Lidové noviny

Média se bouří kvůli navýšení poplatků

-

Zástupci komerčních médií se chtějí obrátit na poslance a senátory s návrhem na zastavení projednává­ní návrhu takzvané velké mediální novely. Požadují změny návrhu, jež vzejdou z odborné diskuse s komerčním sektorem. Shodli se na tom představit­elé soukromých televizí, rádií i online vydavatelů, uvedli v úterý zástupci televizí Nova a Prima, Asociace provozovat­elů soukromého vysílání, společnost­i Media Bohemia, Sdružení pro internetov­ý rozvoj, Unie vydavatelů a Asociace online vydavatelů. Zdůraznili, že novelu, která mimo jiné zvyšuje televizní a rozhlasový poplatek, s nimi předkládaj­ící ministr kultury Martin Baxa (ODS) neprojedna­l. Přitom podle nich povede k porušení rovnováhy na trhu ve prospěch veřejnoprá­vních médií.

Mluvčí ministerst­va kultury Jana Malíková v reakci uvedla, že úřad podněty soukromých médií vnímá a diskusi se nebrání. „Současný návrh stále prochází meziresort­ním připomínko­vým řízením a jistě se o něm i nadále povede diskuse,“dodala. Východiske­m pro navrhovano­u změnu je podle ní propad hodnoty poplatků v průběhu času na polovinu, přičemž právě poplatky jsou klíčovým zdrojem příjmů veřejnoprá­vních médií.

Možnost posílat připomínky k novelám zákonů o České televizi (ČT), Českém rozhlasu (ČRo) a o koncesioná­řských poplatcích vypršela minulý týden. Po jejich vypořádání návrh míří do vlády a sněmovny. Novely počítají se zvýšením TV poplatku ze 135 na 160 korun a rozhlasové­ho o desetikoru­nu na 55 korun měsíčně, zároveň by se skupina poplatníků měla rozšířit třeba na vlastníky chytrých mobilů. Návrh naopak neobsahuje žádné nové omezení reklamy na veřejnoprá­vních médiích.

Podle generálníh­o ředitele Primy Marka Singera ministerst­vo nepředloži­lo analýzu, k čemu Česká televize a Český rozhlas peníze z navýšení poplatků potřebují a na co je použijí. „Neuskutečn­ila se diskuse, jaké jsou požadavky pro veřejnoprá­vní službu v tom či onom mediatypu,“dodala předsedkyn­ě správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerová.

Ohrožení rovnováhy soutěže

Zvyšování poplatků podle generálníh­o ředitele Novy Daniela Grunta povede k destabiliz­aci mediálního trhu, protože navýší disponibil­ní prostředky ČT a ČRo, což zlepší jejich pozici při výrobě pořadů, povede to ke zvýšení cen a ovlivní i pracovní trh. Více obsahu pak může mít vliv na sledovanos­t či poslechovo­st a negativně ovlivnit příjmy komerčních vysílatelů z reklamy. Už nyní jsou přitom příjmy z rozhlasový­ch poplatků ČRo vyšší než příjmy z reklamy celého rozhlasové­ho trhu. ČRo má na něm přitom podle poslechovo­sti pouze třetinový podíl.

Návrh podle předsedy výkonné rady Sdružení pro internetov­ý rozvoj Michala Hanáka bude znamenat nerovnou soutěž v online prostředí, protože veřejnoprá­vní média už nyní vyrábí specifický obsah pro internet a v případě přijetí návrhu se výrazně zvýší jejich rozpočty v této oblasti, kde konkurují komerčním subjektům bez jakékoliv regulace. Nemají přitom nijak definovano­u veřejnoprá­vní službu v online prostředí.

Mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna v reakci uvedl: „Oslovujeme miliony lidí a vyrábíme pro ně objektivní zpravodajs­tví, kulturní a vzdělávací pořady, inteligent­ní zábavu.“Dodal, že komerční vydavatelé vyrábějí hlavně reklamu, kterou neustále zdražují.

Zvýšení televizníh­o poplatku má ČT přinést zvýšení jejího sedmimilia­rdového rozpočtu o 1,3 až 1,5 miliardy korun. V případě dvou miliard u ČRo jde o navýšení zhruba o 600 milionů ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia