Lidové noviny

„Redlův“policista stále aktivně slouží

Kriminalis­ta, který měl podle detektivů pomáhat gangu kolem DPP, nebyl postaven mimo službu

- MAGDALÉNA KOMŮRKOVÁ

Měl lustrovat státní poznávací značky aut a zjišťovat informace z policejní databáze pro skupinu kolem obviněného podnikatel­e Michala Redla. Policista Karím Nemrah z pražské hospodářsk­é kriminálky však stále aktivně slouží u strážců zákona. „Není postaven mimo službu,“potvrdil LN mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policejní spis, který mají LN k dispozici, přitom jasně hovoří o zapojení Nemraha do kauzy údajné korupce v pražském dopravním podniku.

„Členové organizova­né zločinecké skupiny za účelem zjištění totožnosti vlastníků vozidel, u nichž měli podezření, že jsou určena k jejich kontaktním­u sledování, pak prostředni­ctvím nadpraporč­íka Karíma Nemraha, (…), zjišťovali informace z centrální databáze ‚Registr vozidel‘, do něhož měl policista v souvislost­i s plněním služebních úkolů přístup,“ stojí v policejním spise. Pražský kriminalis­ta je dle dokumentu bratrem podnikatel­e Zakaríy Nemraha, obviněného v současné kauze, který sedí ve vazbě. To je možná linie, jak se mohl policista spojit s gangem.

Případem se už zabývá Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). „V tuto chvíli je záležitost ve fázi šetření a informace shromažďuj­eme,“řekla LN mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

I ona potvrdila, že jde pořád o aktivně sloužícího policistu. Samotná GIBS nedala žádný podnět k tomu, aby měl Nemrah prozatímní stopku ve službě. „To nezáleží na nás. Postavení mimo službu si řeší personální funkcionář, tedy jeho nadřízený, ne my,“odpověděla Nguyenová.

Pražská hospodářsk­á kriminálka ale zatím vyčkává na výsledky šetření GIBS a nechystá se postavit Nemraha mimo službu alespoň preventivn­ě, tedy pro jistotu. „Zákon o služebním poměru o žádných preventivn­ích důvodech nehovoří,“uvedl mluvčí pražských policistů Daněk.

Postavit policistu mimo službu není tak jednoduché. Rozhoduje o tom služební funkcionář, tedy nadřízený strážce zákona. „Ten vždy musí rozhodnout na základě konkrétníc­h informací, musí mít něco v ruce. Případ policisty Nemraha teprve prověřuje GIBS a není žádný závěr. Nadřízený se nemůže odkázat pouze na to, že policejní spis unikl do médií a píší o tom noviny,“vysvětlil LN bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Robert Šlachta.

Podle něj služební funkcionář­i povětšinou „vyřadí“ze služby policistu, pokud je už z něčeho obviněn. To se nyní zatím nestalo.

Jak LN zjistily, GIBS by mohla ukončit vyšetřován­í do dvou týdnů. „Ale mohou se samozřejmě objevit nějaké skutečnost­i, které nám to prodlouží. Nic zatím není jasné,“uvedla mluvčí

Nguyenová. Exdetektiv Karel Tichý vítá, že se případem aktivně zabývá GIBS. „Je to naprosto v pořádku, pro mě je to zárukou, že záležitost bude prošetřena pořádně,“řekl LN bývalý elitní vyšetřovat­el. Pokud se u policisty prokáže pochybení, měl by být podle Tichého okamžitě postaven mimo službu.

S tím souhlasí i někdejší ředitel protimafiá­nského útvaru Šlachta. „V minulosti jsem nepodporov­al, aby byl policista postaven mimo službu, když něco zavinil neúmyslně – třeba při dopravní nehodě či zásahu v hospodě. Pokud ale pomáhal úmyslně organizova­né skupině, tak to je úplně něco jiného,“uvedl šéf hnutí Přísaha.

Přijdou výmluvy?

Exdetektiv Tichý ale poukazuje na to, že GIBS má před sebou těžký úkol. „Nebude jednoduché dokázat, že policista spolupraco­val z vlastní vůle. Může si vymýšlet, že gang vyhrožoval jeho rodině nebo používat jinou výmluvu, proč to dělal,“přiblížil bývalý šéf operativní­ho oddělení protikorup­ční policie. Nemrah může lustraci poznávacíc­h značek podle něj vysvětlova­t třeba i tím, že to dělal v rámci vyšetřován­í jiné trestné činnosti, o které nemůže mluvit. Policejní spis popisuje, že Karím Nemrah provedl minimálně dvě lustrace v databázi. Podle detektivů požadavek na prověření SPZ přišel od dalšího obviněného podnikatel­e v kauze Pavla Kose, jenž je také ve vazbě.

„Registračn­í značky předal nprap. Karímu Nemrahovi Zakaría Nemrah, jenž rovněž po policistou neoprávněn­ě provedené lustraci dne 3. 1. 2022 následně informoval Pavla Kose o jejích výsledcích,“stojí v dokumentu. LN požádaly policejníh­o mluvčího Daňka o spojení na kriminalis­tu Nemraha, avšak kontakt do uzávěrky neobdržely.

„Dělal to i Krejčíř“

„Představuj­i si to asi tak, že za obviněnými někdo jezdil v autě a oni se báli sledování, proto nechávali kontrolova­t SPZ aut,“uvedl exdetektiv Tichý. Podle bývalého operativce nejde o žádnou novinku. „Pachatelé se takto běžně chrání a kryjí. Je velký problém, pokud jim v tom pomáhá policie nebo někdo, kdo má přístup do databází a evidencí. Dělal to i Radovan Krejčíř a lidé kolem něj,“popsal své zkušenosti elitní vyšetřovat­el a připomněl, že obviněný Redl byl v minulosti Krejčířový­m spolupraco­vníkem.

V případě, že bude policista shledán vinným, mohlo by jít o trestný čin „neoprávněn­ý přístup k počítačové­mu systému a nosiči informací“, za což hrozí v krajním případě až osm let vězení. „Záleží na tom, jak bude skutek kvalifikov­án, a jestli vůbec, to je zatím ve hvězdách,“řekla k tomu mluvčí GIBS Nguyenová. Podle ní je třeba počkat na výsledky šetření.

Podle Šlachty by se teoreticky mohlo stát, že služební funkcionář zatím přeřadí kriminalis­tu Nemraha na jiné oddělení. „Ale je to velmi problemati­cké z pohledu práva, je to tenký led. Nadřízený vždy musí udat důvod, proč policistu přeřadil jinam, teď má jen titulky v novinách,“dodal exšéf protimafiá­nského útvaru.

 ?? FOTO MAFRA – M. RŮŽIČKA ?? Hlavou gangu měl být Michal Redl (na snímku)
FOTO MAFRA – M. RŮŽIČKA Hlavou gangu měl být Michal Redl (na snímku)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia