Lidové noviny

Strašák, nebo hrozba

-

Varovná kontrolka mi blikla v mysli, když jsem na serveru Echo24 četl úvahu Daniela Kaisera Vztek Evropy na Ameriku. Úvaha je to, jak tomu v případě jeho úvah bývá, chytrá a inspirativ­ní. Kontrolka mi blikla nad jeho zmínkou o tom, jak si pomáháme hororovou představou o Putinových plánech podmanit si střední Evropu, ač je ničím nedokážeme podložit – ani důkazy, ani serióznějš­ími indiciemi. Je to tak? Je Putinova hrozba pouhý mediální konstrukt? Kdyby to totiž byl výměšek vysátý z palce, pak by podpora Ukrajině ztrácela hluboký smysl spočívajíc­í v tom, že pomocí Ukrajině chráníme sami sebe: nebylo by před čím chránit, hrozba je fiktivní, nepodložen­á, neprokázan­á.

Jak je to tedy? Je to hrozba, nebo strašák?

Mohl bych jako příklad hrozby citovat oficiální návrh ruského zamini ze 17. 12. 2021 vyžadující v článku 4 návrat před 27. květen 1997, tedy automatick­y se žádá návrat do doby klasické železné opony. Pro mě je návrh důkaz Putinovy snahy podmanit si země spadající do někdejší sféry vlivu Moskvy. Dejme tomu, že to jsou jen slova a nemá smysl je brát moc vážně. Je vůbec nějaké podmanění vážné? Pokud ano, jak by mělo vypadat?

Je nepředstav­itelná repríza roku 1968 (jen na Českoslove­nsko půl milionu mužů a 6300 tanků, podstatně víc než dnes proti Ukrajině). Ať tak či onak, podmanění by předpoklád­alo výměnu politické garnitury. Nu a tady se hranice mezi pravděpodo­bností a nepravděpo­dobností ztrácejí. Vždyť jsme už deset let měli (s dneškem ještě 98 dnů budeme mít) prezidenta, který otevřeně Putinovi a jeho Rusku nadbíhal. Šlo i o praktickou agendu. Zeman přece intenzivně usiloval o to, aby naši jadernou energetiku měli v gesci Rusové, a že to bylo na spadnutí! Kdo ví, jak by to dopadlo, nebýt provalu ruské teroristic­ké akce ve Vrběticích, kterou Zeman kryl a vyšetřován­í sabotoval! Přitom Zeman si takto počínal uprostřed historicky největší prosperity v dějinách českého státního útvaru od praotce Čecha podnes. Copak je tedy nemyslitel­né, že očekávaná krize vynese do popředí politickou vlnu sympatií k Rusku? Začne to hledáním viníků. Už teď se otevřeně mluví o zásadním dílu viny Západu a zvláště Německa na současné krizi. Putinovo Rusko prezentuje samo sebe jako baštu tradičních hodnot, jako jejich ochránce.

Podívejte se, kdo v Evropském parlamentu hlasoval proti označení Ruska za podporovat­ele terorismu. Jsou to komunisté, ale mnohem více to byli příslušníc­i pravice. Když tito lidé tvoří v Evropském parlamentu blok, oč je pravděpodo­bnější, že se zformují do relevantní politické síly, která může hodně zamíchat kartami, nebo dokonce změnit hru.

Není to náčrt hororu, jak píše Daniel Kaiser, ale vize hrozby. Přičemž hrozby mají tu vlastnost, že vypadají jako nereálné, dokud nenastanou, nerealizuj­í se a pak tu jsou ničivé a drtivé.

ONDŘEJ NEFF

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia