Lidové noviny

Revanšista

Už nejde o „denacifika­ci“, ale o „úděl navracet“

- Zbyněk Petráček

Výraz revanšista kvetl za komunismu. Tehdy se strašilo „revanšisti­ckým landsmanša­ftem“nebo si z toho lidé dělali legraci („Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí“– heslo z Černých baronů). Jenže komunisté na to monopol nemají. Před sto lety se Masarykova republika bála víc revanšismu Habsburků než hrozby Německa. A teď se jako ryzí revanšista odkopal Vladimir Putin.

Rusko oslavuje 350 let od narození Petra Velikého. Pořádá k tomu výstavu a na ní se Putin k imperiální­mu carovi přirovnal: „Petr Veliký vedl 21 let severní válku. Mohlo by se zdát, že se během ní snažil něco násilně odtrhnout od Švédska. Ale on nic neodtrháva­l, on to navracel.“Pak ještě dodal: „Soudě podle všeho je i naším údělem navracet a upevňovat.“

Řekl to volně a nezávazně. Ale slova „naším údělem je navracet a upevňovat“by neměla zapadnout. V jejich světle působí jinak dosavadní zdůvodnění invaze na Ukrajinu. Pamatujete si to? Měla zastavit genocidu Rusů na Ukrajině. Tu zemi denacifiko­vat a demilitari­zovat. Pak jsme slyšeli, že měla předejít jadernému útoku na Rusko. Teď je to jinak. Žádná denacifika­ce, demilitari­zace, ochrana před genocidou, nýbrž „úděl navracet a upevňovat“. To je ale ryzí definice revanšismu. Ještě v únoru zazníval argument, že stačila „jedna magická věta“(Ukrajina by prohlásila, že bude neutrální) a válce se dalo předejít. Ale věříte, že válku by odvrátila „jedna magická věta“či jedna dohoda, když je ve hře „úděl navracet a upevňovat“a více než o NATO jde o posvátnou ruskou půdu?

Můžeme jen spekulovat, co vše chce Putin navracet, zda až po bývalou západní hranici Sovětského svazu včetně Litvy, Lotyšska a Estonska. Jasněji je v této věci: o tom, kdo vykonává „úděl navracet a upevňovat“a kdo se mu naopak musí podvolit, rozhoduje sám revanšista. Je to hrozivá logika, ukáže-li se jako nakažlivá. Evropských států se sentimente­m po ztrátě území je dost. A našli by se i lídři, kteří by se chopili hesla „naším údělem je navracet a upevňovat“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia