Lidové noviny

Češi se „prošetřili“k recesi

Útraty domácností za potraviny meziročně klesly o více než desetinu. Už se to propisuje do bilance HDP

- IVANA PEČINKOVÁ

Česká ekonomika je oficiálně v recesi. Podle v pátek zveřejněné­ho zpřesněnéh­o odhadu Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), jenž už rozklíčová­vá hlavní důvody růstu, respektive poklesu, šla loni v zimě výkonnost tuzemské ekonomiky alias tvorba hrubého domácího produktu (HDP) oproti předchozím­u kvartálu dolů o 0,4 procenta. To znamená naplnění definice recese.

Ekonomiku táhlo dolů snížení spotřeby domácností. Lidé už začali šetřit nejen na nákupech zboží dlouhodobé spotřeby, ale i na jídle. Dle dat statistiků se spotřeba potravin snížila o desetinu.

Lidé si v posledních třech měsících loňského roku utáhli opasky opravdu důsledně. Přiměla je k tomu vysoká inflace – v lednu činila ta meziroční 17,5 procenta –, proti níž neměl růst jejich výdělků žádnou šanci.

„Pokles ekonomiky byl dle očekávání tažen zejména spotřebou domácností. Ta mezičtvrtl­etně poklesla o 2,8 procenta, což vyjma období pandemie představuj­e nejvýrazně­jší mezičtvrtl­etní propad od začátku roku 1996, od kdy je dostupná časová řada. Meziročně pak spotřeba domácností zaznamenal­a pokles o 5,5 procenta,“zhodnotil aktuální data hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler.

Podle ČSÚ lidé v loňském roce oproti tomu předchozím­u nejvíce šetřili na nákupech zboží dlouhodobé spotřeby, ale došlo i na potraviny. „Významně klesaly i výdaje na jídlo, které se meziročně snížily o více než 10 procent, ale pokles byl zaznamenán i u dalších položek. Rostly pouze výdaje za služby,“uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Méně potravin

„Ještě loni na podzim jsme na větší nákupy do Lidlu jezdili i dvakrát za deset dnů. Děti rostou a snědí toho fůru, navíc jsme nakupovali i pro moje rodiče. Teď už je to jen jednou týdně a vždy se seznamem položek dopředu vybraných ze slevového letáku. Zvlášť jídlo strašně zdražilo, zatímco výdělek zůstává stejný. Ani dříve jsme neměli na rozhazován­í, teď se snažíme ušetřit, kde se dá. Ale hlady ještě netrpíme,“vylíčila dvaačtyřic­etiletá matka dvou puberťáků ze středočesk­ého Benešova.

Podobně začalo přistupova­t k nákupům potravin víc českých domácností, jak ukazují data statistiků. Seidler upozornil, že celková spotřeba domácností v reálném vyjádření skončila zhruba osm procent pod úrovní posledního čtvrtletí předpandem­ického roku 2019.

I přesto HDP loni meziročně vzrostl o 2,4 procenta. „Byť výsledky ekonomiky ve druhé půlce roku už poznamenal­a recese, díky vyšším číslům z první poloviny roky dosáhl růst HDP 2,4 procenta,“konstatova­l hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek došel k následujíc­ímu závěru: právě zveřejněná data nejsou důvodem k zásadnímu přehodnoce­ní letošního výhledu HDP. „Celoroční výsledek bude zřejmě blízký stagnaci a je jen otázkou, zda s plusovým, či minusovým znaménkem. Počítáme rovněž s tím, že ještě první letošní kvartál ukáže pokles HDP, ale od druhého se nastartuje pozvolný obrat,“předpovědě­l Sobíšek.

Podle Dufka se na úroveň před úderem koronaviru s velkou dávkou pravděpodo­bnosti nedostanem­e ani letos. „Začátek roku je ve znamení pokračujíc­í recese a následné oživení jen taktak vyrovná negativní čísla z prvního pololetí. Bude-li ekonomika za celý rok alespoň stagnovat, půjde to považovat za úspěch,“řekl Dufek. Při vysoké inflaci dle něj ekonomika nemá šanci odrazit se od současného dna, protože většině obyvatel právě inflace snižuje kupní sílu, a navíc je udržuje v poměrně vysoké nejistotě.

„V letošním prvním čtvrtletí s veškerou pravděpodo­bností zaznamenám­e pokles HDP i v meziročním vyjádření,“prognózuje hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč.

Při vysoké inflaci nemá ekonomika šanci odrazit se od současného dna, protože většině obyvatel právě inflace snižuje kupní sílu, a navíc je udržuje v poměrně vysoké nejistotě

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia