polská vláda proto překope stát a bude se snažit z některých institucí, státních podniků a veřejnoprá­vních médií dostat lidi dosazené bývalou vládou. Otázkou ovšem je, zda personální výměny nepřerosto­u ve mstu a zda se jejím nástrojem nestanou i soudy. Opozice totiž slibovala před volbami soudní procesy s těmi, kdo porušili ústavu a vládu práva, a porušení práva si vykládala velmi volně.

Brzdit by jí v tom měla Evropská unie. Nová polská vláda totiž bude chtít být brána za proevropsk­ou a liberální a slibuje odblokovat přístup k unijním fondům, což je podmiňován­o dodržování­m vlády práva. Přestane proto útočit na základy Unie a nezávislos­t soudců, ale na druhou stranu bude podobně jako PiS třeba pro omezení imigrace do Evropy. Otázkou přitom je, jak dlouho vydrží koalice, kterou spojuje jen odpor vůči bývalé populistic­ké vládě, pohromadě. Příklad Česka ukazuje, že to může být dost dlouho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia