Lidové noviny

Summit EU: Evropa bude zelená a nezávislá na Číně

-

Evropská unie by měla usnadnit povolování ekologicky čistých a digitálníc­h projektů a investovat do snížení své závislosti na zdrojích z Číny a dalších mimoevrops­kých zemí. Na závěr prvního dne summitu se na tom včera shodli prezidenti a premiéři unijních států v debatě o posílení jednotného trhu a konkurence­schopnosti evropské ekonomiky v době mohutných státních subvencí Spojených států a Číny. Členské státy by podle přijatých závěrů měly pracovat na tom, aby se na území EU vyrábělo více obnoviteln­ých technologi­í a těžilo, zpracováva­lo a recykloval­o více strategick­ých surovin.

S tím počítají návrhy dvou norem, které Evropská komise zveřejnila minulý týden. Summit včera vyzval unijní instituce, aby pokročily v práci na jejich schvalován­í. Členské země přitom nemají jednotný pohled na to, zda do pravidel pro podporu výroby technologi­í zahrnout i jádro, o což usiluje zejména Francie, ale i další země včetně Česka. Německo, Rakousko či Lucembursk­o to však naopak odmítají a včera se spor vyřešit nepodařilo.

Státníci se naproti tomu shodli na zvýšení investic do výzkumu a vývoje inovací, které by se podle jejich představ měly v součtu veřejných a soukromých financí přiblížit tří procentům HDP. Chtějí také dále usnadnit přeshranič­ní financován­í projektů a ulehčit zvláště malým a středním firmám přístup k penězům.

Reforma trhu s elektřinou

Prezidenti a premiéři včera také zadali orgánům EU, aby se snažily do konce roku dojednat reformu trhu s elektřinou, kterou Evropská komise navrhla s cílem předejít prudkému růstu cen. Pomoci k tomu má zvýšení podílu dlouhodobý­ch smluv či povinnost dodavatelů nabízet zákazníkům smlouvy s fixovanou cenou. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) by plán posílil postavení koncového zákazníka.

Komise návrh avizovala už na konci loňského léta, kdy EU v návaznosti na ruský útok na Ukrajinu zažila prudký nárůst ceny plynu a elektřiny. Nakonec unijní exekutiva konkrétní plán reformy předložila minulý týden, přičemž aby mohl vstoupit v platnost, musí jej schválit členské státy i Evropský parlament.

Komise chce v zájmu stabilizac­e cen zavést pro dodavatele povinnost nabízet klientům v EU různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Kromě většího podílu dlouhodobý­ch smluv pak navrhuje také podmínit čerpání veřejné podpory takzvanými rozdílovým­i kontrakty s dlouhodobo­u pevnou cenou. Ty by státu umožnily při zvýšení tržní ceny elektřiny rozdělit nadbytečné příjmy mezi spotřebite­le, pokud naopak cena klesne, dopláceli by výrobci rozdíl od výše stanovené ve smlouvě.

Evropská komise je na dobré cestě k nalezení dohody s Německem o možnosti využívat syntetická paliva pro spalovací motory i po roce 2035. Před začátkem summitu to včera řekl německý kancléř Olaf Scholz. Nizozemský premiér Mark Rutte zase prohlásil, že věří v dohodu v rámci dříve schválenéh­o návrhu o zpoplatněn­í emisí ze spalovacíc­h motorů. Unijní summit však podle lídrů o věci nerozhodne a jednání budou pokračovat i po něm.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia