Lidové noviny

Recept na dobrý svařák: nevařit!

- JANA CHMELÍKOVÁ

Glühwein v Německu a v Rakousku, mulled wine v anglicky mluvících zemích, varené vino na Slovensku, v Česku svařené víno neboli svařák. Tradiční nápoj provázejíc­í nejeden adventní trh. Víte ale, co všechno do něj bezpodmíne­čně patří?

Aby víno pochytilo všechnu úžasnou chuť a vůni koření a citrusů, musí se s ním povařit (nebo hodně dlouho louhovat). Jenže když víno skutečně svaříte, přijdete o alkohol. Řešení? Díky předem připravené­mu sirupu se vám to už nestane.

Skořicí a badyánem ochucovali horké víno už starověcí Římané, tehdy do něj neodmyslit­elně patřil také bobkový list a tymián, které se dnes používají už jen výjimečně. A tehdy stejně jako dnes platilo, že jen díky dobrým vstupním surovinám bude dobrý i výsledek. Pokud si chcete pochutnat, při nákupu klíčové suroviny nesahejte po vínu, které byste nepili samotné. Levná vína bývají přesířená a chuť to definitivn­ě zničí.

Překvapení na Slovensku

Svařák navzdory jeho jménu nikdy nevařte. S tím, jak vínu varem mizí alkohol, také zásadně mění chuť. Množství cukru se samozřejmě může měnit nejen podle toho, jak moc sladký svařák máte rádi, ale i dle sladkosti vína, ze kterého tenhle horký nápoj připravuje­te. Obecně lze doporučit spíše vína sladší a s nižším obsahem taninů – tříslovin, které nechávají na jazyku „trpkou“chuť.

A pokud vyrazíte k našim východním sousedům, ať už na trhy či do Tater, nebuďte překvapení, když při objednání svařáku na Slo

Co v nápoji nesmí chybět Skořice Badyán Zázvor (klidně čerstvý) Hřebíček Vanilka Muškátový květ i oříšek vensku dostanete místo červeného bílý. Má u nich mnohem větší tradici než u nás a leckde je ten bílý považován za první volbu.

Následujíc­í recept je na zhruba čtyři hrnky (nejen) v adventu oblíbeného nápoje. Považujte jej za nastínění základního postupu; množství a druhy koření a sladidel si přizpůsobt­e podle svých preferencí.

Kýžené sirupování

Tak tedy: jednu až dvě hrsti rozinek předem namočte do trochy sherry či třeba rumu. Jeden pomeranč, jednu mandarinku a půlku citronu oloupejte a z jednotlivý­ch dílků stáhněte i průhledné slupky – jednotlivé segmenty se pak budou lépe jíst. Druhá možnost je nakrájet je na kolečka, což je sice méně pracné, ale hůř konzumovat­elné. Ovoce včetně šťávy, co zůstala v odřezcích, vložte do hluboké pánve. Z kůry z poloviny pomeranče a citronu oškrábejte „barevnou“vrstvu a přidejte ji do pánve. Chybět nesmí ani koření – potřebujet­e zhruba čtyři hřebíčky, polovinu tyčinky cejlonské skořice, bobkový list, špetku muškátovéh­o oříšku, čtvrtinu vanilkovéh­o lusku (případně dvě lžičky vanilkovéh­o extraktu), jeden badyán, a máte-li rádi pikantnějš­í chutě, tak i kousek zázvoru či dvě kuličky nového koření. Přidejte zhruba 100 gramů třtinového cukru (použít lze i med) a za častého míchání nechte cukr rozpustit, až začne karamelizo­vat. V tu chvíli vše podlijte zhruba 150 mililitry červeného vína – pozor, čím je víno studenější, tím více to bude prskat! Nechte vařit, dokud tekutina nezačne sirupovatě­t. Takto připravený sirup můžete mít dva až tři týdny v lednici vždy po ruce. Sirup rozdělte do hrnků, přidejte horké víno a namočené rozinky a můžete podávat. Na zdraví!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia