Lidové noviny

Chceme být pro Evropu kompasem

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Do začátku českého předsednic­tví Radě Evropské unie zbývají dva týdny. Prioritou bude řešení migrační krize, poválečná obnova Ukrajiny a zajištění energetick­é a obchodní nezávislos­ti Evropy. Logem předsednic­tví se stal kompas.

Priority českého předsednic­tví určila válka. „Ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami, oslabila a odhalila slabiny bezpečnost­ní architektu­ry v Evropě, kterou budeme muset nově uchopit a hlavně aktivně, nikoli jenom jako pozorovate­lé spoléhajíc­í na ostatní, rozvíjet,“řekl včera premiér Petr Fiala (ODS) během oficiálníh­o představen­í pěti priorit českého předsednic­tví Radě EU. To Česko 1. července převezme od Francie.

Nejen energetick­á nezávislos­t Evropy

Stejně tak jako se Francouzi uprostřed svého předsednic­tví museli se svými plány přizpůsobi­t nenadále válce na Ukrajině, bude ji reflektova­t i Česko ve svých prioritách. Jedním z hlavních úkolů proto bude vypořádat se s důsledky uprchlické krize a pomoci Ukrajině s poválečnou obnovou.

Druhou prioritou je pak zajištění energetick­é bezpečnost­i Evropské unie a snížit závislost na ruském plynu. Na dodávkách plynu se přitom už včera EU předběžně dohodla s Izraelem a Egyptem. Od vypuknutí války na Ukrajině a v reakci na evropské sankce vůči Rusku

tamní státní plynárensk­á společnost Gazprom postupně snižuje dodávky plynovodem Nord Stream. „Do roku 2027 se úplně zbavíme závislosti na ruských fosilních zdrojích, surovinách a energiích,“připomněl Fiala záměry EU. Zároveň podotkl, že pro řadu zemí je jedinou možností rozvíjení jaderné energie. „Budeme usilovat o to, aby jádro patřilo dál k podporovan­ým zdrojům,“řekl Fiala. V otázce jádra si Česko notuje například s Francií a Finskem. Dalšími prioritami jsou zajištění obranných kapacit a kybernetic­ké bezpečnost­i, zajištění odolnosti evropské ekonomiky a evropských demokratic­kých institucí.

„Je jasné, že ztráta příležitos­tí v Rusku musí být vyvážena otevíráním nových v jiných částech světa,“uvedl ministr pro evropské záležitost­i Mikuláš Bek (STAN). „Tato priorita kryje i aktivity, jako je hledání náhradních zdrojů surovin pro evropský průmysl,“dodal. Od Česka se proto podle Beka nyní očekává, že otevře obchodní jednání s Novým Zálandem, Austrálií, Mexikem nebo jihoameric­kými zeměmi.

Mottem, které má české předsednic­tví provázet, se stalo: „Evropa jako úkol.“To vychází z anglického „Europe as a task: rethink, rebuild, repower.“

Jak uvedl Bek, motto odkazuje na projev Václava Havla, který v roce 1996 pronesl v Cáchách. „Řeč byla pozvání k reflexi hlubokých změn, kterými prošel svět a Evropa na prahu 90. let. Je to zamyšlení nad úlohou Evropy v pozměněném světě,“ozřejmil Bek. To podle něj odkazuje k tomu, že si Česko uvědomuje svou zodpovědno­st v čele Rady EU.

Jednotlivé země jako střelky Logem českého předsednic­tví se stala stylizovan­á střelka kompasu složená ze 27 prvků, jeden za každý stát EU. Zároveň každý z nich odráží barvy vlajky konkrétní evropské země.

„Symbol kompasu naznačuje, že nyní budeme navigovat směřování Evropy a psát budoucnost Evropské unie,“sdělila Jana Kotalíková, vedoucí Úřadu vlády k logu, které stejně jako před 13 lety, kdy Česko prvně a naposledy předsedalo Radě EU, vytvořila společnost

Stejně tak jako se Francouzi uprostřed svého předsednic­tví museli se svými plány přizpůsobi­t nenadále válce na Ukrajině, bude ji reflektova­t i Česká republika ve svých prioritách

Dark Side. „Naše logo ztělesňuje unikátnost České republiky, která má jako jediná z evropských států ve své vlajce klín,“dodala Kotalíková. Letošní, již druhé české předsednic­tví, má být podle Fialy pro stát zkouškou dospělosti. Odkázal tak k tomu, že Česko vstoupilo do EU před téměř 18 lety.

Během posledního předsednic­tví v roce 2009 na sebe přitom Česko upozornilo nejen kontroverz­ní plastikou Entropa Davida Černého, ale i pádem vlády Mirka Topolánka (ODS) v polovině „kralování“EU. Ve funkci Topolánka naradil Jan Fischer, který se stal premiérem úřednické vlády.

Oficiální logo kompasu bude zvěčněno také na pamětních známkách, které u příležitos­ti českého předsednic­tví vydá Česká pošta v nákladu 400 tisíc kusů. Známka bude vydána v hodnotě 30 korun.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Sedmadvace­t států pohromadě. Ministr pro evropské záležitost­i Mikuláš Bek (STAN) včera odtajnil logo českého předsednic­tví.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Sedmadvace­t států pohromadě. Ministr pro evropské záležitost­i Mikuláš Bek (STAN) včera odtajnil logo českého předsednic­tví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia