Lidové noviny

Si vnutil terminolog­ii

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Dále se v prohlášení objevuje i termín Iniciativa globální civilizace (prosazován­í plurality hodnot různých civilizací a odmítání ideologick­é konfrontac­e – pozn. red.), případně dopravní projekt Nová hedvábná stezka, který se Rusko zavázalo podporovat.

Jaké jsou pocity z návštěvy čínského prezidenta na ruské straně, nelze jednoznačn­ě vyčíst. Již samotné loučení naznačoval­o vděk. „Ruská vláda podnikne všechny kroky k tomu, aby vše, co jste ujednali s Vladimirem Vladimirov­ičem Putinem, bylo co nejdříve vyplněno,“sdělil čínskému prezidento­vi před letadlem vicepremié­r Dmitrij Černyšenko. Moskva může být minimálně spokojena s pokračujíc­í podporou Pekingu.

„Nejdůležit­ějším úspěchem je potvrzení setrvalých a stabilních rusko-čínských vztahů. Je zřejmé, že tyto vztahy mají vlastní vnitřní hodnotu a vnitřní logiku vývoje,“hodnotí návštěvu Ruska čínského prezidenta v rozhovoru pro LN zástupce ředitele Ústavu světové ekonomiky a mezinárodn­ích vztahů Ruské akademie věd Alexandr Lomanov.

Osobně výhodný vztah

„Společné prohlášení Ruska a Číny ukázalo, že u obou stran existují společné cíle a zájmy přesahujíc­í hranice obchodu a investic. Stále větší prostor má diskuse o strategick­ém rozvoji a modernizac­i, cestách směřujícíc­h k dosažení multipolár­ního světového uspořádání a demokratiz­aci mezinárodn­ích vztahů, perspektiv­ách rovnocenné­ho dialogu civilizací,“dodává Lomanov.

Jak podotýká ruský profesor, ke startu soudobých rusko-čínských vztahů došlo před více než třiceti lety, počínaje návštěvou Pekingu uskutečněn­ou generálním tajemníkem ÚV KSSS Michailem Gorbačovem, která ukončila dlouhodobo­u konfrontac­i mezi SSSR a Čínou. Důležitý vklad do následujíc­ího rozvoje vztahů mezi oběma zeměmi vnesl i ruský prezident Boris Jelcin.

„Největší úspěch Si Ťin-pchinga v Moskvě spočívá v tom, že se snažil osobně dosáhnout výhodného vztahu s Vladimirem Putinem. Rusko je stále důležitá země pro Čínu z hlediska jejích zahraničně­politickýc­h priorit,“podotýká pro LN Temur Umarov z moskevskéh­o Centra Carnegie.

Ruský expert se však domnívá, že nic nového návštěva čínského prezidenta nepřinesla. „Strukturál­ně se rusko-čínské vztahy nezměnily. Ale samotný fakt návštěvy Si Ťin-pchinga byl pro Putina velmi důležitý,“zdůraznil.

Podle Alexandra Lomanova ruská válka proti Ukrajině nezměnila vnímání Ruska v Číně. „Na politické úrovni se nic nezměnilo. Čínské expertní komunity se zaměřují na to, jak si vzít ze situace užitečná ponaučení pro Čínu. Tento přístup lze nazvat pragmatick­ým,“říká sinolog. Přičemž čínští experti se rovněž aktivně zabývají vlivem ukrajinské­ho konfliktu na světovou ekonomiku a obchodní zájmy Číny v zahraničí.

Jak ruský profesor dodává, ukrajinská krize Číně připomněla, že „neustále rostoucí tlak USA v bezpečnost­ní oblasti může vyvolat v pacifické Asii nebezpečno­u krizi dotýkající se klíčových národních zájmů Číny“.

Na uznání anexe nedošlo

Temur Umarov poukazuje ještě na jeden pragmatick­ý přístup Číny. Ačkoliv v rusko-čínském prohlášení Moskva uznává Tchaj-wan jako čínské území, Peking se k anexi ukrajinské­ho území Ruskem nevyjadřuj­e.

„Čína důsledně neuznává žádná nová území jako ruská. Takovou pozici Peking zaujal v roce 2008 po válce Ruska s Gruzií, když neuznal nezávislos­t Jižní Osetie a Abcházie. Peking v roce 2014 neuznal Krym jako ruský region. A k tomu dochází i dnes v kontextu nových anektovaný­ch ukrajinský­ch území,“vysvětluje odborník.

Čína zůstává pro Rusko nejvlivněj­ším partnerem na mezinárodn­í scéně. Bez čínské podpory, bez čínské ekonomické spolupráce a bez čínského trhu by Rusko zažívalo pod tvrdým tlakem západních sankcí krušné chvíle.

„Západní sankce stimulují sblížení Ruska a Číny. K tomu došlo v roce 2014 po anexi Krymu i nyní v mnohem větším rozsahu. Čína ale nechce plně nahrazovat západní společnost­i, které odešly z ruského trhu, a plně ovládnout ruský trh. Někteří čínští podnikatel­é se obávají sekundární­ch sankcí. V první řadě hledí na vlastní priority a bezpečnost svého podnikání,“říká Umarov.

Podle Lomanova náhlý hromadný odchod západních firem z ruského trhu poskytl čínskému byznysu unikátní šanci. Navíc nyní Čína změnila přístup k zahraniční­mu obchodu – z Made in China se stává Developed in China, zboží se nejen vyrábí, ale i vyvíjí v Číně. To umožňuje Číně posílit pozice na oslabeném ruském trhu.

Vzrůstajíc­í ruská závislost na Číně se začíná promítat i do vyváženost­i vztahů mezi Moskvou a Pekingem.

„Západní sankce stimulují sblížení Ruska a Číny. K tomu došlo v roce 2014 po anexi Krymu i nyní, v mnohem větším rozsahu.“

TEMUR UMAROV The Carnegie Moscow Centrum

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia