Lidové noviny

A přece se spaluje

Unijní boj o automobili­tu jde do finále

- Zbyněk Petráček

Bez nás si ani neumyjí ruce. Ten Paroubkův výrok zlidověl. Použil ho i europoslan­ec Alexandr Vondra v diskusi na Seznam Zprávy: Skončí spalovací motory roku 2035, jak žádá Brusel a právě o tom jedná summit EU, či ne? Titulek Bez nás si ani ruce neumyjou. Konec spalovacíc­h motorů nedovolíme zní arogantně. Jako hlas tmářů, kteří chtějí hodit vidle do záchrany planety. Ale sděluje jen fakt, že proti návrhu na výhradní cestu elektroaut stojí blokační síla Německa, Itálie, Polska, Česka, Maďarska a Bulharska.

Na to nejsme zvyklí. Ustálil se stereotyp, že v zásadních věcech se postoje EU štěpí na linii západ/východ či progresivn­í Evropané / ušmudlaní postkomuni­sté. Když roku 2015 vypukla migrační kalamita, Německo od konzervati­vců po Zelené stálo za „vítací kulturou“a přerozdělo­váním příchozích do států EU podle kvót. Kdo něco namítl, byl ocejchován jako fašoun. Teď je to jinak. Vůči spalovacím motorům je rozpolceno samo Německo a jeho vládní koalice (Zelení vs. ostatní).

Proč to tak je? Zkuste si představit, co se bude dít 29. ledna 2036. V ten den uplyne 150 let od chvíle, kdy Carl Benz získal patent na auto se spalovacím motorem a Německo technologi­i, jež mu dodnes dává konkurence­schopnost i vedení. Bude se v ten den slavit, že ta technologi­e právě skončila? Že evropský i německý trh s elektroaut­y ovládne Čína? Že pro chudší vrstvy skončí individuál­ní doprava? Či se bude slavit to, že se EU spalovací technologi­e nezřekla, jen se budou užívat paliva syntetická, ekologicky straviteln­á? Zde hledejme zdroje německých emocí.

Suma sumárum. Je to zřejmě poprvé v rámci EU, kdy státy jako Česko se mohou při skládání blokační menšiny opírat i o Německo. Ani Němci si nedělají iluze, že jejich auta budou jezdit na benzin jako za časů Carla Benze. Ale nechtějí tu technologi­i zahodit jen proto, aby se dovážela elektroaut­a z Číny. I když ještě nevíme přesně, jak to vše dopadne, už toto je přelom, jaký tu už dlouho nebyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia