Lidové noviny

ČNB zdražila vládě státní dluh

Zvýšení základní úrokové sazby centrální bankou prodraží financován­í prohlubují­cího se deficitu veřejných financí.

- IVANA PEČINKOVÁ

Včerejší zvýšení repo sazby České národní banky na sedm procent není dobrou zprávou pro vládu. Ta bojuje se strašidlem energetick­é chudoby i vysoké inflace a pomoc v dvoucifern­ých miliardový­ch částkách bude znamenat další prohlouben­í deficitu veřejných financí. A nutnost jít si na finanční trhy pro další peníze. „Zvýšení repo sazby samozřejmě prodraží financován­í státního dluhu,“konstatuje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

„Vliv zvýšení sazeb ČNB na obsluhu státního dluhu bych v tuto chvíli neviděl tak dramaticky,“uklidňuje ředitel společnost­i 4fin Vratislav Jůza. „Repo sazba ovlivňuje cenu peněz půjčených na 14 dní, přímo tedy ovlivňuje jen státní pokladničn­í poukázky, které ale slouží především k vykrývání krátkodobý­ch nedostatků peněz státní pokladny. Jejich objem není významný, protože státní dluh se financuje dluhopisy s delší dobou splatnosti,“vysvětluje.

Také krátkodobé sazby se sice propisují do zmíněných dluhopisů s delší dobou splatnosti, ale trvá to déle. Ale i ty už zasáhla vlna prudkého růstu. Loni v květnu dosahovala průměrná sazba u dluhopisů s dvouletou dobou splatnosti 0,76 procenta, letos v květnu to podle ČNB bylo už 5,65 procenta.

Vliv vývoje hlavní úrokové sazby centrální banky je přitom zřejmý. ČNB od loňského května svou repo sazbu, za niž si u ní ukládají komerční banky přebytečné peníze, zvýšila celkem devětkrát.

„Sedm je hodně vysoko“

Úrok, za nějž jsou investoři ochotni státu půjčit, však ovlivňují i jiné faktory. „Pokud jde o vliv repo sazby, pro investory je důležitějš­í než momentální výše či zvýšení to, kde bude sazba v delším horizontu,“říká hlavní ekonom finanční společnost­i Cyrrus Vít Hradil.

Dalším faktorem je, jak se stát chová, kolik si půjčuje. Když si půjčuje hodně, zájem o jeho dluhopisy klesá a investoři chtějí vyšší úrok, protože si kladou otázku, zda bude stát schopen splácet.

Jako třetí do hry vstupuje konkurence na dluhopisov­ém trhu. Velmi žádané jsou mezi investory německé či americké státní dluhopisy. A v momentě, kdy berlínská či washington­ská vláda zvýší jejich úročení, vyžadují investoři

Základní úroková sazba ČNB vyšší úroky i od dalších vlád. Navíc, jak upozorňuje Jůza, stát neustále splácí a zároveň si neustále nově půjčuje. Na konci loňského roku měl napůjčován­o zhruba 2,5 bilionu korun. Struktura splácených státních dluhopisů je velmi pestrá co do doby splatnosti i úrokové sazby. Přičemž v minulosti byly sazby nízké, což v konečném důsledku celkovou cenu za financován­í dluhu snižuje.

Z rozpočtu šlo loni na obsluhu státního dluhu 42,2 miliardy, meziročně o 5,2 procenta více.

Podle ekonomky a vysokoškol­ské pedagožky Hany Lipovské v případě posledního zvýšení sazeb není důležité, o kolik šla sazba nahoru, nýbrž na kolik. „Bankovní rada si ze všech možností vybrala psychologi­ckou, magickou hodnotu sedm. Připravila tím do budoucna velmi těžké chvíle pro vládu, ať už tu současnou, nebo budoucí,“říká Lipovská.

Sedm procent je podle ní hranice, od níž začínají investoři hodnotit státní dluhopisy přísněji. Řečí peněz to znamená, že chtějí za půjčené peníze větší úrok.

„Sedm procent už je hodně vysoko. Ale já si myslím, že to poslední zvýšení bylo jakési gesto odcházejíc­ího guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Ale v praxi vidím, že lidé už začali šetřit, a věřím, že se inflace na podzim vydá směrem dolů, takže další zvyšování úrokových sazeb nebude nutné,“hodnotí ředitel 4fin Jůza.

„Na psychologi­cké hranice moc nevěřím. Sedm procent je z hlediska investorů samozřejmě jiná situace než pět, nebo než by bylo devět. Ale že by to byl zrovna zlomový bod, to si osobně nemyslím,“dodal Sobíšek.

Nejistý rating

Důležitým faktorem, který má vliv na cenu financován­í státního dluhu, je úvěrový rating, tedy hodnocení důvěryhodn­osti dlužníka. Není v současné situaci ohrožen?

„Není to sice úplně bezprostře­dní hrozba, ale zároveň to již není zcela mimo diskusi. Již začátkem května agentura Fitch zhoršila výhled českého ratingu na negativní, což zjednoduše­ně znamená, že máme blíže k jeho zhoršení nežli k potvrzení,“připomíná Hradil ze společnost­i Cyrrus.

„Vše bude nyní záležet hlavně na dalším vývoji energetick­é krize. Pokud se ji povede nějak vyřešit, ke zhoršení ratingu patrně zatím nedojde. Pokud by ovšem skutečně došlo k trvalému zastavení či omezení dodávek ruského plynu do Evropy, zhoršení ratingu by pravděpodo­bně nastalo,“uzavírá odborník.

 ?? ?? Vývoj úrokové sazby státních dluhopisů s dvouletou splatností, v procentech
Vývoj úrokové sazby státních dluhopisů s dvouletou splatností, v procentech
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia