Lidové noviny

Podnikatel­é láteří na citlivý seznam

-

Úřad pro ochranu osobních údajů jednotlivé stížnosti individuál­ně posoudí. „Případně požádáme o doplnění informací, následně je rozhodnuto o dalším postupu. Doporučíme třeba kontrolu nebo rozhodneme o zahájení správního řízení,“přiblížil mluvčí Řepka.

Ministerst­vo vnitra se brání, že seznam majitelů datových schránek je veřejnosti k dispozici už od jejich vzniku, tedy od roku 2009. Stát osobní údaje zveřejňuje na základě zákona o elektronic­kých úkonech a autorizova­né konverzi dokumentů a podle zákona o svobodném přístupu k informacím. „Nejedná se tedy o žádný nový vyhledávac­í nástroj,“uvedla mluvčí resortu vnitra Malá. Novinkou letošního roku ale je, že datovku musí mít všichni podnikatel­é. Jsou povinné pro OSVČ, živnostník­y, spolky a další právnické osoby.

Problém spočívá i v tom, že je z webu možné volně stáhnout kompletní seznam všech držitelů datovek. Ten je rozdělen do čtyř kategorií: na fyzické osoby, podnikajíc­í fyzické osoby, právnické osoby a orgány veřejné moci. Zveřejnění­m rejstříků se už podle serveru Lupa.cz také začal zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů.

Zneužití ke stalkingu

Datové schránky zřizuje ministerst­vo vnitra automatick­y a musí to stihnout do konce března. Ostatně to je podle resortu vnitra i důvodem, proč jsou seznamy veřejné – lidé si tam mohou zkontrolov­at, zda už jim byla datovka vytvořena. Původně měly být schránky povinné i pro soukromé fyzické osoby, tento bod ale poslanci na poslední chvíli v zákoně zrušili. Fyzické osoby si mohou v nastavení svého účtu zaškrtnout, že nechtějí být v seznamu vidět. Jejich jméno a bydliště pak do tří hodin ze stránek zmizí. Ministerst­vo vnitra vydalo i videonávod na Twitteru. Člověk na to ale musí myslet: pokud zákaz sám nenastaví, je v seznamu viditelný automatick­y.

Firma ESET specializu­jící se na kybernetic­kou bezpečnost přímo doporučuje, aby lidé své údaje skryli. „Obecně radíme, aby o sobě lidé sdíleli na internetu co nejméně informací, a předcházel­i tak rizikům kybernetic­kých útoků či jiné formě jejich zneužití,“řekla LN Vladimíra Žáčková, specialist­ka ze společnost­i ESET. Podle ní viditelnos­t jména a bydliště v seznamu přináší řadu rizik. Může jít o stalking, vydírání, nevyžádano­u poštu nebo krádeže.

„Při takových útocích se útočníci snaží vyvolat v oběti zdání vlastní důvěryhodn­osti a snaží se ji zmanipulov­at k tomu, aby jim prozradila další citlivé údaje nebo jim poskytla přístup k financím. A právě znalost celého jména a trvalé adresy může tyto útoky značně ulehčovat,“popsala Žáčková. Pachatelé se mohou vydávat třeba za bankéře. Další hrozba je krádež identity. „V takovém případě kybernetič­tí zločinci jednají pod falešnou identitou ve jménu jiné osoby a snaží se navést oběti k činům, které poškozují danou osobu nebo její organizaci,“pokračoval­a IT specialist­ka.

35 tisíc lidí skrylo data

Útočníci podle ní mohou zneužívat i data podnikatel­ů a živnostník­ů, kteří mají datovku povinnou. Zároveň ale upozornila, že jejich údaje jsou stejně volně dohledatel­né na internetu v jiných seznamech – třeba v obchodním a živnostens­kém rejstříku. Na to se odvolává také ministerst­vo vnitra. „Na rozdíl od ostatních veřejných rejstříků není v seznamu o datovkách vůbec zveřejňová­no datum narození ani adresa trvalého pobytu, pouze sídlo podnikání,“uvedla mluvčí Malá.

Seznam držitelů datovek je dostupný na stránkách www.mojedatova­schranka.cz/sds. Konkrétní lidi lze vyhledat jen podle jména. Pode dat ministerst­va vnitra má nyní datovou schránku přes 2,2 milionu podnikajíc­ích fyzických osob a skoro 700 tisíc soukromých osob. Ty si datovku zřídily dobrovolně, aby si ulehčily komunikaci s úřady. Do schránky jim chodí například pošta a mohou si přes ni žádat o nejrůznějš­í doklady, komunikova­t s bankou a podobně. Možnosti skrytí v seznamu doposud využilo přes 35 tisíc lidí.

Stát zavedl povinné datovky pro podnikatel­e kvůli digitaliza­ci a zefektivně­ní státní správy. Pro podnikatel­e to znamená, že nebudou muset písemnosti doručovat úřadům poštou nebo chodit osobně na podatelny.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia