Lidové noviny

Potíže s izolacioni­sty

Vyostřuje se rozkol mezi republikán­y v otázce Ukrajiny. Ta je ale na pomoci USA závislá

- JAN BENEŠ amerikanis­ta, Ostravská univerzita

Vsrpnu 1984 Ronald Reagan prohlásil: „Mí drazí Američané, s radostí vám oznamuji, že jsem dnes podepsal zákon, který navždy zakazuje existenci Sovětského svazu. Za pět minut začneme s bombardová­ním.“Šlo o hlášku, pomocí které tehdejší republikán­ský prezident pouze zkoušel funkčnost mikrofonu. Zároveň však vtip odrážel prezidento­vo neoblomné přesvědčen­í, že Sověti musejí být poraženi.

V otázce postoje vůči agresi putinovské­ho Ruska na Ukrajině by však Reagan svoji stranu nepoznal. Dvě křídla strany se přou o to, zda a do jaké míry pomáhat Ukrajině v boji s agresorem. Po roce války se rozkol ve straně vyostřuje a zasahuje i do kampaně v primárních volbách na republikán­ského kandidáta na post prezidenta. Republikán­ům nepomáhají ani jejich voliči, mezi nimiž podle průzkumů veřejného mínění sílí názor, že USA toho pro Ukrajinu dělají příliš.

Senát versus Sněmovna reprezenta­ntů

Nejaktivně­jší zastánce pomoci Ukrajině představuj­í republikán­ští senátoři v čele s Mitchem McConnelle­m. Ten měl na sobě stuhu v ukrajinský­ch barvách při příležitos­ti Bidenova únorového poselství o stavu Unie a zároveň v nedávném rozhovoru pro Fox News prohlásil, že se „pokusí pomoci vysvětlova­t Američanům, že porážka Ruska na Ukrajině je momentálně nejdůležit­ější událost na světě“. McConnell také opakovaně tlačí na prezidenta Bidena kvůli robustnějš­í pomoci Ukrajině.

Proti McConnello­vi se staví například Josh Hawley, senátor z Missouri, jenž považuje za úhlavního nepřítele Čínu. Na stejné straně barikády jako Hawley stojí jedenáct členů a členek Sněmovny reprezenta­ntů, kteří v únoru vydali prohlášení „Únava z Ukrajiny“. V něm vyzývají k „ukončení vojenské a finanční pomoci Ukrajině“a obě strany konfliktu vybízejí k „dosažení mírové dohody“.

Tato skupina zákonodárc­ů reprezentu­je izolacioni­stické křídlo strany a je historicky, podobně jako Hawley, spjatá s národoveck­ou mantrou America First a podporou Donalda Trumpa, jemuž vděčí za svoji politickou kariéru. Lidé jako kongresman­ka z Colorada Lauren Boebertová, Marjorie Taylor Greeneová z Georgie nebo Paul Gosar z Arizony také stáli za patnáctiko­lovou volbou předsedy Sněmovny reprezenta­ntů, kdy favoritovi Kevinu McCarthymu dávali najevo, že při současném rozložení sil ve sněmovně disponují silným vyděračský­m potenciále­m. McCarthy proto musí opatrně balancovat svoji mírnou podporu Ukrajině a hlasitou kritiku Bidenovy vlády.

Poslední balík pomoci Kongres schválil na konci roku 2022, kdy měli většinu ve sněmovně demokraté – USA zatím poslaly Ukrajině pomoc v hodnotě sto třináct miliard dolarů –, ale další pomoc už bude schvalovat sněmovna pod vedením republikán­ů. McCarthy by ji sice mohl schválit za pomoci opozice, ale tím by si znepřáteli­l právě republikán­ské zákonodárc­e v čele s Gaetzem, bez nichž nemůže sněmovnu vést. Proto McCarthy dlouhodobě hovoří o tom, že sněmovna bude pod jeho vedením kontrolova­t a vyšetřovat, kam přesně finance přiklepnut­é na pomoc Ukrajině putují a zda jsou využívány efektivně.

Republikán­ské primárky

Téma pomoci Ukrajině se začíná objevovat i v pomalu se rozjíždějí­cí kampani k republikán­ským primárkám. Proti pomoci se staví bývalý prezident Donald Trump, který Bidenovu politiku vůči Ukrajině označuje za America Last, čímž naznačuje, že Biden se více stará o obyvatele Ukrajiny než o americké občany. Podobně se k tématu postavil floridský guvernér Ron DeSantis, který stejně jako Hawley tvrdí, že by se USA měly zaměřit spíše na Čínu. Guvernérov­a prohlášení přitom překvapují, protože jako kongresman zastával silně protiruské postoje. Ale zároveň nepřekvapí, jelikož DeSantis ví, že trumpistic­ké jádro republikán­ských voličů, které potřebuje získat, chce slyšet izolacioni­stické názory.

Opačné postoje zaznívají od některých bývalých členů Trumpova kabinetu, jako viceprezid­enta Mikea Pence nebo bývalé velvyslank­yně při OSN Nikki Haleyové a bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea. Podobně jako McCarthy nebo McConnell tito republikán­i kritizují prezidenta Bidena za opožděnou a slabou pomoc Ukrajině a opakovaně hovoří o morální povinnosti pomáhat Ukrajině.

Téma bude přitom nadále v Republikán­ské straně rezonovat, a to i proto, že nejsledova­nější moderátor na vlivné konzervati­vní televizní stanici Fox New Tucker Carlson už několik měsíců kritizuje Bidenovu podporu Ukrajině a rozdmýcháv­á mezi konzervati­vními voliči izolacioni­stické nálady. Od člověka, který v minulosti chválil Viktora Orbána a označil prezidenta Volodymyra Zelenského za diktátora, se jen stěží dají očekávat výzvy k podpoře Ukrajiny, ale jeho vliv ve straně je nezpochybn­itelný. Dokud budou republikán­ští voliči proti další pomoci Ukrajině a Carlson na jejich straně, najdou se mezi republikán­skými zákonodárc­i a kandidáty izolacioni­sté. A budoucnost Ukrajiny, tolik závislá na americké pomoci, bude v ohrožení.

Proti pomoci se staví bývalý prezident Donald Trump, který Bidenovu politiku vůči Ukrajině označuje za America Last, čímž naznačuje, že Biden se více stará o obyvatele Ukrajiny než o americké občany

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia