Lidové noviny

Musk plní slib, prodal akcie Tesly za miliardy

- NEW YORK

Elon Musk prodal tento týden zhruba 4,5 milionu akcií automobilk­y Tesla, což odpovídá přibližně třem procentům jeho podílu ve firmě. Z prodeje získal více než pět miliard dolarů (na 110 miliard korun). Vyplývá to z prohlášení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy.

Z celkové sumy půjde 1,1 miliardy dolarů na úhradu daní z akciových opcí. Je to první Muskův prodej akcií Tesly od roku 2016 a přišel po anketě na Twitteru.

Musk o víkendu oslovil uživatele sítě v reakci na kritiku, že neplatí spravedliv­ý podíl na daních: „V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizov­ané zisky jsou prostředke­m k vyhýbání se daním, takže navrhuji prodej deseti procent svých akcií Tesly. Podporujet­e to?“Dodal, že se podvolí výsledku, ať bude jakýkoliv. Pro prodej akcií hlasovalo 57,9 procenta uživatelů.

Tesla nevyplácí Muskovi mzdu v hotovosti. Místo toho získává obrovské akciové opce. „Mám pouze akcie, tudíž jediný způsob, jak osobně zaplatit daně, je prodat akcie,“napsal Musk.

Agentury upozorňují, že část prodaných akcií pochází z vysoké odměny z roku 2012 právě ve formě akciových opcí. Tyto opce musí uplatnit do srpna příštího roku, jinak vyprší. Začátkem tohoto roku Musk veřejně prohlásil, že tyto opce pravděpodo­bně v blízké budoucnost­i uplatní. Je tak možné, že toto uplatnění a souvisejíc­í prodej by se uskutečnil­y bez ohledu na výsledky průzkumu na Twitteru, uvedla agentura Bloomberg.

Zpráva o prodeji vyvolala zkraje týdne pokles cen akcií Tesly, ve středu však opět oživily. V letošním roce si akcie Tesly připsaly více než 50 procent hodnoty. Ve středu uzavřely na ceně 1067,95 dolaru za kus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia