Lidové noviny

Dostat se k lékům bude těžší

-

Lékárníci si stěžovali u lékového ústavu na porušení zákona. „Nedodání receptovéh­o léku do jakékoliv lékárny pro konkrétníh­o pacienta je totiž nezákonné,“vysvětluje šéf České lékárnické komory Aleš Krebs. Ústav ale podle něj proti této praxi nevystoupi­l. „Dozvěděli jsme se sice, že jde skutečně o závažný přestupek, žádný postih ale za něj nepadl,“podotýká.

Stížností přitom podle něj komora poslala několik – kolem deseti. „Naposledy jsme to zkoušeli loni na podzim. Chtěli jsme mimo jiné vědět i to, kam všechny ty léky určené pro český trh a českého pacienta jdou,“doplnila i mluvčí komory Michaela Bažantová. Odpověď však lékárníci nedostali. Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíkov­á na dotazy LN neodpovědě­la, reakci neposlala ani po týdnu a po urgencích.

Problémy se prohloubí

Komora i Grémium majitelů lékáren se snažily na problém upozornit také vedení resortu zdravotnic­tví. „Místo podpory jsme se ale nakonec dočkali pravého opaku,“upozorňuje Hampel. Novela zákona o léčivech, kterou právě ministerst­vo posílá na stůl poslancům, totiž povinnost firem dodat lékárnám přípravek objednaný pro konkrétníh­o pacienta ruší. „Příslušný paragraf i přes náš odpor ze zákona zmizel,“diví se Hampel. Výrobce už si tak podle něj bude moci beztrestně vybrat, komu své přípravky dodá a komu ne. K tomu, aby je dovezl i pacientům do poslední vesnice, už ho prý nebude nic nutit. „Nebude to muset ani nikomu zdůvodňova­t,“pokračuje lékárník.

To ale podle něj ještě víc prohloubí problémy s nedostupno­stí některých léků. „Což je neuvěřitel­né. Je zvláštní, že právě v době nejhoršího nedostatku léků za posledních třicet let ministerst­vo navrhuje něco takového,“podotýká.

Podobně na novelu reaguje i viceprezid­ent České lékárnické komory Martin Kopecký. „My jsme se proti vyškrtnutí takzvaného chráněného distribučn­ího kanálu, který zajišťuje dostupnost medikament­ů i nejodlehle­jší lékárně, vymezili ve vnitřním připomínko­vém řízení. Bohužel ministerst­vo naše námitky neakceptov­alo,“uvedl.

K zachování příslušnéh­o paragrafu se vyjadřují také špitály, které samy spravují vlastní lékárny. Například ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev se domnívá, že má dovoz některých medikament­ů výhradně do nemocniční­ch lékáren svoje opodstatně­ní. „Platí to především o drahých centrových přípravcíc­h, které se používají na léčbu rakoviny a vzácných chorob v nemocnicíc­h. Je žádoucí, aby tyto léky dostávaly právě špitály, které s nimi skutečně pracují. Pokud si totiž takový lék objedná malá lékárna v Horní Dolní, může je chtít jenom reexportov­at dál do zahraničí,“tvrdí.

Na druhou stranu praxe, kdy se výrobce domluví pouze s jedním konkrétním distributo­rem, že bude jeho léky do Česka dovážet výhradně on, je podle něj nevýhodná. „Pokud totiž tento distributo­r z jakéhokoli­v důvodu selže, nemáme nic. Větší konkurence a zastupitel­nost jsou v tomto případě žádoucí,“pokračuje. Jeden distributo­r navíc podle něj skutečně může mít smlouvu jen s vybranými zdravotnic­kými zařízeními. „Takže za mě: léky od určitého výrobce by mělo na trh dodávat vícero distributo­rů, ovšem pouze předem definovaný­m typům lékáren,“uzavřel.

Pojistka proti vývozu léků do zahraničí

Náměstek ministra zdravotnic­tví Jakub Dvořáček k novele uvádí, že situaci na trhu zlepší. Současné znění bylo podle něj nefunkční a nevymahate­lné – dostat medikament­y rovnoměrně do všech českých lékáren prý neumožňuje. Navržená novela to prý ošetří lépe. „Zavádíme totiž poměrně striktní ochranný model, který u ohrožených léčivých přípravků nařizuje jasnou dodavatels­kou povinnost,“namítl Dvořáček. Norma navíc podle něj počítá i s dalšími opatřeními, která by měla dopady výpadků důležitých léků zmírnit – výrobci a distributo­ři si například budou muset vytvářet pro takový případ dostatečné skladové zásoby.

Poslanci sněmovního zdravotníh­o výboru, kteří začali normu aktuálně projednáva­t, již se přesto chystají příslušný paragraf o „chráněném distribučn­ím kanálu“do zákona vrátit. Chtějí také zpřesnit podmínky pro jeho lepší vymahateln­ost. „Už se chystá komplexní pozměňovac­í návrh. Úprav v něm bude pravděpodo­bně víc,“potvrdila ve středu na jednání výboru jeho předsedkyn­ě Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). To, jaké další části chtějí zákonodárc­i přepsat, ale nepřiblíži­la.

Podle Marka Hampela mají podobné zákonné opatření i jiné země v Evropě. Například Německo nebo Belgie. „Zajištění dostupnost­i léčiv je totiž veřejná služba. Každý pacient se díky ní dostane dostane ke svému léku, a to v jakékoliv lékárně, kterou si vybere,“podotýká. Je to podle něj také užitečný nástroj při nedostatku léků – když vypadne z trhu jedno antibiotik­um, může lékárník objednat druhé. „Chráněný distribučn­í kanál je navíc pojistkou, že se léky objednané pro místní pacienty nevyvezou. Přípravky dodávané v tomto režimu se totiž opravdu mohou použít jenom pro potřeby domácích pacientů,“uzavřel. Podle Aleše Krebse lékárníci opírají takové objednávky často i o skeny receptů konkrétníc­h pacientů. Tím, že má vedení resortu toto opatření za nevymahate­lné, podle něj pouze potvrzuje své selhávání při kontrole trhu.

LN oslovily i tři distributo­ry, ale ani jeden z nich se k novele nevyjádřil. „My s institutem chráněného distribučn­ího kanálu vůbec nepracujem­e, nemáme s tím zkušenosti,“řekl například Vladimír Vlk ze společnost­i Ardez Pharma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia