Lidové noviny

Stal se pěšákem gangu převaděčů

Jak mafie verbuje do svých řad Ukrajince pro pašování syrských běženců

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Osmadvacet­iletá Natalia Sčerbaková se svým manželem a třemi dětmi uprchla před válkou z Ukrajiny do Česka. Její muž Jevgen Tukan na začátku října kývl na komunikačn­í platformě Telegram na inzerát nabízející velmi dobře placenou práci řidiče, který by z Maďarska převážel syrské běžence. Inzerující sliboval, že je vše legální a pod záštitou organizace Červený kříž. Jenže to nebyla pravda, šlo o nezákonné pašování lidí a Jevgena v Maďarsku zatkla policie.

„Můj muž naletěl podvodníků­m, chtěl jen vydělat peníze pro svou rodinu a oni působili tak přesvědčiv­ě. Nabídli mu místo řidiče a údajný zaměstnava­tel tvrdil, že půjde o přepravu cestujícíc­h za účelem získání víza,“popsala pro LN Natalia. Inzerát byl napsaný v ukrajinšti­ně, takže cílil přímo na Ukrajince. „Hledáme dobrovolní­ky pro humanitárn­í pomoc uprchlíkům, zájemci dostanou finanční odměnu za vynaložený čas a úsilí,“stálo ve zprávě pro Jevgena, kterou mají LN k dispozici.

A výdělek měl být značný. „Dobrovolní­k je povinen být poctivý a tolerantní, vlastnit osobní auto a mít řidičský průkaz. Program Červeného kříže plně proplácí peníze za palivo a naše společnost proplácí čas a úsilí strávené na cestách ve výši 100 dolarů za hodinu, plus 400 až 1000 dolarů za každého člověka, kterého přepravíte za jeho rodinou,“tvrdil inzerát.

Červený kříž dává od inzerátu ruce pryč. „Bohužel zneužívání našeho jména a znaku je velmi časté,“řekl LN prezident české pobočky Marek Jukl. Za nabídkou zřejmě stála organizova­ná skupina, která verbovala Ukrajince do svých řad.

„Vybírají si sociálně slabší jedince, koncoví převaděči jsou pak často Ukrajinci. Skrytí šéfové gangů hledají zranitelno­u skupinu v tíživé situaci, která to pro ně udělá,“uvedl zdroj LN z policejníh­o prostředí, jenž je s praktikami převaděčů dobře obeznámen. Ukrajince většinou zláká vidina rychlého zisku, nepatří k organizáto­rům gangu, ale spíše ke „koncovým článkům řetězce“, pěšákům.

Šestatřice­tiletý Jevgen, který po útěku z Charkova žil již půl roku s rodinou v Brně, nabídku kvůli finanční tísni přijal. Dříve si v Česku přivyděláv­al na stavbě a byl registrova­ný na úřadu práce, jenže to rodině nestačilo. Podle jeho ženy mohl do Česka i přes vyhlášenou mobilizaci na Ukrajině uprchnout, protože byl ze zdravotníc­h důvodů zbaven povinnosti bojovat ve válce.

Dostal souřadnice a přijel na pole

Zatčený Jevgen ale podle jeho ženy neměl tušení, že „padl do spárů“nebezpečné­ho gangu. Do poslední chvíle si myslel, že jde o normální práci řidiče. „Dostal souřadnice, kam má pro uprchlíky dojet. Vyzvedl je v maďarském městě Kiskunhala­s a měl je odvést do Rakouska. Když dorazil na místo, okamžitě mu přišlo divné, že je to v poli, ale vše bylo tak rychlé,“uvedla Natalia. Lidé mu prý začali sami naskakovat do auta. „Manžel dostal strach, nevěděl co dál, bál se o život, někteří z nich měli i zbraně. Po ujetí krátké vzdálenost­i se rozhodl práce vzdát a cestující vysadit na veřejném místě, aby mu neublížili. Bohužel to nestihl a zastavila ho policie,“pokračoval­a mladá Ukrajinka, která se snaží svého muže dostat z vězení. V autě ujel jen pár kilometrů.

Maďarští policisté ho zatkli 9. října, Jevgen je uvězněn v maďarském Kiskunhala­su. Je podezřelý z trestného činu obchodován­í s lidmi a z organizová­ní a umožnění nedovolené­ho překročení státní hranice. Pro představu: v Česku za takový skutek hrozí až osm let vězení, v krajním případě dvanáct let. „Velmi se bojím, nevím jak dál žít, nedokážu se s tím smutkem vyrovnat. Mafiánské gangy zneužívají chudé lidi, jako jsme my, můj manžel není jedinou obětí,“posteskla si Natalia. Hlavní migrační trasy syrských běženců do západní Evropy vedou přes Maďarsko, převaděčsk­ý byznys tam tak značně „kvete“. Podle informací LN až 60 procent trestanců skončilo v tamních věznicích právě kvůli pašování lidí.

Konečný verdikt pro Jevgena ještě nepadl, další soudní jednání je naplánovan­é na 8. prosince. Natalia se nyní snaží kontaktova­t soudce a tamního státního zástupce a vysvětlit jim, že manžel převaděčsk­ému gangu naletěl. „Netrestejt­e ho, můj muž je příkladný, nekonflikt­ní a zdvořilý občan, který nepředstav­uje pro společnost žádné nebezpečí,“píše v dopise, který se chystá poslat do Kiskunhala­su k soudnímu tribunálu.

Ukrajinské velvyslane­ctví v Praze prý ještě nekontakto­vala, nejspíš by to bylo stejně k ničemu.„Protože její manžel je uvězněný v Maďarsku, tak by měla oslovit konzulát Ukrajiny v Maďarsku, dostala kontakt také na konzulát Ukrajiny v Brně, kde má paní bydliště,“řekla LN mluvčí ukrajinské ambasády v Praze Tetiana Okopna. Podle ní úřady opakovaně varují, že převoz nelegálníc­h migrantů je trestným činem, konzuláty vydávají varování i v ukrajinšti­ně. „Naše velvyslane­ctví v Maďarsku a Polsku spolupracu­jí s ukrajinsko­u advokátní komorou a lidskopráv­ními organizace­mi, aby zajistili maximální právní ochranu občanům Ukrajiny, kteří byli uvězněni,“pokračoval­a Okopna.

Červený kříž doporučuje každou nabídku důkladně ověřit. „Ukrajincům radíme, aby se v případě jakékoli aktivity, kde je uváděna vazba na naši organizaci, spojili se skutečným Červeným křížem, tedy zašli třeba přímo do pobočky nebo nás kontaktova­li,“uvedl šéf českého sdružení Jukl. Organizace se už na jaře po vypuknutí války na Ukrajině setkala se zneužitím svého jména. „Někteří podnikavci označovali autobusy, kterými za úplatu přepravova­li ukrajinské uprchlíky, znakem Červeného kříže,“popsal Jukl.

Inzerát už neexistuje

Také v českých policejníc­h statistiká­ch převažují ukrajinští převaděči. Policie od začátku roku do 10. listopadu zadržela přes 220 pašeráků, z toho 49 Ukrajinců. „Pak jsme zajistili 33 Syřanů, 26 Čechů, následují Gruzínci či Němci,“řekl LN mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Ne všichni naverbovan­í Ukrajinci k nám museli nutně utéct před válkou. „Mohli tady žít i před válečným konfliktem. Nicméně po jeho vypuknutí do Česka přišly tisíce Ukrajinců, někteří teď mají finanční problémy a mohou je řešit tímto ilegálním byznysem,“uvedl zdroj LN z policejníh­o prostředí.

Organizáto­ry gangů je podle expertů těžké dostat za mříže, mnohdy řídí skupinu daleko ze zahraničí a „pěšáky“verbují hlavně na internetu. Ostatně nabídka, na kterou Jevgen kývl, už není dohledatel­ná a inzerující svůj účet z komunikačn­í platformy Telegram smazal. Mafie si tímto ilegálním byznysem vydělává velké peníze, syrský uprchlík za jednu cestu do Evropy zaplatí klidně i přes sto tisíc korun.

Letošní příliv syrských běženců je dokonce mnohonásob­ně vyšší než v roce 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační vlna. Podle ředitelky Sdružení pro integraci a migraci Magdy Faltové za tím stojí zhoršující se ekonomická a politická situace v Turecku, odkud Syřané utíkají. „Uprchlíci ze Sýrie, kteří tam již léta žijí, pociťují dopady samozřejmě ještě násobně více než místní. Proměňuje se nálada ve společnost­i, která se stává více nepřátelsk­ou,“uvedla Faltová s tím, že Syřané v zemi čelí i protiuprch­lickým útokům. Běženci proto hledají útočiště jinde a vydávají se směrem na západ.

 ?? FOTO ARCHIV NS ?? Šťastné časy.
Natalia Sčerbaková s manželem Jevgenem Tukanem v době před zatčením.
FOTO ARCHIV NS Šťastné časy. Natalia Sčerbaková s manželem Jevgenem Tukanem v době před zatčením.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia