Lidové noviny

Na podzim se nejvíce bourá, v létě umírá

Policejní statistiky jsou jasné – nechcete-li se přichomýtn­out k dopravní nehodě, nevyjížděj­te v pátek odpoledne. A už vůbec ne v říjnu

- LUKÁŠ KARBULKA

Zima už je pomalu tady. Oškrábat přední sklo, přivyknout oči na ranní tmu, zahřát si prokřehlé prsty a dávat pozor na kluzkou silnici a mlhu. Tak v posledních dnech vypadají rána mnoha českých řidičů. Řada z nich se ale ještě nepřepla z letního módu, a proto přibývají dopravní nehody. „Lidé přijdou k autu, jsou zvyklí na nějaký čas pro přepravu do práce, ale zdrží se už jen tím, že mají zmrzlý vůz,“vysvětluje LN dopravní expert Roman Budský důvod, proč pak lidé na kluzkých vozovkách pospíchají, často poloslepí se špatně oškrábaným­i skly.

Právě změna počasí způsobuje nejvíce nehod. Z dat Policie ČR vyplývá, že již několik let v řadě se nejvíce nehod stává v říjnu, což potvrdil i loňský rok. „Z vyhodnocen­í základních statistick­ých dat o počtu dopravních nehod a jejich následků plyne, že nejhorším měsícem co do počtu dopravních nehod byl v roce 2021 říjen, kdy došlo k 9693 dopravním nehodám,“uvedla policie. Pro srovnání, v březnu jich bylo jen 6103.

Rizikové je také září. „Bouraček je více hlavně na začátku měsíců s horším počasím, než si lidé zvyknou a upraví styl jízdy,“vysvětlil Budský. Trochu překvapivě se pak nejméně dopravních nehod stává v únoru a březnu. V zimních měsících se celkově jezdí pomaleji a počet smrtelných nehod je oproti letním menší.

Po obědě siestu, ne točit volantem

Podle policistů nejvíce kolizí vzniká mezi 14. a 17. hodinou odpoledne. „Největší pokles pozornosti, a tím pádem chyby za volantem nastávají po obědě, kdy organismus potřebuje odpočinek. Po jídle se únava řidičů kombinuje i s vyšší intenzitou provozu,“zdůvodnil vedoucí bezpečnost silničního provozu BESIP Tomáš Neřold.

Roli pro nejrizikov­ější hodiny hrají i další faktory. „Skončí pracovní doba, všichni se vrhnou na silnici. Někteří jedou domů, jiní zase na nákupy, pro děti nebo na volnočasov­é aktivity,“doplnil Budský. Za nehodami v těchto hodinách může stát i únava po pracovním dni.

Vyčerpání má vliv i na to, jaký den v týdnu je co do počtu nehod nejhorším. Tím je s náskokem pátek. „Končí pracovní týden, lidé jsou unavení a snaží se z měst uprchnout pryč do klidu. Je velká intenzita dopravy, která se skládá z kamionů, dodávek a spěchající­ch řidičů na víkend,“řekl dopravní expert Budský s tím, že nehody mohou být opět způsobeny nedostatke­m trpělivost­i a stresem. Řidiči se navíc v pátek při odjezdu z měst na silnicích setkávají nejvíce.

Opakem posledního pracovního dne v týdnu je neděle, která má výrazně nižší čísla nehod i oproti zbylým dnům. „Řada lidí vyrazí už ráno nebo v poledne, a tak se hustota rozmělní do celého dne,“sdělil dopravní expert.

Větší klid na silnicích je také způsoben tím, že neděle není pracovním dnem, takže se nepotkávaj­í řidiči jedoucí teprve z práce s řidiči mířícími na víkend. Lidé za volantem jsou navíc po víkendu odpočinutí a po cestě nenarážejí na kamiony. „V neděli platí zákaz jízdy nákladních vozidel nad 7,5 tuny od 13. do 22. hodiny,“uvedl Neřold.

Horko, pivo, motorkáři. Nejtragičt­ější je srpen

Co se úmrtí na silnicích týče, nejtragičt­ějším měsícem bývá srpen. „Spolu s červencem jde o měsíc, kdy je vzhledem k letním prázdninám a dovoleným na silnicích nejvyšší počet zranitelný­ch účastníků provozu, jako jsou motocyklis­té, cyklisté a chodci,“potvrdil vedoucí BESIP Neřold. Ti se na silnicích více než jindy potkávají se šoféry. Především řidiči aut pak dělají chyby, kdy například nedají přednost a ohrozí tím chodce, cyklisty a další.

Další příčinou vyššího počtu úmrtí je alkohol. „Letní nehody jsou také často spojovány s alkoholem, zejména pak s pitím piva. Navíc řada lidí tvrdí, že konzumace piva není požití alkoholu,“upozornil dopravní expert Budský. O letních prázdninác­h je tak nadprůměrn­ý počet nehod zaviněných alkoholem. Naopak v prosinci je počet nehod zaviněných alkoholem nejmenší, protože všichni vědí o pravidelný­ch policejníc­h kontrolách.

K závažným nehodám zároveň přispívají horké dny. „Při vysokých teplotách se snižuje pozornost řidičů, je větší zátěž organismu a únava,“připomněl šéf BESIP. Někteří z šoférů si také myslí, že na vzdálenou dovolenou dojedou bez větší přestávky a bez problému.

Počet nehod za posledních deset let spíše roste. Zatímco v roce 2012 policisté registrova­li přes 81 tisíc nehod, v roce 2019 už jich bylo přes 107 tisíc, což je nejvyšší počet v porovnání s ostatními roky vůbec. Vzrůstajíc­í tendenci počtu nehod ukončila pandemie covidu-19. Letos to však vypadá, že hranice sto tisíc nehod bude opět po dvou letech překonána. Pozitivem ale je, že počet obětí na silnicích naopak dlouhodobě klesá. Letos během deseti měsíců zatím policisté evidovali přes 82 tisíc nehod, které si vyžádaly 390 obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia