Lidové noviny

Nejvyšší soud USA zrušil právo na potrat

-

Americký nejvyšší soud včera zrušil právo na potrat dané verdiktem starým skoro 50 let. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenstv­í.

To, že se nejvyšší soud, v němž nyní převažují konzervati­vní členové, rozhodl verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená sice, že budou interrupce automatick­y považované za nelegální, ale rozhodován­í o nich bude na jednotlivý­ch amerických státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina z nich interrupce zakáže.

Celostátní právo na potrat pochází z verdiktu v procesu označované­m jako Roeová versus Wade z roku 1973. Pro jeho zrušení se vyslovilo pět konzervati­vních soudců, tři liberálové byli proti. Předseda soudu John Roberts uvedl, že není pro zrušení verdiktu Roeová v. Wade, ale podpořil by mississipp­ský zákon zakazující potraty po 15. týdnu těhotenstv­í.

To, že se soud chystá ochranu práva na potrat zrušit, naznačil únik předběžnéh­o stanoviska soudu už v květnu. Soudce Samuel

Alito ve včerejším odůvodnění napsal, že soud je toho názoru, že verdikt musí být zrušen. „Ústava se nezmiňuje o potratu a žádné takové právo není chráněno žádným ústavním ustanovení­m,“napsal Alito. Podle jeho výroku mají o věci potratů rozhodovat politické složky, nikoli soudy.

Průzkumy provedené po květnovém úniku soudního stanoviska přitom ukázaly, že si 66 procent Američanů nepřeje, aby nejvyšší soud verdikt Roeová v. Wade zrušil.

Se zrušením v devítičlen­ném soudu nesouhlasi­li tři liberální soudci Stephen Breyer, Sonia Sotomayoro­vá a Elena Kaganová. „Jsme zarmouceni kvůli milionům amerických žen, které dnes ztratily základní ústavní ochranu,“napsali ve svém prohlášení.

Proti soudnímu výroku se vyslovili například předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů, demokratka Nancy Pelosiová, expreziden­t Barack Obama či newyorská guvernérka Kathy Hochulová. Naopak vůdce senátní republikán­ské menšiny Mitch McConnell verdikt uvítal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia