Lidové noviny

Nahlaste vztahy na pracovišti

-

Německý vydavatels­ký obr Axel Springer bude požadovat po svých 16 000 zaměstnanc­ích, aby zveřejnili sexuální vztahy mezi nadřízeným­i a podřízeným­i. Jde o reakci na sesazení šéfredakto­ra vlajkové lodi firmy, bulvárního deníku Bild. Informují o tom Financial Times.

Odbory se na to tváří skepticky a aktivistům je to zase málo, protože by bylo správné vztahy rovnou zakázat. Jde také o důsledek globalizac­e, akceptují se pravidla dominantní­ch trhů – a ty se nacházejí v anglosaské­m světě. Firma je aktivní na trhu v USA a uvědomila si, že tam jsou pravidla daleko přísnější. Ředitel koncernu Axel Springer Mathias Döpfner řekl deníku FT: „Nemůžeme akceptovat dvojí standard. Budeme aplikovat globální pravidla, která jsou založena na anglosaské praxi, která stojí výše proti nižším evropským standardům.“

Přitom v USA se ale standard posunul. Pravidla, která přímo zakazují manažerům navazovat vztahy v práci, převládají. Jen v poslední době rezignoval­i šéfové Boeingu, McDonaldu i Intelu kvůli konsensuál­ním vztahům na pracovišti.

Bývalý šéfredakto­r deníku Bild Julian Reichelt čelí obvinění, že navazoval vztahy s podřízeným­i a stážistkam­i výměnou za příslib povýšení. Nejprve byl odstaven a po té, co byl očištěn od kriminální­ch nařčení, se vrátil do práce. Nakonec byl ale stejně vyhozen na základě článku v americkém deníku The New York Times, který přinesl detaily prohřešků.

Je to zajímavé téma. Otázek nás napadá bezpočet. První je, zda povinnost zveřejňova­t vztahy (případně přímý zákaz) zůstane v rovině vertikální, tedy nadřízený-podřízený, nebo to časem přeroste ve zveřejňová­ní či zákaz jakýchkoli­v eroticko-sexuálních kontaktů a vztahů na pracovišti.

Samozřejmě, že je nechutné, když šéfové či šéfky zneužívají svého postavení k obtěžování, vyhrožován­í nebo sexuálnímu nátlaku. Na to jsou i paragrafy a je správné, že se potom v poslední době více tzv. jde, kriminálně i v rámci firemních pravidel. Problém je to plošné zveřejňová­ní a zakazování. Má se to týkat jen všech přímých šéfů a podřízenýc­h, nebo všech výše postavenýc­h versus níže postavenýc­h? Budou-li povoleny vztahy jenom mezi „plebsem“navzájem a mezi šéfy a šéfkami navzájem, skoro to vypadá, že budeme směřovat k nějaké kastovní společnost­i. Vztahy přece nejsou jen sexuální, sexu pochopitel­ně něco předchází, existují i nějaké romantické fáze: náklonnost, sympatie, důvěra, otevřenost, úsměv, vzkazy. Někoho naopak právě láká přísnost a odtažitost nebo předstírán­í téhož. Na světě neexistuje prostě jen podezřelý hnus, oplzlost a prasáctví. Odkdy se to bude hlásit?

Ať se nám to líbí, nebo ne, tak příroda to zařídila tak, že je mezi námi spousta lidí, ve kterých moc či submisivit­a inspiruje erotické napětí. Jiné lidi zase láká utajení, hravost, legrace, riziko nebo právě zákaz.

Na pracovišti tráví všichni lidé nejvíc času. Kde jinde má probíhat kontakt a přeskakova­t jiskra? Jen v autobuse, v divadle, v hospodě, na koncertě, na fotbale či mezi lidmi, kteří se vidí letmo či vůbec poprvé? Svět se dále posouvá k hygienické, bezkontakt­ní a sterilní společnost­i. K seznamován­í budou sloužit Tindery a TikToky a k ukojení tablety a pornografi­e. A pak se divíme, že nám západní svět vymírá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia