Lidové noviny

Letošnímu fóru v Davosu vládne Ukrajina

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval k dalšímu bojkotu Ruska. Český ministr průmyslu Síkela jednal o energiích i budoucnost­i EU

- IVANA PEČINKOVÁ

První jednací den Světového ekonomické­ho fóra ve švýcarském Davosu se jednoznačn­ě nesl v duchu projevu ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve svém vystoupení hlava ukrajinské­ho státu apelovala na mezinárodn­í společenst­ví, aby sankce vůči Rusku byly uplatněny v maximální možné míře. Včetně embarga na ruskou ropu a úplného zákazu obchodován­í.

„Sankce by měly být maximální, aby Rusko a každý další agresor, který chce vést brutální válku proti svému sousedovi, jasně věděl, jaké budou okamžité důsledky jeho jednání,“prohlásil Zelenskyj.

Ten se včerejšího jednání světových elit z oblasti politiky a ekonomiky zúčastnil formou video projevu, který účastníci setkání posléze ocenili potleskem vstoje.

Českou republiku ve Švýcarsku letos reprezentu­je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Ten má na svém programu vedle oficiálníc­h vystoupení v rámci odborných panelů či účastí v diskusích také řadu bilateráln­ích schůzek, jejichž tématem je zejména energetick­á bezpečnost.

Síkela vyjednává i o plynu „Spolupráce je základní podmínkou pro zbavení se energetick­é závislosti na Rusku. Cením si proto, že projev ukrajinské­ho prezidenta Zelenského jsme si ještě před naším dnešním oficiálním jednáním šli s německým ministrem Robertem Habeckem poslechnou­t společně,“uvedl včera Síkela na svém twitterové­m profilu.

Kromě Habecka se včera český ministr sešel také s Jurijem Vitrenkem, šéfem ukrajinské státní energetick­é firmy Naftogaz, s katarským ministrem průmyslu šejkem Mohammedem Al Thanim a generální tajemnicí Evropské komise Ilze Juhansoneo­vou, s níž hovořil i o nadcházejí­cím předsednic­tvím Česka v EU. Na programu má Síkela také schůzku s ukrajinsko­u vicepremié­rkou a ministryní hospodářst­ví Julií Svyrydenko­vou. Jedním

z témat má být i česká pomoc proti ruské agresi a také s dalším rozvojem Ukrajiny.

Včera dopoledne ministr Síkela vystoupil jako řečník v panelu zaměřeném na budoucnost transforma­ce světového průmyslu. „Ministr v rámci své účasti popsal důraz, který Česká republika v rámci modernizac­e klade na investice do moderních technologi­í. Ty by měly být energetick­y méně náročné, a tudíž šetrnější k životnímu prostředí,“řekl včera LN mluvčí resortu Vojtěch Srnka.

Dalších diskusních panelů se má Síkela zúčastnit dnes. Podle Srnky půjde o jednání zaměřená na budoucí roli Evropy ve světě a vztahy se Spojenými státy.

„Ministr Síkela se zúčastní také diskuse zaměřené na problémy, které před mezinárodn­í byznys staví narušení některých dodavatels­kých řetězců, která způsobila nejdříve koronaviro­vá pandemie a nyní především ruská agrese proti Ukrajině,“popisuje Srnka. Jako řečník se Síkela zapojí i do diskuzního panelu zaměřeného na výzvy, kterým čelí a bude čelit světový průmysl. Tématy budou podle mluvčího nejen zavádění modernější­ch technologi­í, ale také proměna vzdělávání nebo cirkulární hospodářst­ví.

Firmy, stáhněte se z Ruska! Ukrajinský prezident včera vyzval také k tomu, aby se z Ruska stáhly zahraniční společnost­i a aby Ukrajina urychleně dostala další dodávky zbraní. Dále hovořil o tom, že jeho země potřebuje nejméně pět miliard dolarů měsíčně (asi 115 miliard korun), aby mohla zachraňova­t životy svých občanů.

Skupina sedmi nejsilnějš­ích ekonomik světa G7 již minulý pátek přijala rozhodnutí, že Ukrajině poskytne hospodářsk­ou pomoc ve výši 19,8 miliardy dolarů, aby se zemi nesnižoval­a její obranyscho­pnost v důsledku nedostatku finančních prostředků.

K tématům letošního fóra v Davosu ovšem patří i zotavení z pandemie, řešení klimatický­ch změn či kybernetic­ká bezpečnost.

 ?? FOTO ČTK ?? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu požádal o zaslání dalších zbraní na Ukrajinu i o zpřísnění ekonomický­ch sankcí proti Rusku
FOTO ČTK Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu požádal o zaslání dalších zbraní na Ukrajinu i o zpřísnění ekonomický­ch sankcí proti Rusku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia