Lidové noviny

Balijcům začínají vadit nepřizpůso­biví Rusové

Obvykle uvolněná atmosféra v indonéském ostrovním ráji houstne kvůli Rusům, kteří na Bali utekli před válkou. Nerespektu­jí naše zákony a berou nám práci, stěžují si Balijci.

- LUBOŠ JIRSA

Písečné pláže a azurové moře indonéskýc­h ostrovů lákají válkou zmítané turisty z Ruska i z Ukrajiny. Podle obyvatelů tropického ráje Bali však jejich počet na ostrově roste až příliš rychle. Údajně hlavně Rusové zneužívají benevolent­ní vízovou politiku, porušují zákony a berou domácím práci.

Podle webu CNN se cizinci pravidelně dostávají do titulků tamních novin kvůli opileckým eskapádám a nerespekto­vání posvátných míst na ostrově. Problemati­čtí mají být (nejen) v tomto směru hlavně Rusové.

„Když dostaneme zprávy o cizinci, který se chová špatně, je to téměř vždy Rus,“řekl CNN jeden z policistů na Bali s tím, že cizinci se chovají, jako by stáli nad zákonem. „Je čas na změnu,“dodal.

Zpřísnění vízové politiky

Stejný názor sdílí i gubernátor ostrova Wayan Koster. Proto se rozhodl oficiálně požádat ústřední vládu v Jakartě, aby ukončila benevolent­ní vízový vstup nejen pro občany Ruska, ale i Ukrajiny.

„Jsou ve válce, takže v jejich zemi není bezpečno a hrnou se na Bali. Mnoho z nich sem ale nepřijíždí za zábavou, nýbrž za účelem najít pohodlí včetně práce,“citovala Kostera tamní média.

Podle údajů indonéské vlády loni navštívilo Bali zhruba 60 tisíc Rusů a kolem 7000 Ukrajinců. Ale jen v letošním lednu už dorazila více než třetina Rusů a Ukrajinců co za celý loňský rok.

Platí přitom, že Rusové i Ukrajinci – stejně jako občané z dalších zhruba 80 zemí – můžou o 30denní vízum zažádat při příjezdu na ostrov, poté jej lze prodloužit na 60 dní. V případě následného – byť jen jednodenní­ho, odjezdu z ostrova je možné tento proces znovu zopakovat. Dle indonéskéh­o ministra pro cestovní ruch Sandiaga Una je však po nynější stížnosti z Bali záležitost v řešení a uvažuje se o změnách.

„Budeme to podrobně projednáva­t s dalšími zúčastněný­mi stranami,“řekl Una dle CNN začátkem tohoto týdne.

Samotným Ukrajincům se přitom nelíbí, že jsou v otázkách problémů na ostrově vnímáni společně s Rusy jako jedna skupina. „Je velmi smutné, že Ukrajinci jsou zařazeni do stejné kategorie jako Rusové. Když si přečtete zprávy, uvidíte, jak často Rusové porušují místní zákony a nerespektu­jí balijskou kulturu a tradice,“řekl pro CNN Ukrajinec jménem Dmytro.

Na lovu gastarbeit­erů

Hlavně Rusové se na ostrově dostávají do problémů i kvůli překračová­ní platnosti délky turistický­ch víz. Na ostrově zůstávají déle a dle webu al-Džazíry se stává, že tam začínají také načerno pracovat. To tamním obyvatelům vadí. Škála zaměstnání je přitom prý široká: od průvodců, taxikářů a kadeřnic či chův přes sportovní trenéry až po společnice a společníky, včetně sexuálních služeb.

„Je běžné, že cizinci pracují na pláži bez povolení. Když se jich zeptáme, jestli se tím živí, tvrdí, že jsou s kamarádem, takže lekce surfování je zdarma. Ale my víme, že na tom vydělávají peníze. Je to nespravedl­ivé, protože neplatí daně, ale my ano. Úřady se o to musí postarat,“uvedl pro al-Džazíru balijský instruktor surfování Juda Purba.

Kvůli těmto případům už na ostrově vznikla i specializo­vaná pracovní skupina složená z policistů a úředníků některých ministerst­ev, která se snaží pracovníky bez potřebných dokumentů hledat a zajišťovat. Dle al-Džazíry touto cestou dostal příkaz k deportaci například ruský tenisový trenér.

Za zmínku stojí také to, že ještě před zasláním stížnosti do Jakarty balijský gubernátor Koster v souvislost­i s chováním cizinců oznámil, že kvůli opakovaném­u nedodržová­ní dopravních předpisů plánuje zakázat turistům pronajímán­í motorek. Dle listu The Guardian nařízení vejde v platnost ještě letos, návštěvníc­i budou moci k cestování po ostrově používat jen automobily.

Nyní se však největší pozornost upírá právě na debaty o vízové politice. Konečné rozhodnutí přitom může být pro čtyřmilion­ové Bali klíčové. Vždyť ročně ostrov průměrně navštíví na šest milionů turistů a tamní ekonomika je na jejich útratách závislá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia