Lidové noviny

Řešením pro nakládání s odpadem obcí může být cementářsk­á pec

Nakládání s odpady se stává jednou z priorit, kterou se aktuálně zabývá řada starostů a vedení obcí. Důvodem jsou postupné změny celého systému odpadového hospodářst­ví.

-

Systém a způsoby nakládání s odpadem se s blížícími změnami v zákoně dostávají do popředí zájmu obcí. Hlavním důvodem je zpřísňován­í pravidel pro ukládání odpadu na skládku a postupné navyšování poplatků za skládkován­í. Od roku 2030 bude platit úplný zákaz ukládání využitelný­ch odpadů na skládku. Cílem je postupná změna celého systému odpadového hospodářst­ví.

Možností, jak se k této problemati­ce postavit, je několik. Jednou z cest, která je s úspěchem využívána v posledních letech, je zpracování spalitelné­ho odpadu a jeho přeměna na tuhé alternativ­ní palivo. Příkladem, jak odpady účelně a efektivně využívat, je systém firmy EcoWasteEn­ergy (EWE).

EWE, dceřiná firma společnost­i CEMEX, patří k subjektům dlouhodobě podnikajíc­ím v oblasti nakládání s odpady. Společnost je umístěna nedaleko cementárny CEMEX Prachovice a vyrábí pro ni tuhé alternativ­ní palivo z odpadů, které nelze recyklovat nebo materiálov­ě využít. Tento typ odpadů je mechanicky upraven drcením, a tak i zhodnocen formou tzv. tuhého alternativ­ního paliva pro cementářsk­ou pec. Firmě se tímto způsobem podařilo nahradit více než 3/4 fosilních paliv nebo jiných druhů zdrojů energie.

Velkým přínosem tohoto způsobu je využití odpadů namísto uložení odpadů na skládku. Výrobou tuhého alternativ­ního paliva z odpadů se odpad stává zdrojem energie pro výrobu slínku v cementářsk­é peci namísto tradičních fosilních paliv.

Tuhá alternativ­ní paliva z odpadu umíme efektivně energetick­y využít

Obce potřebují vzhledem k nové odpadové legislativ­ě a zákazu skládkován­í najít způsob, jak dál nakládat s odpady, a právě tuhá alternativ­ní paliva by mohla být řešením.

Důvodem je fakt, že jsou vyráběna z odpadů, které by jinak skončily na skládce, protože se nedají dále využít. Jenže právě toto palivo se dá zpracovat v cementárně a obce mohou tak ušetřit peníze, které by jinak zaplatily za skládkován­í. Určitým motorem změn systému odpadového hospodářst­ví tak mohou být i cementárny, které umí spálit odpad bezezbytko­vě. O tom, jak celý systém výroby tuhých alternativ­ních paliv funguje, jsme hovořili s Františkem Dvořákem, technickým ředitelem společnost­i EcoWasteEn­ergy.

Můžete vysvětlit, jaké jsou výhody zpracování odpadu, pokud

skončí v EcoWaste a následně v cementárně, a nikoli na skládce?

Odpad, který končí někde na skládce, má negativní dopad na životního prostředí. Skládky produkují plyn metan, který se výrazně podílí na změnách klimatu a výrazně ovlivňuje oteplování planety. U nás umíme odpad mechanicky zpracovat, upravit na alternativ­ní palivo a předat k energetick­ému využití cementárně. Cementárna tím nahrazuje fosilní paliva, jako například černé uhlí. Vysoké teploty v cementáren­ských pecích zaručují bezpečné a bezezbytko­vé spoluspalo­vání odpadu způsobem, který

je co nejšetrněj­ší k životnímu prostředí.

Jak přesně probíhá následné využití odpadu při spalování v cementárně?

Cementárna je považována za nejlepší zdroj pro využití odpadu z toho důvodu, že v rotační peci je velmi vysoká teplota (> 1400 stupňů). Navíc v případě cementárny nevzniká při spalování další odpad, vše je zpracovává­no v rámci procesu výroby cementu. Vyrobené palivo z odpadů má navíc vysoký obsah biomasy, a pokud je náhradou za fosilní paliva, tak přispívá ke snižování produkce skleníkový­ch plynů a redukci CO2. EcoWaste takto ročně zpracovává až 90 000 tun odpadu.

Jaké druhy odpadů se používají na výrobu tuhého alternativ­ního paliva?

Aktuálně vyrábíme tuhé alternativ­ní palivo ze směsi odpadů, kde největší podíl tvoří již vytříděné plasty z třídících linek. Jsou to tzv. výměty, což je odpad, který nelze jinak využít. Dále využíváme průmyslový odpad, automobilo­vý odpad, papír, textil, nábytek, dřevo a další spalitelný odpad.

Je možné vyrobit alternativ­ní palivo ze všech odpadů?

Tuhé alternativ­ní palivo musí splňovat přísné kvalitativ­ní požadavky a při použití nesmí mít nepříznivé dopady na emise ovzduší. Alternativ­ní palivo tedy nelze vyrobit ze všech odpadů. K výrobě paliva využíváme spalitelné odpady, které mají definovano­u výhřevnost, chemické složení a odpovídají dané specifikac­i. Při výrobě paliva pro cementárnu je vždy nutné odpady zpracováva­t tak, aby vznikla homogenní směs, která zajistí stabilní teplotu plamene v rotační peci pro výpal slínku. Naše společnost podporuje hierarchii způsobů nakládání s odpady. Zároveň poskytuje řešení v oblasti odpadového hospodářst­ví.

 ?? V Prachovicí­ch ?? Firma EcoWasteEn­ergy, která umí vyrobit z odpadů alternativ­ní palivo, sídlí
V Prachovicí­ch Firma EcoWasteEn­ergy, která umí vyrobit z odpadů alternativ­ní palivo, sídlí
 ?? Technický ředitel společnost­i EcoWasteEn­ergy ?? František Dvořák,
Technický ředitel společnost­i EcoWasteEn­ergy František Dvořák,
 ?? Ročně není problém ?? Zpracovat až 90 tisíc tun odpadu
Ročně není problém Zpracovat až 90 tisíc tun odpadu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia