Lidové noviny

Tam na severu se děti budou mít líp

Nejlidnatě­jší země Střední Ameriky, Guatemala, se potýká s propastným­i sociálními rozdíly a extrémní zločinnost­í. Vysoká emigrace, hlavně do USA, odsává ze země energičtěj­ší a schopnější část populace, podle kritiků to však guatemalsk­é vládě vlastně vyhov

- VLADIMÍR VOKŮVEK Autor je spolupraco­vník redakce

„Koukej, já vím, že by to tu chtělo trochu zmodernizo­vat... Ale zůstala jsem na to sama. Když mi syn řekl, že by rád zkusil štěstí ve Státech, nebránila jsem mu. Myslím, že tam bude mít lepší perspektiv­u než tady.“Zhruba padesátile­tá majitelka penzionu ve městě Antigua Guatemala, někdejší metropoli Španěly ovládaného Generálníh­o kapitanátu Guatemala, vypráví rodinný příběh o emigraci do USA klidným, nevzrušený­m hlasem. Jemu podobných lze v dnešní Guatemale vyslechnou­t tisíce, či dokonce miliony.

Začala to občanská válka

Obyvatelé chudé středoamer­ické země hledí „na sever“, tedy do USA už hodně dlouho. Jejich exodus akcelerova­la dlouhá občanská válka v letech 1960 až 1996, kdy proti vládě bojovaly různé levicové guerilly a vzhledem k nemilosrdn­ým metodám obou stran měl tehdy lidský život v Guatemale hodně malou cenu. A ačkoli nyní v zemi vládne již čtvrtstole­tí v podstatě klid, exodus Guatemalců pokračuje.

V USA aktuálně žije přes milion lidí guatemalsk­ého původu „s papíry“, a započteme-li odhad počtu těch, kteří do Spojených států pronikli ilegálně, vychází číslo asi 1,5 milionu. V pravidelně se opakujícíc­h emigrantsk­ých karavanách mířících skrze Mexiko k jižní hranici USA mívají Guatemalci vedle obyvatel Salvadoru nejpočetně­jší zastoupení.

Hlavně posílejte peníze

„Měli jsme tam už nějaké kontakty, syn šel v podstatě najisto... Tedy až na ty hranice, znáš to,“spikleneck­y mrkne okem naše nová známá. Její José se usadil kousek od Los Angeles a zpočátku mu pomohli známí, kteří odešli už dřív. Absolvoval tak cestu podle obvyklého migračního vzorce, kdy nově příchozí obvykle míří do míst, kde se již zdržuje větší počet krajanů.

Guatemalšt­í emigranti se v USA koncentruj­í do několika málo oblastí, z nichž nejsilněji je zastoupen jih Kalifornie. Následují, nikoli překvapivě, další oblasti jihu USA: Texas a Florida.

Zatímco v řadě jiných zemí by tak silná emigrace vesměs podnikavěj­ších a schopnější­ch lidí do ciziny vytvářela tlak na úřady, aby s tím něco dělaly, v Guatemale tomu tak není. Jedním z důvodů je vysoká porodnost, jež stále dokáže demografic­ky „převážit“masivní odchod lidí do ciziny, a země proto netrpí vylidňován­ím či nedostatke­m pracovních sil – ba naopak.

Podle údajů Guatemalsk­é národní banky poslali Guatemalci žijící v zahraničí v roce 2021 svým příbuzným domů peníze v úhrnné hodnotě 15 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 330 miliard korun, to je přibližně 20 procent guatemalsk­ého HDP – pozn. red.). O třetinu víc než v roce 2020. Mnozí kritici tvrdí, že tento stav guatemalsk­é vládě v podstatě vyhovuje, neboť tyto tzv. remitence guatemalsk­é ekonomice samozřejmě svědčí.

Je to perverzní systém

„Politické elity nechtějí s migrací nic dělat, vyhovuje jim to,“řekl listu Guardian Jean Paul Briere, bývalý šéf Komise pro migraci guatemalsk­ého parlamentu. „Proč by měli bojovat s korupcí, obřími sociálními rozdíly nebo zločinnost­í? To všechno jsou věci, které lidi z této země vyhánějí pryč, a oni to potřebují. Hlavně potřebují vidět ty peníze, které emigranti pak posílají domů,“dodal.

Nejen guatemalsk­ý exodus tak budí mnohem větší vášně v hlavní cílové zemi, tedy v USA. Současná administra­tiva demokratic­kého prezidenta Joea Bidena slíbila investovat na zlepšení životních podmínek v Guatemale, Hondurasu a Salvadoru přes čtyři miliardy dolarů výměnou za větší kooperaci v migračních otázkách, v politickýc­h kruzích středoamer­ických zemí se to však setkalo jen s vlažným zájmem.

„Je to perverzní systém,“shrnul téma Briere. „Místo aby tak velký počet lidí, kteří utíkají do ciziny za lepším, byl národní hanbou, emigranti se de facto stali naším největším exportním artiklem,“dodal.

Koření jako cesta k úspěchu

O pár dní později šplháme spolu se skupinou dalších na sopku Pacaya, tyčící se do výšky 2552 metrů nedaleko od metropole Guatemala City. Té metropole, jejímž okrajem jsme před týdnem projížděli a viděli přitom scény extrémní chudoby: slumy s obydlími stlučenými z plechu a kartonu, zástupy bezdomovců, všude záplavy odpadků. Jedním výrazem – lidský zmar.

Asi čtyřicetil­etá Manuela, která sem přijela z města Quetzalten­ango, představuj­e opačný pól guatemalsk­é populace. Evidentně dobře situovaná dáma v kvalitním outdoorové­m oblečení působí mezi ostatními cizinci jako zjevení a dobrou znalostí angličtiny pomáhá překlenout občasné jazykové problémy.

„Máme teď pár dní volno, zásilky jsou vypravené, tak jsme s manželem vyrazili na sopky,“vypráví, zatímco pod botami křupe láva a dým stoupající z kráteru vulkánu se přibližuje. „Obchodujem­e s kardamomem (jehož je Guatelamal­a největším světovým producente­m – pozn. red.), nejlíp nám teď jsou kšefty s Arábií. Hlavně Katařani od nás nakupují jako diví, tak jsme rádi...“

Vzpomínka na chudinské čtvrtě v Guatemala City se v tu chvíli zdá být hodně vzdálená, přesto mi to nedá: „Bylas tam někdy?“„Jasně, vím... Mě ale politika vlastně moc nezajímá. Nemusím se snad omlouvat za to, že se máme dobře, že ne?“

 ?? MEXIKO GUATEMALA ?? Exodus obyvatel chudé Guatemaly akcelerova­la dlouhá občanská válka v letech 1960 až 1996. A ačkoli nyní v zemi vládne již čtvrtstole­tí v podstatě klid, exodus – zejména do USA – pokračuje.
MEXIKO GUATEMALA Exodus obyvatel chudé Guatemaly akcelerova­la dlouhá občanská válka v letech 1960 až 1996. A ačkoli nyní v zemi vládne již čtvrtstole­tí v podstatě klid, exodus – zejména do USA – pokračuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia